BILLIGA FLYGBILJETTER

Booking.com

Du kan spara tusentals kronor genom att jämföra priserna hos olika bolag men det är inte lätt att hitta den billigaste resan i en djungel av resebolag.


VILKEN SAJT SÄLJER BILLIGAST FLYGBILJETTER?

Frågan är omöjlig att besvara eftersom en resesajt kan sälja billigaste flygbiljetten till Barcelona, en annan har billigast biljett till Paris. Ännu mer förvirrande är att exakt samma flygbiljett kan kosta olika beroende på vilken resesajt du väljer. Rådet är att lägga tid på att jämföra priserna hos flera olika bolag, använda prisjämförelsesajter, och att kolla upp vad som ingår i priset.


SKILLNAD MELLAN NÄTRESEBYRÅ OCH PRISJÄMFÖRELSESAJTER

NÄTRESEBYRÅ: ofta samma tjänster som en traditionell resebyrå men utan fysiska butiker. Du kan boka flyg och hotell som vanligt fast allt sker på nätet.

PRISJÄMFÖRELSESAJTER: sökmotorer som letar fram det "billigaste priset" på din resa och dirigerar dig vidare till nätresebyrån där du kan köpa din resa. 

Det är inte alltid prisjämförelsesajterna får med de billigaste flygbiljetterna och därför kan det vara klokt att kolla upp priserna på några andra resesajter innan du slår till. Nätresebyråerna har dessutom ofta tips på intressanta och billiga resmål, sista minuten-erbjudanden, paketerbjudanden.

SKA DU BOKA HOTELL?
FATTIGLAPPENS BÄSTA TIPS:

BOOKING.COM - bästa hotellsajten
Allt från små pensionat till 5-stjärniga lyxsviter. Lita inte bara på hotellens beskrivningar utan läs gästernas recensioner! Ofta lägsta priserna! 

Gör som Fattiglappen boka billiga hotell med Booking.com

 

VAD SKA DU TÄNKA PÅ VID BOKNINGEN AV FLYGBILJETTER?

Vad ingår? För att kunna jämföras måste biljetterna vara inklusive skatt och andra avgifter. Det är viktigt att resebolaget ger tydlig information om pris och fullständiga resevillkor. 

Var ligger flygplatsen? Vissa bolag har flygplatser som ligger mindre centralt och därför kan det kosta mer, och ta längre tid, att ta sig till och från den flygplatsen. Ta det i beräkning när du jämför priserna.

Är billjetten ombokningsbar? Många flygbiljetter går inte att av- eller omboka, olika biljetter hos samma bolag kan ha olika villkor. Kontrollera vad som gäller för din biljett genom att läsa befordringsvillkoren (Conditions of Carriage).

Avbeställningsskydd? Avbeställningsskydd är en slags försäkring som ger dig bättre skydd om du vill avbeställa din resa. Ibland ingår avbeställningsskydd i din hemförsäkring, den kan också ingå om du köper resan med kredit- eller kontokort. Kontrollera vad som gäller specifikt. Är resan dyr kan du vilja köpa till ett skydd genom researrangören. 

 

KAN DU LITA PÅ NÄTRESEBYRÅN?

Det är svårt att veta vilka reseföretag som är stabila och pålitliga och ibland går även trotjänarna i konkurs. Råd och Rön har gjort en sammanställning av företag de tycker man skall undvika på svarta listan 

Oseriöst bolag? Leta varningstecken! Hur är framtoningen på nätet? Felstavningar och andra felaktigheter kan vara dåliga tecken, att inte informera om tilläggskostnader en annan. 

Du kan även kontrollera om resebyrån omfattas av den statliga resegarantin, informationen står oftast i resesajtens sidfot. Om ett företag har ställt statlig resegaranti har du som resenär rätt att få dina pengar tillbaka om företaget går i konkurs. Resegarantin omfattar dock endast paketresor och vissa andra arrangemang, inte bara flygbiljetter.


FLYGHJÄLP.SE

Flyghjälp hjälper flygpassagerare att säkra ekonomisk kompensation vid flygförseningar, avbokade flyg och överbokingar. På deras hemsida kan du läsa hur du kan få hjälp, det kan vara upp till 6000 kronor. Gäller däremot inte om företaget gått i konkurs, då kan du inte får ersättning genom flyghjälp

 

FLYGBOLAGET GÅTT I KONKURS - KÖPT FLYGBILJETT

Flera förmedlare av flygbiljetter har en frivillig konkursgaranti, kontrollera detta när du bokar dina biljetter, du kan då ha rätt att få tillbaka dina pengar om företaget går i konkurs.

Vissa förmedlingar erbjuder en frivillig konkursförsäkring men denna gäller inte om biljetten är köpt medan flygbolaget genomgår företagsrekonstruktion och som enskild person kan det vara svårt att få grepp om reglerna. Kontrollera om konkursförsäkring ingår i din hemförsäkring eller annan försäkring innan du tilläggsköper försäkringen.

Det är inte ofta du förordas att köpa något på kredit men speciellt med resor kan det vara ett mycket klokt drag.

 

KÖP DIN RESA MED DITT KREDITKORT INTE INTERNETBANK

Om ett flygbolag går i konkurs kan det vara svårt att få tillbaka dina pengar men har du köpt din resa med kreditkort gäller konsumentkreditlagen. Du kan då ställa samma krav mot kreditgivaren (banken) som mot säljaren (resebolaget). Om du handlat på kort men inte på kredit kan kortföretaget ha regler som ändå ger dig rätt till ersättning, kontrollera gärna med din bank eller kortföretag vilka regler som gäller innan du köper din resa.

En annan fördel med att köpa resan med kreditkort (kravet är ofta minst halva resan) är att du ofta får både reseförsäkring och avbeställningsskydd utan kostnad för dig och din familj. Denna reseförsäkring täcker oftast endast dina viktigaste försäkringsbehov för resan och behöver kompletteras med reseförsäkringen som ingår i din hemförsäkring.

HEMFÖRSÄKRING ELLER SEPARAT RESEFÖRSÄKRING?

Det finns ingen generell regel som ger dig svar på frågan om du ska köpa en extra reseförsäkring. Bästa rådet är att undersöka vilket skydd du har i din hemförsäkring och vilket behov du tror du kommer att ha under resan.

Hemförsäkringen gäller för resor kortare än 45 dagar och ger dig oftast tillräckligt med skydd under en vanlig semesterresa. Avbeställningsskydd ingår inte men den får du vanligtvis om du betalar med kreditkort.

Många försäkringsbolag erbjuder en tilläggsförsäkring till hemförsäkringen som gäller för resor längre än 45 dagar. Då ingår avbeställningsskydd samt ger ersättningsresa om mer än halva resan förstörts på grund av sjukdom.

Separat reseförsäkring fungerar som hemförsäkringens tilläggsförsäkring och är lämpliga för resor längre än 45 dagar. De har ofta generösa regler och ersätter dig om syftet med din resa förfelats. Den stora nackdelen är kostnaden och ett intressant alternativ kan Reseförsäkringsbolaget ESV vara som erbjuder årsreseförsäkringar.

 

     HUR FÅR DU BÄSTA PRIS PÅ DIN RESA?

  • Sök hos flera nätresebyråer, ingen är bäst eller billigast på alla resor...
  • Det tar tid att leta efter bästa dealen, men du kan tjäna tusentals kronor!
  • Var ute i god tid och boka långt i förväg
  • Spara pengar genom att undvika lov och högtider 
  • Var flexibel med resdagarna, det är oftast billigast att resa tisdagar, onsdagar och torsdagar.
  • Spara pengar genom att välja en mindre flygplats men se upp så att kostnaden inte äts upp genom dyrare transferresa. Åk gärna lokalt istället för med flygbuss så sparar du ännu mer pengar.
  • Är priset billigast? Se till att priset du jämför inkluderar alla avgifter och skatter, kolla upp att det inte kostar extra med ditt bagage.
  • Håll koll på resesajternas kampanjer. 

 

Och du... tänk på miljön när du reser... om det är möjligt ta gärna tåget.