BO OCH RES GRATIS

GRATIS SEMESTER

Den senaste tidens höga priser på både el, drivmedel och mat gör att många kanske vill hålla semesterkostnaderna nere.

Här kommer några idéer för dig som vill ha gratis eller billig semester.

 

GRATIS BOSTAD

BO PÅ NÅGONS SOFFA ELLER KANSKE TILL OCH MED I EN SÄNG

Couchsurfing
Varför betala för hotell när du kan bo gratis på någons soffa? För den som vågar finns mycket vunnet! Medlemskap kostar 150 kr men sedan är tjänsten gratis. Annorlunda än bostadsbyte eftersom den du bor hos själv är hemma.

Hospitalityclub.org
Bo gratis privat över hela världen. Klubben har över 300 000 medlemmar i mer än 200 olika länder. Ta chansen att träffa ortsbor och få hjälp med logi, guidning och goda råd.

 

VAR HUSVAKT OCH BO GRATIS

Housecarers.com
Här har du chansen att vara husvakt och få gratis hyra, tar du hand om husägarens djur slipper du även betala de löpande kostnaderna som el och så vidare. Sajten har sitt säte i Australien och finns just nu främst i de engelsktalande länderna.

Mindmyhouse.com
Ännu en sajt där du kan bo gratis genom att vara hus- och djurvakt. Gratis för dig som själv vill hitta någon som kan ta hand om ditt hus, för dig som vill vara husvakt är kostnaden cirka 100 kronor för att botanisera bland alla annonser.

Caretaker.org
Här kan du sitta husvakt främst i USA men även andra länder. Det finns även möjlighet att bo gratis mot att du hjälper till med alla möjliga uppdrag från att hugga ved till att svara i telefon. Många av uppdragen är de traditionella hus- och djurvaktuppdragen.

Happyhousesitters.com.au
För dig med siktet ställt mot att vara husvakt i Australien.

BYT BOSTAD

Ett annat tips är att byta bostad med någon för en vecka eller två. Lär känna både land och kultur på ett annorlunda sätt. Låna cyklar, kanske bilen och upptäck någon annans omgivningar.

HEMBYTE.NU

Världens största nätverk för människor som vill byta hem med varandra på semestern “Du bor i mitt hem, så bor jag i ditt”! Med över 40,000 objekt i 143 länder och över 110,000 byten varje år är chansen stor att du hittar rätt.

Med alla lågprisflyg som finns idag är resan oftast inte den stora delen av resebudgeten, utan boendet. När du byter hem med någon bor du GRATIS! Du bor i ett fullt utrustat hem och kan enkelt äta en del måltider hemma. På det här sättet kan du spara mycket pengar och resa oftare!

Andra sidor där du kan byta bostad

Har du husdjur? På vissa av sidorna går det att byta hem och låta djuren bo kvar hemma. Kanske kan ni ta hand om varandras djur.

Intervac
Homelink
Homeexchange
Lovehomeswap

 

Fritiden.se 
På semesterbytes kan du hitta andra som vill byta hus med dig i Sverige

WWOOFA PÅ DIN SEMESTER

wwoof.net  Wwoofa på din semester, dvs arbeta som volontär på en ekologisk lantgård, få gratis kost och logi samtidigt som du kan träffa andra människor från olika länder och kulturer. 

www.wwoof.se för dig som vill stanna kvar i Sverige och känna om wwoofa är något för dig. Risken är att du får vänner för livet...

www.wwoof.dk för dig som är nyfiken på att wwoofa i danmark.

BO INNEBOENDE

Det går också att bo inneboende hos andra, både boendet och annonsen är gratis. Det här är ett bra sätt att komma närmare kulturen och vardagslivet i landet du besöker, kanske inte för dig som behöver mycket egentid och plats. 

Hospitalityclub.org
Servas.org  


RES BILLIGT ELLER GRATIS

Det har blivit allt krångligare att hitta gratis färdmedel. Möjligheten att flyga gratis som kurir har nästan försvunnit och det har blivit mycket svårare att få lift med lastbil. Lastbil är annars ett underbart sätt att resa på; trevligt, gratis, bekvämt och med underbar utsikt från hytten. Prova att ringa eller besöka företagen, lastbilscentralerna eller speditionsfirmorna och fråga om du får följa med. Ett mycket säkrare tips än att lifta!

Hertz Freerider
Registrera dig och slåss om möjligheten att få köra tillbaka en av hyrbilarna som gått en envägstur.