SKIDÅKNING I SVERIGE

SKIDÅKNING I SÖDRA DALARNA

Dalarna ligger bra till för dig som vill ha ett närmre och billigare alternativ till skidsemester eller kanske vill åka iväg över helgen för att träna inför större utmaningar. Tycker du det blir dyrt med liftkort och stugboende? Prova vandrarhem och några av de underbara längdspåren med härlig natur och en god picnic med varm choklad i spåren. 

SKIDÅKNING I AVESTA, HEDEMORA

ALPINT/SKIDBACKAR 

 • RYLLSHYTTEBACKEN  
  Liten slalombacke för familjen med två nedfarter, längsta pist är 200 m och det finns en bygellift och en replift. Skiduthyrning och servering.
 • ÅSBOBACKEN Avesta
  Åsbobacken är utrustad med släpliftar och belysning med en värmestuga som erbjuder servering.

LÄNGDÅKNING 

AVESTA

 • ÅSBO/DALAHÄSTEN
  Ett spår på 3 km med konstsnö och ett på 5 km med naturlig snö i närheten vid korsningen rv 68/70.
 • REMBOSTUGAN
  Här finns skidspår 5 km norr om Avesta vid rv 70. Servering i Rembostugan


HEDEMORA

 • BRUNNSJÖBERGET
  Här finns ett speciellt spår för barnen, Bamsebanan, på 600 meter nära stan.

 

SKIDÅKNING I BORLÄNGE OCH FALUN

ALPINT/SKIDBACKAR  

 • BJURSÅS SKICENTER
  7 liftar och 23 nedfarter, den svarta Velodromen är en extra utmaning, det lugna Björnlutet passar för familjer och nybörjare. Bra träning och uppvärmning för svårare utmaningar. 
  Fakta svårighetsgrad, liftar, liftkapacitet. Recension Freeride

  LÄNGDÅKNING
  : Vid skidanläggningen finns längdspår på 1,5 och 3,5 kilometer: Från Bjursås stugby och Camping finns ett anslutningsspår till spårsystemet i Sörskog. Spårets längd är 8 km och i byn Sörskog finns flera längdspår att välja mellan, 5 km, 7 km, 13 km och 18 km.
 • ROMME ALPIN
  Romme Alpin är den mest besökta skidanläggningen utanför fjällvärlden. Här finns 19 km pist fördelat på 23 nerfarter, något för både nybörjaren och den lite mer erfarne. Fakta svårighetsgrad, liftar mm. Recension SvD Freeride  


MINDRE SKIDBACKAR
 

 • KÄLLVIKSBACKEN
  2 blåa, 1 röd och en svart nedfart och Falu snowpark. 2 liftar, Liftkapacitet 1500 personer/timme. Ett prisvärt alternativ i Falun-Borlänge området för de mindre avancerade. En grön, en blå, en röd och två svarta nedfarter. Recension Freeride


LÄNGDÅKNING BORLÄNGE OCH FALUN

BORLÄNGE

 • BERGEBO
  Mycket fina lätta och medellätta spår av olika längd där du möter både motionärer, landslagsåkare och Vasaloppsvinnare, anläggningen var en del av Skid-SM 2008 i Falun/Borlänge, elljussår på 1,5 och 7 km.
  Här finns värmestuga vid spårtavlan som alltid är upplåst och slalombacke för barn.
 • GYLLBERGEN
  70 km preparerade leder där snön faller tidigt på hösten och förblir kvar ända till maj under vissa vintrar. Här finns något för alla åkare från knappa kilometern till det fina spåret Prästbodarna på 20 kilometer. Gyllbergen-Långmyren bjuder på 4 km härlig skidåkning i naturskön kuperad terräng. Dragbergsstugan - Prästbodarna har några långa, branta backar med trånga svängar. Se speciellt upp vid "Dragbergsgatan" som är smal och brant, här är risk för mötande. På Skogsbilsvägen, 6 km, är hundar välkommna och spåret prepareras både för skate och klassiskt.
 • SELLNÄS
  2 kilometer lättåkt spår, lämpligt för nybörjare och barn.
  Skiduthyrning genom Sellnäs IF.
 • SKRÄDDARBACKEN
  Varierande skidspår från 1 kilometer till närmare 2 mil, de flesta för den medelgode åkarenSpåret på 2,5 km har kuperad terräng och är rolig och omväxlande att åka. Hyttbro-Bjusan-Halla 19 km genom stig och myr, otroligt vackert, för den medelgode åkaren. S Bjusan - Bjusanstugan - Lomtjärn 6.5 km flack myr, mer lättåkt.

 

FALUN

 • BJURSÅS
  Från Bjursås Stugby och Camping finns ett anslutningsspår till spårsystemet i Sörskog på 8 km. Spåret passerar i sin tur Djäknestugan, Koltjärn och Koltjärnsmyran på mellan 3,2 och 6,4 km. Bjursås nya elljusspår på 3,2 km har fått fin kritik!
  Bilparkeringen: företräde den som kör ner...
 • LUGNETS SKIDSTADION
  Lugnetanläggningarna är en modern fritidsanläggning där du både kan ta en skön söndagspromenad och utöva idrott på elitnivå. För den som vill finns det branta backar i längdåkningsspåren.
 • STÅNGTJÄRN/SLÄTTA
  Familje- och barnvänligt där de flesta spåren är lättåkta och utan större backar.
 • SÖRSKOG
  Området är vackert och mycket snösäkert. Vid sträng kyla och vindstilla är Sörskogen ett bra val eftersom det kan vara mellan 10-15 grader varmare än i Bjursås och Falun. Inte dumt! Här finns flera längdskidspår att välja mellan 5 km, 7 km, 13 km och 18 km. En på 4,5 km kallas för Hundpulkaspåret och här är hundar välkomna.

GRÄNGESBERG, LUDVIKA, SMEDJEBACKEN

ALPINT/SKIDBACKAR  

 • SÄFSEN ALPIN
  Säfsen resort har 16 nerfarter fördelat på 6 liftar och vill erbjuda något för alla skidåkare, speciellt familjen och de mindre barnen som kan åka skidor i Filurland. 
  Recension Freeride

  LÄNGDÅKNING
  : Här finns flera fina spår vid Säfsen (Fredriksberg)

 

MINDRE SKIDBACKAR

 • FJÄLLBERGET
  Fjällberget passar utmärkt för familjen med billiga priser och jämn lutning i backarna. Liftkapaciteten är 1100 personer/timme. Fjällberget är en liten anläggning med en grön nedfart och två blåa nedfarter men här finns både servering, skidshop, skiduthyrning och värmestuga. Från backens topp har du en vidunderlig utsikt.
  Fjällberget har flera pistmaskiner och snökanoner för att kunna bjuda på välpreparerade backar.
  Fakta svårighetsgrad, liftar, liftkapacitet. Recensioner Freeride
 • UVBERGSBACKEN
  Uvbergsbacken är en liten anläggning med en grön och en röd nedfart och en släplift med kapacitet på 500 personer/timme. Här finns även en värmestuga med kafeteria.

LÄNGDÅKNING 

LUDVIKA

 • LJUNGÅSEN
  Här finns spår för både skate och klassisk. Servering på helgerna och omklädningsrum öppet 10-15. Det två korta spåren på 0,8 och 3 km är lätta, resten är för mer avancerade åkare.
 • SÄFSEN/FREDRIKSBERG
  Här finns många och varierande spår, härliga skogsspår och en led över en myr i vacker natur.

 

SMEDJEBACKEN

 • FINNBO
  Ett 24 km långt fint klassiskt spår som prepareras när snötillgången är god, vilket den ofta är.
 • HAGVALLEN
  Starkt kuperad terräng med elljusspår fram till klockan 22 som tänds via knapp.
 • JANVALLEN
  Lättåkt terräng med skidlekplats.

 

LÄNKAR

 • FREERIDE Skandinaviens största skidsajt, recensioner, snöguide, skidguide mm

 

VINTERAKTIVITETER SÖDRA DALARNA

AVESTA

 • Metropoolen Avesta
  Ett litet äventyrsbad för hela familjen med två bubbelpooler och en 78  m lång vattenrutschbana.

 

HEDEMORA

 • Brunnsjön
  På Brunnsjön finns en mängd olika aktiviteter på vintern som skridsko, skidor, spark, skoter och fiske eller varför inte ta en härlig promenad i denna oas mitt i centrala Hedemora.
 • Vasahallen
  Simhall med en stor bassäng, hopptorn och bubbelpool samt cafeteria.

 

Långfärdsskridsko

Det finns härliga isar för långfärdsskridsko från Stjärnsund till Silfhytteå.

 

MORA OCH RÄTTVIK

SAGOLANDET TOMTELAND I MORA

Besök sagolandet som ligger djupt in i skogen bland sjöar och vattenfall. Här finner du tomtar, troll, älvor och andra varelser från sagans värld. I Tomtens lilla by och älvornas marker kan allt hända...

Här behöver du inte vara barn för att trivas! Besöket avslutas med ett sprakande fyrverkeri.

LÄNGDSKIDÅKNING

Rättviksbacken
Tolvåsspåret har två olika spår. 
Rött spår har både flacka och backiga partier, ca 11 km. Anslutning vid Vidablick till elljusspåret Söderås- Vidablick ca 6 km t/r.
Gulgrönt spår: kuperat men även lättåkt, elbelysning, 17 km

Söderås: T/r-spår till Vidablick. Enkel väg 3 km. Vid Vidablick anslutningsmöjlighet till Tolvåsspåret om ca 11 km. Endast klassisk stil.