Årets fattigaste dag 2018

SPARTIPS NUMMER 15 FÖR JANUARI 2018

Januari är en tuff månad, långt till nästa lön och de flesta har haft stora kostnader för december. För många barnfamiljer är årets fattigaste dag den 18 januari, innan barnbidraget kommer, men för andra dröjer det till den 25 eller 26 januari innan det kommer pengar på kontot. Att länsa kyl, frys och skafferi kan vara ett bra sätt att spara pengar på. Linser, kikärtor och bönor är ett billigt sätt att dryga ut maträtterna, vitkål i långa banor är ett annat sätt.

Nedan hittar du andra bra tips att spara pengar på.

 

BUDGET

Att göra en budget kan vara ett bra sätt att få kontroll på sin ekonomi, med Smartbudget får du hjälp att lägga upp en hushållsbudget och hålla koll på dina utgifter, inkomster och sparande.
Se över din ekonomi med Smartbudget.se - Helt gratis!

 

SPARA PENGAR PÅ MATKOSTNADER

Matkostnaden är en utgiftspost som kan variera otroligt mycket och det springer lätt iväg pengar om man inte ser upp. Konsumentverket har gjort beräkningar för hur mycket maten kan kosta per månad men det går att leva mycket, mycket billigare än så utan att äta havregrynsgröt eller nudlar varje måltid.

Står du i affären utan att ha en aning om vad ni ska äta till middag? Du sparar mycket pengar på planering.

        PLANERA INKÖPEN

  • Gör en veckomatsedel med inköpslista där du kan planera dina inköp och undvik att småhandla. 
  • Genom att planera slänger vi förhoppningsvis mindre mat, en halv lök en dag kan användas nästa dag. Släng inte rester, använd dem istället.

        SPARA PENGAR PÅ MATKOSTNADERNA

  • Dra ner på köttkonsumtionen, laga gärna vegetariskt några gånger i veckan. Fattiglappens bästa tips är att använda mindre andel kött i de ordinarie recepten och dryga ut med bönor, kikärtor och linser.
  • Handla efter säsong, välj billiga rotfrukter istället för tomater på vintern.
  • Laga fler portioner och gör matlådor till jobbet samt extra mat i frysen.

        RABATTER OCH EXTRAPRIS

  • Håll utkik efter billigt kött och frys in i portioner. Använd inte mer än du tänkt annars blir inte vitsen med rabatten så stor om du ändå använder mer än tänkt eller om de billiga apelsinerna ligger och ruttnar...
  • Var flexibel med recepten och byt ut till billigare grönsaker när du handlar.
15 jan 2018