TJÄNA PENGAR

HYR UT EN DEL AV DIN LÄGENHET ELLER VILLA

Har du dåligt med pengar eller känns hyran för hög? Ett bra sätt att tjäna pengar är att hyra ut ett rum eller en del av bostaden under en period eller hela året.

Bor du i ett område med mycket studenter behövs det ofta akutbostäder i början på terminen och det kan vara ett bra sätt att prova på hur du trivs med att ha en inneboende. 

Hyr ut din bostad under sommaren när du ändå reser bort... eller du kanske vill hyra ut en del av din bostad.

Samtrygg.se - hyr ut din bostad eller del av bostad i andrahand, få hjälp med andrahandsförsäkring och hyresavtal. Hyresgäster har möjlighet att hyra bostad utan att betala deposition.

 

HYR UT EN DEL AV DIN HYRESLÄGENHET

När du hyr ut en del av lägenheten innebär det enligt lagen att du har en inneboende och du behöver inte fråga hyresvärden om lov. Hyresvärden har bara rätt att reagera om det uppstår problem kring uthyrningen, t.ex. om den inneboende stör grannarna eller om den inneboende använder lägenheten självständigt utan samtycke.

Tänk på att om du hyr ut din hyresrätt i andra hand måste du be värden om lov annars riskerar både du och dina hyresgäster uppsägning. 
Goda råd om att hyra ut i andra hand

 

VAD GÄLLER SKATTEMÄSSIGT?

Om du hyr ut din bostad så skall det eventuella överskottet av uthyrningen redovisas som inkomst av kapital. Du får göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor. Bor du i hyres- eller bostadsrätt får du även göra avdrag för den hyra eller avgift som du själv betalar för den del du hyr ut. Läs mer på Skatteverket

För dig som äger den bostad du skall hyra är det hur mycket bostaden är värd och vilka driftskostnader den har som styr hur stor ersättning du får ta ut. Läs mer på Privata Affärer

Tänk på att det är olika regler om du hyr ut småhus, bostadsrätt eller hyresrätt.

VAD GÄLLER FÖRSÄKRINGSMÄSSIGT?

Tänk på att även om du tjänar under fribeloppet skattemässigt kan din uthyrning ses som en affärsverksamhet och du kan behöva justera din försäkringsbelopp. Det rör sig troligen inte om så mycket pengar men det är viktigt att du kontaktar ditt försäkringsbolag för att höra vad som gäller.

Jämför hemförsäkring hos Compricer


INTERNATIONELLA SAJTER DÄR DU KAN HYRA UT DIN BOSTAD

För dig som vill hyra ut din bostad till exempelvis turister- registrera dig på sajten och berätta om din bostad. Betalning och bokning sker via sajterna:

 • airbnb.se - Airbnb gör det enkelt att hyra ut extrarum. Det är gratis att bli medlem och med ett inbyggt nätverk kommer ditt boende visas för resenärer i hela världen. Du betalar endast 3% när en bokning är genomförd. 
 • Booking.com - en välbesökt sajt och ett av världens största digitala resebolag. Här kommer din bostad att presenteras på ett proffsigt sätt och det är lätt att boka. Provisionen är högre cirka 12-16 procent.
 • redappleapartments.com hyr ut din möblerade lägenhet, kommission på 20-25 % vid faktisk uthyrning.
 • homeaway.com Årskostnad för medlemskap men ingen provision eftersom du sköter bokningen själv.


SVENSKA SAJTER DÄR DU KAN HYRA UT DINA BOSTAD

 • Bopunkten.se Det är gratis att hyra ut din bostad via BoPunkten. Det är den som söker bostad som betalar.
 • Bostaddirekt.com Gratis för dig som hyr ut rum eller hela bostaden.


HYR UT TILL STUDENTER

 • Boplats.se Göteborg- här kan du lägga ut annons om du vill hyra ut rum, del av villa eller hel lägenhet.
 • LUND- BoPoolen.nu är en andrahandsförmedling av bostäder som drivs av Lunds Universitets Studentkårer.
 • STOCKHOLM- akademiskkvart.se andrahandsförmedling drivs av Stockholms Universitet och studentkårer.
 • Studentlya.nu Sveriges största bostadssajt för studenter. Här kan du hyra ut din bostad, stuga eller rum.


HYR UT LAGERUTRYMME

Bor du på landet och kan förvandla en lada till förråd eller bor du i lägenhet och har mer förrådsutrymme än vad du behöver? Att hyra ut lagerutrymme kan vara ett perfekt sätt för dig att få extrapengar. Möjligheterna är många och detta kan vara ett bra sätt till en passiv inkomst som inte kräver lika mycket som att hyra ut din bostad eller rum.

 • Hygglo - här har du möjlighet att tjäna pengar på att hyra ut hela eller delar av ditt förråd. Du kan även hyra och hyra ut andra saker på Hygglo.


HYR UT DIN BIL 

Kan du tänka dig att hyra ut din bil till grannen? Detta är konceptet bakom Gomore.se (fd Snappcar.se f.d flexidrive.se), en bokningstjänst på nätet där privat-personer kan hyra ut sina bilar till varandra. Gomore kontrollerar automatiskt att den som vill hyra har giltigt körkort och är minst 21 år. Din bil blir också helförsäkrad under uthyrningsperioden så att inte din försäkring behöver påverkas om något skulle hända. Självrisken står alltid föraren av bilen för. Alla transaktioner går via Gomore som också ser till att du får betalt. Hyresavtalet godkänns i Gomores App.

 

HYR UT ALLT!

HYRA.HYRA.SE - här kan du hyra ut allt! Är du bra på att bära saker kan du hyra ut dig själv som flytthjälp, du kanske kan en massa språk eller är en fena på att skriva. Det är inte fel att vara originell. Ta en tur upp på vinden eller ut i garaget; kanske har du en vedklyv som bara står och samlar damm eller en smoking som någon annan kan behöva. Det är bara att sätta in en annons och hyra ut. Miljövänligt och ekonomiskt! 

HYGGLO.SE På Hygglo kan du hyra ut allt från en borr till partytält. På Hygglo är dina saker försäkrade upp till ett värde av 30 000 därutöver behöver du en egen försäkring och Hygglos försäkring täcker självrisken. Läs mer om uthyrning av fordon.

 

TJÄNA EXTRAPENGAR

TASKRUNNER- Vill du jobba extra med städning, trädgårdsarbete, handyman, reparationer, hjälp att slänga grovsopor, bärhjälp/flytthjälp, trädgårdshjälp, fönsterputsning, hjälp att montera möbler osv. Taskrunner är en mötesplats för folk som behöver hjälp med olika ärenden och folk som vill hjälpa dem med det och tjäna extra pengar. 

TJÄNA PENGAR PÅ ATT SÄLJA SAKER

Ett bra sätt att tjäna extra pengar är att sälja saker. Du har ofta en liten guldgruva hemma utan att veta om det. Det kan vara allt från barnens avlagda cyklar till gamla klockor, burkar, dvd och märkesporslin. Istället för att kasta sakerna kan du tjäna en bra slant på att sälja dem på nätet eller loppis; miljövänligt och pengasmart för dig!

BLOCKET

Blocket känner nog de flesta till vid det här laget; Sveriges största största köp- och säljmarknad som når cirka 4 miljoner besökare/vecka. Här kan du sälja allt från möbler till kläder, bilar, lägenheter, datorer och mobiltelefoner. Allt du behöver göra är att skapa en annons med text, och gärna bild på det du säljer, samt lämna telefonnummer eller e-mail. 

TRADERA

Tradera har miljontals besökare varje månad. Här kan du köpa och sälja nästan allt, antingen via auktion eller till fast pris. Du behöver bara registrera ett konto och sedan lägga ut dina annonser i en lämplig kategori. Lägg gärna ut foto på det du säljer, det brukar ge högre pris. Tradera är en auktionssajt vilket innebär att det är köparen som bestämmer priset men du kan också välja att lägga ut dina varor till ett fast pris. Fördelen med Tradera är att du slipper ha folk som kommer hem till dig och sedan inte vill ha dina saker.  

 

SÄLJ DINA SAKER PÅ LOPPMARKAND

Att stå på loppis är ett jätteroligt sätt att tjäna pengar på och ett utmärkt sätt att bli av med saker som du inte vill sälja på Blocket eller Tradera.

Vad ska man sälja för att tjäna pengar på loppis?

Barnleksaker brukar vara ett säkert tips men absolut bästa tipset är att försöka ha ett så varierat utbud som möjligt, det går nästan aldrig i förväg att veta vad som säljer för dagen. Ett bra tips är att ha några attraktiva och dyrare saker som fångar ögat och som kan fungera som magneter, då får du besökare till ditt bord som köper av dina andra saker också.

Tänk på att inte ha alltför höga priser, många som går på loppis vill fynda och betalar inte så mycket. Här gäller ordspråket "många bäckar små" leder till många hundralappar. Ha gärna en korg eller skål med billiga saker det brukar locka. Tänk också på att ha det snyggt på bordet du säljer från. Ha gärna en duk och bygg upp med lite hyllor så sakerna kommer upp och syns för dina besökare. 

HITTA DIN NÄRMASTE LOPPIS DÄR DU KAN SÄLJA DINA SAKER 

Svenskaloppisar.se - Ett av Sveriges största register med tusentals loppisar. Här kan du hitta närmaste loppis och var du kan boka bord för att sälja dina saker. Bäst sajt för dig som vill sälja saker. 

Loppisar.com - uppdaterad hemsida med ett stort antal lopisar.

TJÄNA PENGAR PÅ DIN BLOGG, HEMSIDA, FOTON, BOK PÅ INTERNET

Det går att tjäna mycket pengar på att ha en hemsida, blogga eller sälja foton på internet. Genom att ha reklam, vara affiliate och sälja reklamplats, på din hemsida kan du tjäna många hundra eller tusenlappar. Även om du får räkna med en blygsam början får du desto mer pengar när din sida är inarbetad. Att sälja foton på nätet kräver ofta att du har en bra teknisk kvalitet på bilderna men det finns sidor även för amatörer. 
LÄS MER OM ATT TJÄNA PENGAR PÅ DIN BLOGG, HEMSIDA, FOTON
 

TJÄNA EXTRA PENGAR SOM FÖRSÖKSPERSON

Du kan tjäna allt mellan några hundra kronor och flera tusentals kronor på att delta i olika psykologiska studier och medicinsk forskning. Ersättningen beror på vilken typ av studie du deltar i och hur lång tid den tar. 

Accindi.se (fd. StudentKaninen.se)
På Accindi kan du hitta många intressanta studier som ger dig ersättning på över 4000 kronor. De flesta studierna utgår från Stockholm, Göteborg, Uppsala, Umeå, Lund, Skövde och Linköping.

Karolinska Institutet
Karolinska söker försökspersoner till olika forskningsstudier. En stor fördel för dig som försöksperson är att du får en grundlig hälsoundersökning innan studien startar och att du får betalt för de flesta försök.

Region Skåne
Du som bor i Skåne kan delta i en klinisk prövning, dvs en undersökning av ett läkemedels olika effekter och säkerhet eller en utvärdering av medicinteknisk utrustning. Söker för tillfället fler försökspersoner.

Clinicaltrials.gov
Här kan du göra en sökning över vilka studier som söker försökspersoner i över 180 länder.