SPARA PENGAR

FATTIGLAPPENS BÄSTA SPARTIPS

DET SKA VARA ROLIGT ATT SPARA... 

Att ha ett mål för sparandet gör det mycket roligare, speciellt när hela familjen engageras. Sätt upp delmål och belöna dig själv; det behöver inte bli så dyrt, det är viktigt att hålla motivationen uppe. Ha med dig en bild på ditt drömmål när du handlar! Enligt Expressen minskar det lusten att slösa.

Ett effektivt sätt att tjäna mer pengar är att minska på utgifterna så att pengarna räcker längre. Det behöver inte vara så svårt och garanterat roligt när du märker förändringen. Ett bra sätt att spara pengar är att se över dina utgifter. Jämför priser på försäkringar, lån, el-avtal och abonnemang regelbundet. 

 

SPARA PENGAR - LAGA BILLIGARE MAT

Matkostnaden är en stor utgift i de flesta hushåll men det går att spara mycket pengar utan att leva på vatten och bröd. I januari sparade Fattiglappens familj 500 kronor/person jämfört med Konsumentverkets budget men det går att äta ännu billigare för den som vill. 

PLANERA INKÖPEN

Många storhandlar precis när de fått lön och då är risken att en massa onödigt slinker ner i matkassen. Fattiglappens bästa tips är att göra en veckomatsedel med inköpslista där du kan planera dina inköp så att alla råvarorna används och sedan hålla dig till listan.


SPARA IN PÅ MATKOSTNADERNA

Ett billigt och miljövänligt tips är att äta mindre kött och att dryga ut recepten med morötter, linser, bönor och kikärtor. Välj helst råvaror efter säsong t.ex billiga rotfrukter på vintern istället för tomater. Håll utkik efter kött på extrapris och frys in i mindre förpackningar. Skippa plastpåsarna, då blir både miljön och plånboken gladare. Inför en dag ni äter restmat.

 

BILLIGARE ELRÄKNING

Du som nyligen flyttat in i en hyreslägenhet eller köpt hus får ofta ett tillsvidareavtal, eller anvisningsavtal,  med ett lokalt el-bolag. Det är sällan ett ekonomiskt bra val.

Rörligt eller fast elavtal?
Att regelbundet se över ditt elavtal kan göra stor skillnad i plånboken; för dig som fortfarande har ett tillsvidareavtal kan det handla om många onödiga tusenlappar om året. Använd gärna olika jämförelsesajter för att se vilket el-avtal som är bäst för dig. Ett avtal som var bäst ett år är kanske mindre fördelaktigt ett annat, det kanske är dags att byta bolag och förhandla om nya villkor.BYT AVTAL MED ELSKLING.SE

Det finns över 120 elhandelsbolag i Sverige som erbjuder mer än 5000 olika elavtal. Det är inte konstigt att det känns krångligt ibland men det finns mycket pengar att spara för dig som har regelbunden koll på ditt elavtal. Med elskling.se får du ett enkelt och objektivt verktyg att jämföra elpriserna och du får hjälp att byta elavtal alldeles gratis.

 

MINSKA DINA EL-KOSTNADER 

En Plasma-TV drar ungefär 50 % mer ström än en LCD-skärm men den stora skillnaden är storleken på skärmen, energianvädningen ökar snabbt med storleken. Utvecklingen har gått framåt rejält och idag finns det många apparater som bara drar en bråkdel av vad motsvarande apparat hade gjort för 4-5 år sedan.

En stor elenergibov i hushållet är alla apparater på ständig standby och enligt Energimyndigheten kan denna energiförlust utgöra så mycket som 30-40 % av dessa apparaters totala energiförbrukning. Även halogenspotlights och mobilladdare drar el när de inte används. Den enkla lösningen är grenkontakter med strömbrytare.

Läs mer om BILLIGARE EL

 

SÄG UPP DIN FASTA TELEFON

Ett fast telefonabonnemang hos Telia kostar 329 kr/mån (2020) oavsett om du ringer för dessa pengar eller inte. Dessutom kostar det mycket pengar att flytta abonnemanget till din nya bostad. 

IP-BASERAD TELEFONI

IP-baserad telefoni innebär att samtalet går över datanätet istället för genom det traditionella telenätet. Överföringen av samtalet är helt digitalt, uppdelat i datapaket, och kräver internetanslutning. Ett annat namn för IP-telefoni är webbtelefoni eller bredbandstelefoni. 

Ett av de nyaste lösningarna är telefoni via fibernätet, så kallad IP telefoni men det går även att ringa via olika bredbandsanslutningar.

 

BILLIG HEMTELEFONI

TELENOR Mini- För dig som ringer lite

Telenor Telefoni Mini för 49 kr/månaden (gratis första månaden). Kräver att du har Telenors bredband, du kan behålla ditt gamla telefonnummer.
Telefoni Mini för 49 kr/månaden

 

TELENOR Max - För dig som ringer mycket

För dig som ringer mycket hemifrån. Obegränsat med samtal inom fasta nätet till alla operatörer, obegränsat upp till 300 minuter inom mobilnätet. Inga startavgiter förutom över 300 minuter.
Telefoni Max för 149 kr/månad

 

SKIPPA HEMTELEFONEN

BILLIGA MOBILABONNEMANG UTAN BINDNINGSTID

För dig som inte ringer hemmifrån så mycket kan det vara billigare att helt skippa hemtelefonen och bara ringa med mobilen. Tänk bara på att kolla upp täckningen innan du bestämmer dig.

Fattiglappen har samlat några mycket intressanta uppstickare på mobilabonnemangmarknaden. Tänk på att flera av dessa aktörer inte har kundsupport via telefon utan oftast via mail och chattfunktion.

Behöver du mycket support - välj då hellre en av de mera traditionella mobilabonnemangen annars är dessa bolag ett billigt och prisvärt alternativ. Ingen uppbindningstid!

HALLON – prisvärt utan uppsägningstid

Bitvis dålig täckning på landsbygd och utanför städer. Smidigt, mycket för pengarna. Systerbolag till Tre.

MOBILABONNEMANG 4 GB Pris 99 kr/mån 
49 kr/mån första 6 mån. Fria samtal inom Sverige, Obegränsat antal fria SMS/MMS till hela världen, Surf 4 GB, Spara oanvänd surf.

MOBILABONNEMANG 8 GB Pris 149 kr/mån 
Fria samtal inom Sverige, Obegränsat antal fria SMS/MMS till hela världen. Surf 8 GB. Spara oanvänd surf. Första 6 mån 74 kr/mån!

VIMLA
Spännande uppstickare där du kan bygga ditt eget abonnemang. Bra täckning och support. Utan bindningstid, utan uppsägningstid. Systerbolag till Telenor.

VIMLA MINDRE 3 GB 100 kr/mån 
Fria samtal, Fria SMS/MMS 3 GB surf

VIMLA MER 8 GB160 kr/mån  
Fria samtal, Fria SMS/MMS, 8 GB surf

Upp- och nergradera som du vill! Surf sparas i 12 månader.

FELLO.SE- BÄST TÄCKNING 

Fello- mycket prisvärt abonnemang med utmärkt täckning.

Samarbetar med Telia och fungerar både i 4G, Turbo 3G och EDGE. Fria samtal inom Sverige, Fria SMS och MMS till hela världen, Oanvänd surf sparas. Det som skiljer är surfmängden. Inga bidningstider. 

FELLO 2 GB 95 kr/mån  Halva priset första tre månaderna.

FELLO 10 GB 145 kr/mån halva priset första 3 månaderna.

FELLO 24 GB 195 kr/mån halva priset första 3 månaderna.

FELLO 40 GB 245 kr/mån halva priset första 3 månaderna.

 

GRATIS WIFI

Köp inte mer surf än du behöver, För den som har Smartphone och surfar mycket blir kostnaden naturligtvis en annan men det går fortfarande att ha kontantkort och försöka surfa genom gratis wifi. På wifi-kartan kan du hitta ställen med gratis wifi, mest caféer och restauranger så helt gratis blir det naturligtvis inte om du inte står utanför...

Tänk på att planera din användning av datatrafik och ladda hem appar, musik och annat när du befinner dig inom ett trådlöst nätverk. Tänk också på att om du lyssnar på streamad musik och byter låt efter bara några sekunder kan det finnas risk att hela låten hunnit laddas ned till telefonen och du har använt dyrbara megabyte i onödan.

HITTA GRATIS WIFI:

SÄNK DINA BENSINKOSTNADER

Bilen är för många en dyr utgift  men Fattiglappen har några tips för dig som vill dra ner på kostnaderna. Ett enkelt tips är naturligtvis att låta bilen stå och gå eller cykla de kortare sträckorna.

 • Jämför priser!bensinpriser.nu kan du hitta det billigaste bensinpriset för dagen. Lokal konkurrens kan göra att bensinpriset ibland varierar ganska mycket. Planera din väg och leta upp den billigaste bensinen. 
 • Kör klimatsmart eller ecodriving! Ett ändrat körbeteende kan spara dig upp till 20 % i bränsleförbrukning och pengar. Växla upp tidigt och använd höga växlar. Kör upp snabbt till rätt hastighet, växla gärna från tvåan direkt till fyran. Håll hastigheten och spara både pengar och liv! Kör jämnt, motorbromsa istället för att använda fotbroms.
 • Rulla i nedförsbacke och ta fart innan en backe så att du kan använda hög växel uppför utan att trycka hårt på gasen uppför. Undvik tomgångskörning och stäng av motorn vid längre stopp som köer och järnvägskorsningar. Undvik rusningstrafik om möjligt. AC ökar bränsleförbrukningen med cirka 10 % på sommaren och 5 % på vintern. 
 • Rätt lufttryck i däcken! Med rätt tryck i däcken, gärna lite högre sparar du både bensin och får däck som håller längre. Sparar pengar i längden.
 • Luftmotstånd! Ta bort takboxen när du inte behöver den och kör inte omkring med onödig last i bilen. Ökad vikt på bilen ger ökad bensin-förbrukning. Välj rätt däck och kör aldrig på friktionsdäck på sommaren.
 • Investera i motorvärmare! Kall bil drar mer bensin och sliter mer på bilen.

Läs mer om att köpa billiga vinter- och sommardäck på Fattiglappen

 •  

  SAMÅKNING

  Samåkning är ett mycket bra sätt att spara på både pengar och miljön. Fattiglappen har hittat några sajter där du både kan åka enstaka sträckor och hitta andra att pendla tillsammans med för att dela kostnaderna.

 • Samåkning.se -Sveriges största samåk­nings­tjänst som förmedlar både samåkningar och pendlingsresor både inom Sverige och Europa. Matchar förare och passagerare med eller utan bil.
 • Skjutsgruppen.nu - en ideell samåkningsrörelse med deltagare över hela Sverige och delar av Europa. En person kan be eller erbjuda enstaka skjutsar eller gå med i en skjutsgrupp. 
 • Gomore.se - 456 965 medlemmar som samåker och sparar pengar.

 

LÄS MER PÅ FATTIGLAPPEN: