BÄSTA BILLIGA SOMMARDÄCK 2023
BÄST I TEST SOMMARDÄCK 2023
Kriget i Ukraina har gjort att däckpriserna är extra dyra i år. Alla däck, både billiga och dyrare, har blivit cirka 30 % dyrare enligt Aftonbladet.
Det finns flera intressanta sommardäck som placerar sig som testvinnare och bland de absolut bästa sommardäcken 2023 är:
- Continental PremiumContact 7 - pris från 1097 kr/st på Bythjul.com
- Hankook Ventus S1 EVO 3 K127 - pris från 1006 kr/st på Bythjul.com
- Michelin Primacy 4+ - pris från 1102 kr/st på Bythjul.com
För dig som känner att det blir mycket pengar så har Fattiglappen däremot valt ut ett annat däck som bästa billiga premiumdäcket.
Det är mycket bättre att köpa ett billigare premiumdäck från förra säsongen än ett dåligt billigt däck. Har du en större dimension på dina däck så springer också priset lätt iväg. Testa på BYTHJUL.COM OCH SKRUVAT.SE vad priset blir för just din dimension.
BÄSTA BILLIGA PREMIUM-SOMMARDÄCKET VAL 1
MICHELIN PRIMACY 4
Bäst i test 2022, 2021 och 2020 i Teknikens Värld. Toppbetyg i Aftonbladets sommardäckstest 2021, 5:e plats hos Vi Bilägare 2021 och 2022. Testvinnare i Råd & Rön 2020, Testtvå Råd & Rön 2022.
Michelin Primacy 4 är föregångsdäcket till Michelin Primacy 4+ som placerar sig som testtrea 2023, och testetta 2022, i Aftonbladets sommardäckstest.
Enligt Teknikens värld presterar däcket helt utan några svagheter med en lägstanivå vid vattenplaning. Däcket har mycket bra bromsegenskaper på torra och våta vägar samt vid undanmanövrar. Däcket agerar mycket säkert vid våt vägbana, har ett lågt rullmotstånd och mycket god komfort.
Även Aftonbladet menar att Michelin-däcket är mycket pålitligt, de har testat däcket vid både 14, 7 samt 1 plusgrad och även om däcket tappar något vid nollan så är betyget sammantaget mycket bra och däcket får toppbetyg i årets test. Michelin har lagt ner mycket resurser för att öka livslängden på däcket och slitbanan indikerar när det är dags att byta ut däcket.
Teknikens Värld anser däcket mycket intressant som lyckas med bedriften att kombinera bäst egenskaper vid våta vägar och bäst betyg vid bränsleförbrukning. De menar att just den kombinationen har nästan varit omöjlig att få till, tills nu…
Att Fattiglappen väljer MICHELIN PRIMACY 4 beror på att däcket fått bäst betyg i vattenplaningstestet hos Vi Bilägare och att däcket ger mycket kvalitet för pengarna. Ett lågt rullmotstånd betyder också mycket när bränslepriserna är så dyra.
Pris från 953 kronor på BYTHJUL.COM - hemkörning direkt till dörren!
Pris från 1 007 SEK hos SKRUVAT.SE - hemkörning direkt till dörren!
BÄSTA BILLIGA PREMIUM-SOMMARDÄCKET VAL 2
CONTINENTAL PREMIUMCONTACT 6
Testvinnare i Aftonbladet stora sommardäckstest 2022, Testvinnare 2022 i ViBilägare, Testvinnare Aftonbladets sommardäckstest 2021, testtvåa 2020 0ch 2019, testtrea i Vi Bilägares sommardäckstest 2021, testvinnare 2020, testtrea i Råd och Röns sommardäckstest i dimensionen 205/55 16. Testvåa Teknikens Värld 2021, testfyra 2020 och 2022.
Continental Premiumcontact 6 är ett däck som varit med länge. Föregångsdäcket till årets vinnare i Aftonbladets sommardäckstest Continental PremiumContact 7 Ett tryggt och säkert däck med outstanding bromsegenskaper på både vått och torrt väglag. Däcket presterar bland de bästa på torr asfalt. Även kurvgreppet är mycket bra och däcket agerar tryggt och svarar snabbt med mycket bra precision.
Däcket har något högre rullmotstånd vilket gör att bränsleförbrukningen blir marginellt högre, en viktig faktor med dagens extrema bensin- och dieselpriser.
Däcket har visat sig i vissa tester vara något sämre vid vattenplaning vid stor mängd vatten men för dig som vill ha ett däck med outstanding bromsegenskaper och som kör försiktigt vid risk för vattenplaning är däcket ändå ett mycket bra val! Fattiglappen rankar däcket som tvåa bland bästa billiga premiumdäcken.
Pris från 1296 kr/st på BYTHJUL.COM - hemkörning direkt till dörren!
Pris från 1 082 kr/st på Skruvat.se - hemkörning direkt till dörren!
BÄSTA BILLIGA PREMIUM-SOMMARDÄCKET VAL 3
NOKIAN HAKKA BLUE 3
Testvinnare i Aftonbladet stora sommardäckstest 2022, Testsexa 2023, Testtvåa 2022 i ViBilägare,
Nokian har bland de bästa köregenskaperna på vått väglag med utmärkt broms och sidogrepp. Mycket kort bromssträcka på våt vägbana är positivt och däcket är lättkört och välbalanserat på alla underlag. Tredje generationens Hakka Blue har fått bättre vägegenskaper på torr vägbana med bättre grepp och stabilitet även i de mest extrema situationer.
För att vara ett däck som har sina bästa egenskaper på vått är det lite tråkigt att betyget inte når absoluta toppnotering vid vattenplaning. Däcket har också lite högre rullmotstånd vilket gör att bränsleförbrukningen blir något högre. Ändå ett mycket prisvärt val för dig som vill ha ett däck som presterar utmärkt vid regnväder och kör lite medvetet vid risk för vattenplaning. Mycket billigt och prisvärt premiumdäck!
Pris från 890 kr/st på BYTHJUL.COM - hemkörning direkt till dörren!
Pris från 940 kr/st på Skruvat.se - hemkörning direkt till dörren!
BÄSTA BILLIGA HÖGPRESTANDADÄCKET 2023
Goodyear Efficient Grip Performance 2
Testtrea i Aftonbladet sommardäckstest 2021, Testtvåa i Vi Bilägare test 2021, Testtvåa i Teknikens Värld 2020, testsexa i Vi Bilägares test 2022, testtvå i Råd och Rön 2022, testfemma Teknikens Värld 2022.
I Aftonbladets test 2021 visade Goodyear-däcket upp mycket bra bromsegenskaper. Däcket hade bland de kortaste bromssträckorna i testet och skillnaden mellan kallare och varmare väderlek är inte stora. Vid en undanmanöver och pressat läge har däcket ett balanserat neutralt beteende. Däcket är lättkört på både vått och torrt underlag med mycket bra komfort och mycket lågt vägbuller. Plumpen i protokollet kommer vid vattenplaning där däcket presterar lite sämre men däcket är ändå ett mycket bra val och däcket hade troligen hamnat på förstaplats i många tester om det presterat bättre vid vattenplaning.
Goodyear Efficient Grip Performance 2 är ett premiumdäck som ligger strax under de bästa och är ett mycket bra val för dig som letar efter ett lite billigare däck.
Pris från 785 kr/st på BYTHJUL.COM - hemkörning direkt till dörren!
Pris från 808 kr/st på Skruvat.se - hemkörning direkt till dörren!
BÄSTA BILLIGA BUDGETDÄCKET 2023
Bästa Kina-däcket i Aftonbladets sommardäckstest 2023.
Det finns massor med Kina-däck som är urusla och direkt farliga. Ska du välja ett billigt och bra däck anser Fattiglappen att Goodyear Efficient Grip Performance 2 är ett mycket bra val. Vill du ha ett ännu billigare däck så kan Linglong däcket vara ett alternativ. Linglong Sport Master är ett prisvärt standarddäck som fått godkänt betyg i Aftonbladets däcktest 2023. Däcket placerade sig 5:a före till exempel Nokian Hakka Blue 3.
Köregenskaperna vid vått väglag får godkänt och även om däcket blir lite svårare att styra så är det lätt att kontrollera vid vattenplaning och däcket bromasar bra. På torr vägbana blir greppet något sämre än de bästa däcket men däcket får ändå godkänt och styrningen går utan problem. Däcket är däremot trögrullat och det lite sämre rullmotståndet gör att bilen förbrukar mer bensin.
Pris från 587 kr/st på BYTHJUL.COM - hemkörning direkt till dörren!
Pris från 808 kr/st på Skruvat.se - hemkörning direkt till dörren!
NÄST BÄSTA BILLIGA SOMMARDÄCKET 2023
LANDSAIL SENTURY QIRIN 990
Landsail (numera Landsail Sentury) är ett mycket prisvärt standarddäck som fick mycket högt betyg i Aftonbladets test 2014 och som blivit ett populärt alternativ till de dyrare premiumdäcken. 2023 placerades däcket på en 8:e plats i Aftonbladets däcktest, efter Linglongdäcket.
LANDSAIL SENTURY QIRIN 990
Både Aftonbladet och Vi Bilägare har testat Landsail Sentury Qirin 990
"Godkänd säkerhet för pengarna" och "bromsar bra för pengarna"
Vi Bilägare menar att anser att Landsaildäcket är ett mycket intressant däck. Priset är lågt, utmärkt bromsgrepp på vått samt mycket lågt buller. Stoppsträckan för Qirin 990 matchar flera av premiumdäcken och på torrt är Qirin 990 näst bäst.
Köregenskaperna är något sämre, däcket agerar lite yxigt och vattenplanar tidigt. Vid vattenplaning släpper däcket däremot greppet successivt och understyrningen gör att bakvagnen förblir stabil utan risk för sladd.
Fattiglappen har tidigare testat ett äldre Landsail-däck på en av bilarna och överlag varit mycket nöjd med däcket. Prestandan ligger snäppet under premiumdäcken men för dig som vill ha ett riktigt bra, billigt och prisvärt sommardäck är Landsail ett mycket bra val, speciellt för dig med lite större dimensioner på däcket då priserna lätt springer iväg.
Det är bättre att köpa ett nytt lite billigare Landsail-däck än att köra runt med ett slitet premiumdäck eller ett däck med gammalt gummi. Att köra runt med dubbfria friktionsdäck (läs vinterdäck) på sommaren är direkt livsfarligt!
Pris från 677 kr/st på BYTHJUL.COM - hemkörning direkt till dörren!
Pris från 677 SEK hos Skruvat.se - hemkörning direkt till dörren!
BÄSTA BILLIGA SOMMARDÄCKET 2020
LANDSAIL LS288 OCH LS 388
Ett mycket prisvärt standarddäck som fick mycket högt betyg i Aftonbladets test 2014 och som blivit ett populärt alternativ till de dyrare premiumdäcken.
Fattiglappen har varit nöjd med sina Landsail-däck. Däcket är tyst och greppet bra. Många som använder Landsail menar att däcket är mycket slitstarkare än exempelvis Continental Conti Premium Contact 5.
LANDSAIL LS388 - ett klassiskt touringdäck
Ett touringdäck har lägre profil och speciella slitbanor för att öka däckets stabilitet. Landsail LS388 är ett mycket tyst däck som däremot har sämre rullmotstånd än exempelvis premiumdäcken ovan. Däcket går lite stötigt och hårt vid ojämt väglag.
Våtgreppet ligger under de bästa däcken men får ändå väl godkänt, däckets fyra breda längsgående spår leder bort vattnet och gör det säkrare på vått underlag. Kurvgreppet på våta vägar är medelbra och även om däcket gärna understyr uppför det sig ändå lugnt vid aggressiv körning. Vid vattenplaning rakt fram fungerar däcket bra men mindre bra i kurva och därför rankas däcket ned och blir inte första valet bland de billigaste däcken. Hastighetsindex T - maxhastighet på 190 km/h.
Pris från 581 kronor hos Bythjul.se - hemkörning direkt till dörren
LANDSAIL LS288
Landsail LS288 är ett mycket prisvärt standarddäck som Fattiglappen haft på en av sina bilar och överlag varit mycket nöjd med. Prestandan ligger snäppet under premiumdäcken men för dig som vill ha ett riktigt bra, billigt och prisvärt sommardäck är Landsail ett bra val. Det är bättre att köpa ett nytt lite billigare Landsail-däck än att köra runt med ett slitet premiumdäck eller ett däck med gammalt gummi. Att köra runt med dubbfria friktionsdäck (läs vinterdäck) på sommaren är direkt livsfarligt!
Hastighetsindex är högre och du får därmed mycket bättre stabilitet vid motorvägskörning än touringdäcket. Däcket har lågt rullmotstånd och lägre ljudnivå för att öka komforten. Däcket har bra bromsgrepp på vått väglag, däcket är tyst och rullar lätt.
Pris från 743 kronor hos Bythjul.se - hemkörning direkt till dörren
MAXXIS PREMITRA HP5
Testvinnare i Vi Bilägare 2021
Vi Bilägare har ett intressant sommardäck som testvinnare i år, däcket har uppmärksammats i flera tyska sommardäckstester 2021 och 2020. Däcket har funnits ett tag men har förbättrats under åren och Vi Bilägare menar att det är ett mycket prisvärt däck som imponerar rejält!
Maxxis-däcket är ett stabilt däck med mycket bra styrrespons på torrt väglag. På våt vägbana har däcket fortsatt mycket bra grepp med neutral balans. Bromsegenskaperna är inte bland de bästa däcken men Vi Bilägare menar att det ändå får klart godkänt. Däcket är bäst av alla däck på vattenplaning!
På minussidan är komforten, vägbullret är relativt högt och däcket har sämre förmåga att ta upp stötar. Vi Bilägare menar att kurvgreppet och vattenplaningsförmågan gör Premitra 5 till årets testvinnare. Däcket är inte testat i någon av de andra stora svenska däcktesterna, ska bli intressant framöver att följa däcket och se om de kan utveckla komforten. Fattiglappen menar att det kan vara läge att vänta med att köpa detta däck för att se hur det utvecklas.
Köp ditt Maxxis-däck på Däckonline.se
ATT VÄLJA SOMMARDÄCK
Sommardäck eller Allrounddäck? Ett är ett livsfarligt val!
Tänk på att det är lika farligt att köra med vinterdäck på sommaren som det är att köra med sommardäck på vintern. Friktionsdäck är ett vinterdäck och inte ett allrounddäck (året-runt-däck) som vissa tror! Tyvärr finns det också däckförsäljare som marknadsför dem som äret-runt-däck men det finns helt enkelt inte ett däck som presterar lika bra på sommar- som på vinterväglag.
Eftersom ett vinterdäck blir olagligt när mönsterdjupet är mindre än 3 milimeter är det många som kör slut på dem under sommaren eftersom minsta tillåtna mönsterdjup för sommardäck är 1,6 milimeter. De pengar du sparar är inte värda den säkerhetsrisk du tar!
Ett friktionsdäck som fungerar utmärkt på vintern kan få längre bromssträcka, sämre väggrepp och sämre stabilitet vid undanmanövrar på sommaren än ett sommardäck.
Anledningen är att gummit i friktionsdäcket blir för mjukt på sommaren, det är gjort för lägre temperaturer under 7 ° C. Sommardäck har en hårdare gummiblandning än vinterdäck för att däcken skall behålla sin konsistens även vid höga temperaturer.
Vilka sommardäck bör du välja?
När du köper ett sommardäck bör du tänka på att om du köper låg hastighetsklassning får du starkare stomme och mindre slitage och bensinförbrukning, köper du högre hastighetsklassning får du ett däck som får kortare bromssträcka men samtidigt lite kortare livslängd på däcket.
För mycket friktion och rullmotstånd kan öka bensinförbrukningen och göra att ett billigare däck blir dyrt i längden. Läs tester och rekommendationer och köp aldrig ett däck med lägre klassning än rekommenderat för din bil!
Vad betyder rullmotstånd?
Vad är egentligen rullmotstånd? Vid varje sväng så böjs och deformeras däcket när det kommer i kontakt med marken; gummit värms upp och energi förloras i from av värme. Ju mer rullmotstånd en bil har desto mer kraft krävs från motorn för att hålla bilen i rörelse. Ju mindre rullmotstånd desto mindre bensinförbrukning.
Bästa däcken fram eller bak?
En bra tumregel är att sätta bästa däcken bak för att undvika att bilen blir överstyrd och för att få ökad stabilitet. Sommardäck skall ha ett minsta mönsterdjup på 1,6 millimeter men tänk på att mönsterdjupet bör vara minst 3 mm för att ge bra friktion vid fuktig vägbana.
Läs mer på transportsyrelsens hemsida
Tänk på att ha rätt lufttryck i däcken, är lufttrycket för lågt slits däcken på skuldrorna och är det för högt slits däcket i mitten av slitbanan. Rätt balanserade däck med rätt lufttryck håller längre och ger bättre ekonomi.
Billiga däck? Billigaste däcken? Gamla Däck?
Känner du att det är för dyrt med däcken - köp hellre förra årets sommardäck från ledande däcktillverkarna än ett dåligt billigt däck. Allt gummi förändras och åldras med tiden men alla sommardäck täcks med ett speciellt lager skyddsfilm som skyddar ditt däck i upp till tre år om inte däcket används. Kravet är att däcket förvaras svalt och/eller mörkt. De flesta seriösa däckhandlare förvarar sina däck på ett korrekt sätt.
Ecodäck
2014 hade Råd och Rön ett ecodäck som bäst i test jämfört med alla andra däck i den mindre dimensionen. 2015 fann Råd och Rön att trots att tillverkarna gärna vill göra gällande att däcken är mer bränslesnåla än vanliga däck så var skillnaden i testet högst fem procent. Inte så stor skillnad som tillverkarna vill göra gällande...
Däremot är däcken mer slitstarka och kan ibland gå dubbelt så många mil som vanliga däck. Något att tänka på är däremot att däcken vid det här laget har fått sämre köregenskaper främst på våt vägbana. I 2015 års test av däck hamnar samtliga fyra ecodäck i botten trots att tillverkarnas vanliga däck är i topp. 2022 har Vi Bilägare testat 3 ecodäck, ingen hamnade i topp och det bästa däcket hade högre bränsleförbrukning än många vanliga däck, välj dem istället menar Vi Bilägare i sitt sommardäckstest 2022.
VILKEN DIMENSION SKA DU VÄLJA?
Om din bil har dimensionen 195/60 R15 78 - vad betyder det?
195 = Däckets bredd i milimeter
60 = Däcktvärsnittets höjd i förhållande till bredden
R = Raditaldäck
15 = Fälgens diameter i tum
78 = Belastningsindex - den maximala belastningen i kg på det enskilda däcket
Att byta däckdimension till ett mindre däck bara för att det är billigare kan vara dumsnålt eftersom bilens köregenskaper kan förändras. Om du väljer ett bredare däck än originaldimensionen kan både kurvtagning och bromsförmåga förbättras men det ger samtidigt högre bränsleförbrukning och sämre komfort och stötdämpning.
Rullomkretsen får inte skilja mer än 5 %, räkna ut rullomkretsen här
OBS! Om du köpt en begagnad bil är det inte säkert att rätt dimension ligger på bilen, kolla upp bilens originaldimensioner (gör du lätt på Transport-styrelsens hemsida om du inte har dina papper i närheten)
REGUMMERADE DÄCK
(Retread = Regummerade däck)
Det går att spara mycket pengar på regummerade däck och märkesdäck kostar ofta halva priset om de är regummerade. Billigt och miljövänligt för dig som inte kör så långa sträckor om året.
Vad är ett regummerat däck?
Ett regummerat däck är ett däck på en gammal gummistomme som har fått en ny slitbana. Stommen håller ihop själva däcket och är konstruerat för att kunna användas mycket längre tid än den tid det tar att slita ner däckets gummislitbana. Genom att köpa regummerade däck går det åt minst 40 % mindre olja än vid produktion av motsvarande nydäck.
När är det inte lämpligt med regummerat?
För dig som är storpendlare ska du tänka på att stommen i däcken har används tidigare och det kan medföra att du lättare får punktering om du regelbundet kör långa sträckor. Tänk också på att påfrestningen på vinterdäck ofta är stora och då kan det vara mindre lämpligt med regummerat.
VARNING FÖR FÖLJANDE FARLIGA DÄCK
Varning för många dåliga kinesiska däck, exempelvis däcket Hercules som inte utför storverk. Landsail är det första Kinesiska däcket som kan utmana de bästa europeiska sommardäcken. Linglong Sport Master är det andra...
SÄMSTA SOMMARDÄCKEN 2023
Aftonbladet varnar för Winrun R330 som de menar är direkt livsfarligt. Inga egenskaper är bra...
Tänk på att även slitna premiumdäck är livsfarliga. Vid mindre än 4 mm mönsterdjup ökar risken för vattenplaning betydligt trots att lagen tillåter ett mönsterdjup på minst 1,6 mm.
Ännu farligare är att köra på ett odubbat vinterdäck på sommaren...
kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
SÄMSTA SOMMARDÄCKEN 2021
Vi Bilägare varnar för HF 805 från kinesiska HiFly. Det är testets billigast däck men livsfarligt. Undvik!
Aftonbladet har testat Kumho Ecsta HS51 som de menar har riktigt dåliga bromsegenskaper. Skillnaden i bromssträcka är så stor att Fattiglappen anser att du bör undvika däcket. Teknikens Värld har testat Kumho Crugen HP71 där de menar att de egentligen inte hittar några fördelar med däcket. Dåligt väggrepp, dåliga vägenskaper på vått underlag, dålig bromsprestanda. Det sorgliga är att vissa bilar har Kumho-däck som originaldäck... undvik menar Fattiglappen.
Yokohama Geolandar SUV BluEarth GO55
Teknikens Värld hade fokus på däck för SUV men så mycket skiljer det inte mellan däcken och testresultaten går att överföra till däck för mindre personbilar också. Japanska Yokohama imponerade inte på testförarna på Teknikens Värld. Vägegenskaperna på vått är riktigt dåliga (3), bromsegenskaperna medelmåttliga och däcket har inga positiva egenskaper som sticker ut.
Trazano SU318 H/T
Här har vi ett riktigt dåligt däck. Däcket blev underkänt i Teknikens Värld delmoment våta vägar och de har inget positivt att säga om däcket. Farligt, undvik!
FARLIGA OCH DÅLIGA SOMMARDÄCK 2020
Aftonbladet varnar för följande däck:
Rotalla Setula S Race RU01 är enligt Aftonbladet det billigaste Kina-däcket i Sverige men det är inte köpvärt ens om du får det gratis... Undvik!
Teknikens värld varnar för följande däck:
Nexen N´Fera SU1 som de menar är ett riktigt dåligt däck. Det bromsar sämst, dålig komfort och riktigt farligt på vått underlag.
FARLIGA OCH DÅLIGA SOMMARDÄCK 2018
Aftonbladet varnar för följande däck:
- Gislaved Ultra Speed- tyvärr har det gamla fina svenska däcket som köpts upp av tyska Continental blivit riktigt dåligt. Däcket är myclet svårmanövrerat vid högre temperaturer. Undvik!
- Triangle Sportex TSH11 - ett Kinadäck med dåliga köregenskaper på våt väg och urusla vägegenskaper vid bromsning på alla väglag. Undvik!
- Nankang Sportnex AS-2+ - Även testets bästa Kina-däck är inte mycket att hurra för. Däcket är svårkört och bromsar dåligt på alla väglag.
Vi bilägare varnar för följande däck:
- Goodride, Radial RP28 - superdåliga vägegenskaper på våt vägbana; bromsgrepp, kurvtagning, vattenplaning - allt är dåligt på väta. Undvik!
FARLIGA SOMMARDÄCK 2017
Råd och Rön varnar för följande däck: Yokohama Geolandar SUV, GT Radial Champiro och Nankangs Econex Eco-2 - har mycket dåliga egenskaper på våta vägar, Råd och Rön varnar och avråder starkt från köp. Matador MP 16 - mycket dåligt däck - köp inte...
Aftonbladet varnar för följande däck: Duraturn Mozzo Sport - dåliga köregenskaper alltid, dåligt grepp och högt rullmotstånd.
FARLIGA SOMMARDÄCK 2016
Maxxis Victra VS01 - Motormännen menar att den enda fördelen med däcket är låg bränsleförbrukning och lång livslängd, men eftersom däcket är så dåligt är det frågan om det är någon fördel. Undvik! Nankang Green/Sport - ett opålitligt däck som inte rekommenderas.
GT Radials modell Champiro - varnar Råd och Rön för i sitt sommardäckstest 2016. Wanli Harmonic H220 - ett riktigt "skitdäck" enligt Aftonbladet, "ett Kina-däck när det är som sämst".
FARLIGA SOMMARDÄCK 2015
Apollo Alnac 4G
2014 tjusade det indiska däcket testarna med ett våtgrepp som var bäst i test, trygga köregenskaper och utan svagheter. I år är bromsgreppet sämst i Aftonbladets test och bilen släpper både fram och bak vid sidomanövrar. Däcket har hög bullernivå och dålig komfort och presterar dåligt vid vattenplaning. Däcket går enligt testet bättre på torr asfalt men det räcker naturligtvis inte - rekommendationen är att undvika däcket helt 2015.
Goodridge
2014 varnade Råd och Rön för däcket Goodridge SA-05 och i år får däcket Goodride Sport SA-37 dåliga betyg av Aftonbladet. Däcket har högst rullmotstånd i hela testet och är svårkört i "plötsliga situationer". ”Kalle Anka-däcket”
Cooper Zeon C7
Enligt Robert Collin på Aftonbladet är det amerikanska däcket Cooper Zeon C7 totalt värdelöst och livsfarligt, det är i dagsläget inte till salu i Sverige och tills det blir bättre får det gärna hålla sig borta.
Nankang Econex NA-1 och Nankangs Econex Eco-2 Green Sport
Oavsett beteckning varnar både Råd och Rön och Aftonbladet för detta däck. Däcket fick 1 poäng i Råd och Röns test.
Matador MP 16
Ännu ett däck som är direkt livsfarligt och bäst att undvika enligt Råd och Rön.
2014 varnade Fattiglappen för följande däck och det finns inget som talar för dem i år heller.
Hercules Raptis - Enligt Aftonbladet "Ett klassiskt Kina-däck som vi helt vill slippa"
Råd och Rön varnade för följande däck: Wanli S-1088, Goodridge SA-05 och Maloya Futura Primato
BILLIGA VINTERDÄCK
För dig som skall köpa nya däck har Fattiglappen några tips på billiga vinterdäck som ger dig säkerhet utan att tumma på kvaliteten.
Fattiglappen har läst några av de bästa och största däcktesterna och summerar sina intryck.
Oavsett om du köper dubbat eller odubbat (dubbfritt friktionsdäck) bör du undvika de billigaste däcken som i många tester visar sig vara direkt livsfarliga.
Den kloke Fattiglappen ser i stället till att köpa de bästa däcken till det billigaste priset- köp hellre billigare kvalitetsdäck online till samma pris som dåliga däck hos din lokala däckförsäljare.
Välj däck efter det underlag du kommer att köra mest på! En tusenlapp kan skilja mellan 4 superbra däck och 4 farliga - ett liv är värt mycket mer...
TEST DUBBAT VINTERDÄCK- BÄST 2020
FATTIGLAPPENS VAL AV BÄSTA BILLIGA DUBBDÄCK 2020
TESTVINNARE 2020
MICHELIN X-ICE NORTH 4
Förstaplats i Aftonbladets stora vinterdäckstest 2018 och delad testetta 2020. Delad förstaplats i Teknikens värld 2018 och testetta 2020 bland dubbdäcken. Testetta Vi Bilägare 2020. Michelins nya däck var enligt Aftonbladet 2019 det bästa dubbdäck de någonsin kört på is.
Det bästa dubbdäcket just nu med överlägsna köregenskaper på is!
Det nyutvecklade däcket har fått 250 dubbar som ger däcket överlägset bra köregenskaper och bromsgrepp på is. Trots de många dubbarna hålls bullernivån nere och bränsleförbrukningen är låg. Däckets köregenskaper gör att däcket är ett mycket bra val för dig som behöver ett däck som presterar i topp på vinterväglag och kör mycket på isiga vägar. Positivt är att däcket inte spårar vid sliten asfalt. Däcket har något sämre bromsegenskaper på våt asfalt och däcket kan tidvis tappa sidogreppet även om det inte förlorar greppet bak vid en undanmanöver. I Vi Bilägares vinterdäckstest fick däcket sämst betyg vid vattenplaning men som helhet anser de ändå att Michelin-däcket är det bästa dubbdäcket just nu.
På torr asfalt menar Vi Bilägare att däcket presterar på topp där däcket agerar stabilt med bra styrgrepp och låg bensinförbrukning. Enligt Aftonbladet presterar däcket lite sämre vid en undanmanöver på torr asfalt där däcket kan bli lite understyrt. Däcket är ändå ett toppdäck och Fattiglappens bästa val både 2019 och 2020.
Michelin X-Ice North 4 från 922 kr/st på Bythjul
NOKIAN HAKKAPELITTA 9
Testtrea i Aftonbladets stora vinterdäckstest 2020, Testvinnare 2017 i Vi Bilägare 2017/13, testtrea i Aftonbladets stora vinterdäckstest 2017. Testtvåa Vi Bilägare 2020.
Däcket med mycket bra vägegenskaper på vinterväglag!
Nokian Hakkapeliitta 9 är ett mycket bra vinterdäck på alla vinterväglag med fantastiskt fina köregenskaper, utmärkt is-grepp och otroligt lättkört på is och snö.
Den nya dubbarna är Nokias senaste teknik inom dubbdäck. Däcket har två olika typer av dubbar, längst ut finns dubbar för bättre sidogrepp och i mitten av slitbanan är dubbarna konstruerade för acceleration och inbromsning. Dubbarna är konformade för att effektivt gå ner i snö och is samtidigt som åverkan på asfalten ska bli mindre.
På våt asfalt presterar däcket hyfsat, däcket kan agera långsamt vid en undanmanöver men ändå utan att förlora greppet helt. På torr asfalt blir däcket för mjukt, styr långsamt och kan tappa greppet vid plötsliga rörelser. Däcket får dåligt betyg för komfort och stabilitet, bullernivån är relativt hög och däcket rullar ganska trögt. På spårig asfalt får däcket godkänt. Sammantaget ett mycket bra däck för dig som mest kör på vinterväglag, sämre på barmark.
Pris från 831 kr/st på BYTHJUL.COM
CONTINENTAL ICE CONTACT 2
Testvinnare i Aftonbladets stora vinterdäckstest 2017 och 2016 , tvåa i Teknikens världs vinterdäckstest 2016. Testvinnare hos Teknikens Värld 2015, Testtvåa 2014 och 2015 hos Aftonbladet. Delad tredje plats i Auto Motor Sports vinterdäcktest/dubbat 2015!
Däcket för dig som behöver ett däck med utmärkta egenskaper både på is, snö och asfalt! Ett däck i topp på alla underlag år efter år....
2018 valde Fattiglappen att lägga Continental Ice Contact 2 först som bästa vinterdäck. Ett av få däck som ligger bland de bästa på både is, snö och asfalt! Continental-däcket har utmärkt grepp på is med mycket bra vägegenskaper även i extrema situationer. Otroligt bra bromsgrepp på snö, däcket är lättstyrt och lugnt som ger dig en säkrare vinterkörning.
Enligt Aftonbladet kunde däcket ha lite bättre grepp på våt asfalt och styrningen aningen mer exakt på torr asfalt men däcket får inga minus. Enligt Teknikens värld 2016 visar Continental-däcket en jämnhög nivå med högsta poäng för bromsgrepp på snö och utmärkta bromsegenskaper på is.
Detta däck är för dig som inte vill kompromissa på något underlag och gummiblandningen behåller sina egenskaper under hela livslängden. Continental Ice Contact har unika hybriddubb med längre greppkanter som ger dubben ett bra isgrepp. Komforten är mycket hög för ett dubbdäck.
Pris från 831 kr/st på SKRUVAT.SE
Pris från 869 kr/st på BYTHJUL.COM
Continental IceContact 3 med ContiFlexStud
Testvinnare 2019 i ViBilägare, Testvinnare 2019 Teknikens värld, Testvinnare Aftonbladet 2020.
Med en förstaplats i Aftonbladets stora vinterdäckstest i år borde Continental IceContact 3 med ContiFlexStud vara ett givet val inför vintersäsongen. Däcket är outstanding på både is, snö och barmark. Enligt Aftonbladet är däcket det bästa dubbdäck de någonsin kört på is, så bra att det får isen att likna barmark även om däcket vid extrema situationer kan sladda iväg lite. På snö är däcket prickfritt, styrningen är exakt och ger dig kontroll över situationen. Även på asfalt går däcket bra och stabilt; snabba filbyten går lätt även om däcket kan släppa lite bak vid en undanmanöver. Däcket har inga uppenbara svagheter.
MEN Fattiglappen vill ändå INTE rekommendera ett köp inför årets vintersäsong.
Däcket är utrustat med en ny typ av dubb, ContiFlexStud, där aluminiumkroppen har ersatts av gummi för att bli mer miljövänligt. Målet är att däcket ska få bättre grepp på isen samtidigt som bullernivån och slitage på vägarna minskar. Det har dock visat sig att dubben har lätt för att lossna från däcket och därför har Continental valt att stoppa produktionen.
Undvik alltså Continental IceContact 3 med FlexStud.
Om du vill köpa Continental IceContact 3 ska du välja ett däck från 16 tum och nedåt. De däcken har inte den nya dubbtekniken.
Pris från 867 kr/st på BYTHJUL.COM
BÄSTA BUDGETDUBBDÄCKEN 2020
Däcket presterar snäppet under de bästa dubbdäcken men är ett prisvärt alternativ till de allra bästa dubbdäcken.
Enligt Vi Bilägare presterar däcket mycket bra på vintervägar med mycket bra köregenskaper på både is och snö. Enligt Aftonbladet är bromssträckan lite länge än de bästa konkurrenterna och däcket tappar greppet bak vid plötsliga undanmanövrar på is och snö. På våt asfalt är däcket pålitligt och tappar inte greppet. På torr väg agerar däcket lugnt, agerar lite yxigt och lite sämre bromssträcka. Bullernivån är högre än de bästa däcken. Trots detta blir Hankook-däcket Fattiglappens val för dig som har en stramare budget.
Pris från 563 kr/st på BYTHJUL.COM
BÄSTA BUDGETDUBBDÄCKET FÖR KÖRNING PÅ SNÖ OCH IS
För dig som vill ha ett billigare däck med otroliga egenskaper på snö och is är Nokian Hakkapelitta 8 det givna valet. Däcket har varit ledande på vinter-väglag år efter år och det är bättre att köpa detta däck om du kör mycket på is och snö och inte har råd med den allra nyaste tekniken.
NOKIAN HAKKAPELITTA 8
Testtvå i Aftonbladets stora vinterdäckstest 2016 med samma poäng som testettan. Testvinnare 2014 och 2015 hos Aftonbladet och Vi Bilägare, testvinnare 2015 i Auto Motor & Sport. Tredje plats i Teknikens Världs vinterdäcktest 2015 och 2016!
Hakkapeliitta 8 har ett enastående grepp på is och snö med otroligt bra framkomlighet. Enligt Aftonbladets tester 2016 är Hakka 8 det överlägset bästa däcket på is och i absolut topp på snö.
Det som drar ned betyget för Nokian är vägegenskaperna på våta vägar; däcket får sämre betyg av Teknikens Värld vid vattenplaning och därför känns däcket mer lämpat för dig som kör på riktiga vintervägar och inte regn- och slaskvägar med stor risk för vattenplaning.
Däcket är utvecklat för riktig vinterkörning, det är lättkört även vid svåra manövrar med mycket bra bromsgrepp. Däcket får absolut högsta betyg på bromsgreppet på is av Teknikens Värld och nästan full pott på snö.
Gummiblandningen har utformats speciellt för nordiska förhållandena med många lameller som bromsförstärkare. Rullmotståndet är normalt men Nokian är enligt Aftonbladet testets bullrigaste däck. På asfalt får Nokian Hakkapelitta 8 lite sämre betyg av Aftonbladet; däcket är mjukt, styr långsamt och greppet är bara medelmåttigt, trots detta ställer inte Nokian till några obehagliga överaskningar utan kör lugnt och logiskt enligt Aftonbladet.
TEST ODUBBAT VINTERDÄCK - 2020
FATTIGLAPPENS VAL AV BÄSTA BILLIGA ODUBBADE VINTERDÄCKEN (FRIKTIONSDÄCK) 2020
2020 har Fattiglappen valt att lägga fram de tre bästa billiga odubbade vinterdäcken. Vilket däck som är bäst för dig beror på vilket väglag du kör mest på. Är is- och snögrepp viktigast eller är det viktigt att däcket agerar tryggt vid vattenplaning? Få hjälp att välja rätt vinterdäck med Fattiglappen.
TESTVINNARE 2020
NOKIAN HAKKAPELIITTA R3
Testvinnare i Aftonbladets vinterdäcktest/odubbat 2020, testtvåa 2019. Testvåa i Vi Bilägares vinterdäcktest/odubbat 2020 samt 2019, testtvåa bland odubbade däck i Teknikens världs vinterdäckstest 2020 samt 2019.
Ett tryggt val vid vinterväglag men sämre på våt asfalt och vid vattenplaning
År efter år hamnar Nokian-däcket i absoluta toppen bland odubbade däck för sin prestanda på både is och snö med mycket bra köregenskaper och grepp samt korta bromssträckor.
För att vara ett odubbat däck får Hakka R3 mycket bra betyg av både Aftonbladet och Vi Bilägare för sina köregenskaper på is. Däcket agerar kvickt och tryggt med bra styrförmåga. Även när det börjar sladda iväg lite vid undanmanövrar behåller däcket en del grepp och däcket agerar logiskt och lugnt. Däcket har mycket, mycket bra vägegenskaper på snö.
Nackdelen är att ett bra grepp på is utan dubb kräver mjukt gummi och många mönsterklackar vilket leder till dåligt grepp och långsam styrning på asfalt. Hakka 3 är enligt Aftonbladet ändå bättre än genomsnittet på barmark. Däcket styr lite långsamt men ändå med bra grepp bak vid en hastig undanmanöver. Som de flesta dubbfria däck presterar däcket sämre på våt asfalt och med tanke på våra varmare vintrar med mer regn på sina ställen här i Sverige är detta en viktig aspekt att tänka på. Teknikens Värld ger exempelvis bara Nokian-däcket en 4:a för prestation på våt asfalt och en 3:a för vattenplaning och det odubbade däcket har lång bromssträcka på våt asfalt.
Pris från 659 kr/st på BYTHJUL.COM
GOODYEAR ULTRAGRIP ICE 2
Testvinnare totalt i Teknikens världs vinterdäckstest 2020. 4:a i Aftonbladets vinterdäcktest/odubbat 2020. Testvåa i Vi Bilägares vinterdäcktest/odubbat 2020.
Odubbat vinterdäck som fungerar på alla underlag! Bromsgrepp i toppklass
För dig som oftast kör på våt asfalt och barmark och mer sällan på is och snö är Goodyear det bästa valet av odubbat vinterdäck. Goodyear-däcket driver och greppar bra vid körning på snö och is men enligt Aftonbladet och Vi Bilägare är sidogreppet något sämre. Kommer du in för snabbt i en kurva eller gör en undanmanöver tappar däcken lätt fästet fram. Mönstret i däcket är gjort för att trycka undan vatten och på våt asfalt och vid vattenplaning fungerar däcket mycket bra. I Teknikens Världs stora vinterdäckstest 2020 placerar sig däcket som totalvinnare, även över dubbdäck, och de menar att Goodyear har lyckats kombinera både bra is- och snöegenskaper med riktigt bra vägegenskaper på våt asfalt. Däcket har enligt Teknikens Värld inga direkta svagheter, även om vägegenskaperna på is är sämre.
Pris från 629 kr/st på BYTHJUL.COM
CONTINENTAL CONTIVIKINGCONTACT 7
Testvinnare i Vi Bilägares vinterdäcktest/odubbat 2020. Testtvåa i Aftonbladets vinterdäcktest/odubbat 2020. 4:a bland odubbade däck i Teknikens världs vinterdäckstest 2020.
Bästa kompromissen på alla väglagstyper men dåligt betyg vid vattenplaning
Mycket bra vägegenskaper på is med snabba bromsreaktioner. Köregenskaperna vid en undanmanöver är kvicka och exakta. Aftonbladet anser att däcket är bäst av alla däcken i testet på snö. Däcket har ett utmärkt grepp, är lättkontrollerat och driver mycket bra.
Teknikens värld vill däremot varna för vägegenskaperna vid vattenplaning. Här får däcket endast en trea och det är något för dig att tänka på som kör på blöta och regniga vägar. Aftonbladet ger ett minus för köregenskaperna på torr asfalt.
Pris från 754 kr/st på BYTHJUL.COM
UNDVIK DESSA DUBBDÄCK I VINTER:
Linglong Green-Max - får hyfsat betyg men eftersom däcket är så opålitligt att du inte vet när greppet släpper tycker Fattiglappen att du ska undvika däcket helt.
Kontio Tyres IcePaw - 270 dubbar gör inte däcket bättre för det. Däcket får lätt sladd med bakhjulen på både is och snö vid undanmanövrar och långa bromssträckor på snö. Dåliga vägegenskaper på asfalt.
Sunny Winter Grip SN3860 - enligt Aftonbladet extremt dåligt på is och visar att det dubben inte fungerar utan en bra däckkonstruktion och bra gummi. Isgreppet är obefintligt och däcket är nästan lika dåligt på snö. Bromstgreppet på våt asfalt är bäst bland testdäcken men eftersom sidogreppet är uruselt går det ändå inte att lita på däcket. Undvik köp!
Undvik dessa friktionsdäck i vinter:
Nexen Winguard Ice Plus WH43 - enligt Aftonbladet dåligt isgrepp både rakt fram och i sidled. Vrider du lite för mycket på ratten förlorar du greppet både fram och bak. Även på snö förlorar däcken greppet vid undanmanöver, samma sak på vår asfalt. Undvik trots att Vi Bilägare rankar däcket på en femteplats och kallar däcket för bästa nykompling. Både Aftonbladet och Teknikens Värld ger däcket underkänt på bland annat bromsegenskaperna.
FARLIGA VINTERDÄCK 2017
UNVIKA DESSA DUBBDÄCK!
Triangle Icelink är ett Kinadäck som många haft förhoppningar på. Både Triangle-däcket och Nankang Ice Activa får mycket dåligt betyg i Aftonbladets vinterdäckstest. Det enda som är bra är egenskaperna på torr asfalt och då kan man så klart fundera över meningen med att köpa ett dubbdäck överhuvudtaget... Undvik!
På dubbdäcket Kumho WinterCraft Ice gör dubbarna ingen nytta överhuvudtaget, lysande grepp på våt asfalt och mycket bra på torr asfalt men helt uselt på is och snö.
Falken Espia Ice: här har du ett däck som har hyggligt bromsgrepp men i övrigt helt usla köregenskaper på alla väglag, duger knappast ens för söndagskörning. Undvik även Toyo, Roadstone och Yokohama; ditt liv är värt mycket mer än några hundralappar.
UNDVIK DESSA ODUBBADE VINTERDÄCK
Nankang Ice Activa Ice-1 är enligt Aftonbladet så dåligt att det är livsfarligt! Undvik detta däck! Linglong Green-Max Winter Ice I-15 är också så dåligt att det borde förbjudas. Det är bättre att låta bilen stå än köra på de här däcken.
Landsail Winter Lander har mycket dåligt väggrepp på is med mycket sladdar, det räcker att vägen svänger lite... Däcket är dåligt även på asfalt och Fattiglappen kan inte motivera ett köp. Landsails ommardäck är en helt annan historia, prisvärt och bra.
Undvik även de billiga men farliga däcken Toyo, Fulda och Debica och investera i ditt liv och bättre däck.
EXPERTERNA OM DUBBAT ELLER ODUBBAT VINTERDÄCK
Dubbat- eller odubbat vinterdäck?
Frågan om du skall välja ett dubbat eller dubbfritt (friktionsdäck) däck kan vara svår att svara på. De som är för dubbat menar att dubbdäck är säkrast i ett svenskt klimat samtidigt som det ger fördelar miljömässigt att inte köra med dubbar eftersom dubben river upp små partiklar.
De nordiska dubbfria däcken är utvecklade för att få mycket bra grepp på is- och snöunderlag men samtidigt ska man komma ihåg att ett odubbat däck vintertid blir en kompromiss. För att få ett bra grepp på snö och is krävs att däcket är mjukt i sin konstruktion vilket innebär sämre köregenskaper på barmark. Överlag brukar de odubbade däcken ha svårt att prestera på våta vägar. Något att tänka på...
Odubbade däck fungerar också bäst om det finns andra som kör med dubbat; annars är det risk att vägbanan blir såphal. Enligt DN är fördelningen 60 procent som kör odubbat och 40 procent som kör odubbat i Södra Sverige medan det i norra Sverige är 20 procent som kör odubbat och 80 procent som kör dubbat. Är detta rätt eller fel val?
Många menar att dubbdäck inte behövs i Stockholmsregionen och södra delen av Sverige. Enligt Robert Collin som gör Aftonbladets stora vinterdäckstest är det tvärtom vid temperaturer kring noll som det blir allra farligast. Det är då den förädiska halkan slår till och det är då däcket kan betyda skillnad mellan liv och död.
Läs gärna Robert Collins varningar kring odubbade däck där han, lite enkelt uttryck, jämför friktionsdäckets väggrepp med ett suddgummi på högkant!
Om dubbat är så överlägset vilka faktorer talar för odubbat?
Enligt DN är det risk att många har en övertro till sina dubbdäck och flera undersökningar visar att bilister med dubbdäck kör snabbare och med kortare avstånd än de utan dubbdäck. Dubbdäcken slits också snabbare och blir med tiden sämre än dubbfria däck även på is.
Fördelen med ett dubbfritt däck är att du kan sätta på det tidigare på säsongen och slippa överraskas av ett ombytligt höstväder. På våren kan du låta dem sitta kvar lite längre än dubbdäck. En norsk undersökning visar att det främst är när väglaget plötsligt försämras eller när föraren har missbedömt väglaget som dubbdäcken vinner.
Att köra med omdöme är för övrigt något att tänka på oavsett däck menar Fattiglappen... Tänk också på att välja vinterdäck som är avpassade för vårt nordiska klimat. Ett dubbfritt däck avpassat för nordiskt klimat har ett mycket bättre väggrepp än ett avpassat för europeiska förhållanden.
Dubbdäcket är fortfarande det bästa alternativet för dig som kör på isigt underlag. Vilken typ av vinterdäck du ska köpa beror till stor del på vilken bil du har. Har du en gammal bil utan antisladdsystem (ESP) kan det vara en bra livförsäkring att köra med dubbdäck. Har du en mer modern bil utrustad med antisladdsystem kan du klara dig långt med dubbfria vinterdäck (friktions-däck) avpassade efter vårt nordiska klimat.
Diskussionerna fortsätter om vi ska välja dubbat eller dubbfritt och om vi ska gå så långt som att förbjuda dubbdäck. Samtidigt är den krassa verkligheten att det bästa dubbfria däcket kommer först på åttonde plats i Aftonbladets stora test 2017. Det är naturligtvis en stor förbättring från 2014 då bästa odubbade däcket hamnade på fjortonde plats men fortfarande har dubbdäcket ett försprång prestationsmässigt... Välj däck med omsorg och anpassa alltid hastigheten efter väglag och däck. Inga däck gör dig osårbar!
Bästa däcken fram eller bak?
Sätt bästa däcken bak för maximal stabilitet; har du antisladdsystem kan du sätta bästa däcken fram om det inte är alltför stor skillnad mellan dem, då får du enligt Teknikens Värld bäst broms-, våt- och slaskegenskaper och ditt ESP får ta hand om stabiliteten i sidled.
Vänta inte med att köpa nya däck tills däckdjupet är 3 mm, då har vägegenskaperna redan försämrats betydligt, byt gärna innan 5 mm.
Billiga däck? Billigaste däcken?
Oavsett om du köper dubbat eller dubbfritt bör du undvika de billigaste däcken som i många tester visar sig vara direkt livsfarliga. Den kloke Fattiglappen ser i stället till att köpa de bästa däcken till det billigaste priset- köp hellre billigare kvalitetsdäck online till samma pris som dåliga däck hos din lokala däckförsäljare.
Känner du att det fortfarande är för dyrt- köp hellre förra årets vinterdäck från de ledande däcktillverkarna än ett billigt däck som kan vara direkt livsfarligt! Läs gamla tester på nätet!
VILKEN DIMENSION SKA DU VÄLJA?
Om din bil har dimensionen 195/60 R15 78 - vad betyder det?
195 = Däckets bredd i milimeter
60 = Däcktvärsnittets höjd i förhållande till bredden
R = Raditaldäck
15 = Fälgens diameter i tum
78 = Belastningsindex - maximala belastningen i kg på det enskilda däcket
Ett vinterdäck får gärna vara lite smalare, då får det bättre grepp.
Ett bra vinterdäck till bilen i exemplet skulle då bli: 185/65 R15
Rullomkretsen får inte vara mer än 5 %, helst mindre.
OBS! Om du köpt en begagnad bil är det inte säkert att rätt dimension ligger på bilen, kolla upp bilens originaldimensioner - Transportstyrelsens hemsida
VAD SÄGER LAGEN
När är det lag på att använda vinterdäck?
Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck vid vinterväglag. Som vinterlag räknas när det är is, snö, snömodd eller frost på delar av vägbanan (även vägrenen räknas till vägbanan). Dubbdäck får användas mellan den 1 oktober och den
När får dubbdäck användas?
Huvudregeln är att dubbdäck får användas mellan den 1 oktober och den 15 april men du får köra med dubbdäck innan den 1 oktober och efter den 15 april om det är vinterväglag eller risk för vinterväglag.
Däck på släpet
Ett släp får inte ha sämre väggrepp än bilen och det betyder att har bilen dubbdäck MÅSTE släpet ha dubbdäck. Om bilen har odubbade däck kan släpet antingen ha dubbade eller odubbade vinterdäck.
Mönsterdjup
Mönsterdjupet måste vara minst 3 milimeter för personbilar och andra lätta fordon; gäller även för släpet. Läs mer på Polisens hemsida
Ska du köra utomlands?
Då ska du tänka på att dubbdäck är förbjudet i Tyskland och Polen och enligt MOTORMÄNNEN innebär det i praktiken att du inte kan ta dig söderut med dubbdäck utan risk för att bli stoppad. Du kan tvingas dra ut alla dubben om du vill fortsätta din färd så skall du söderut kan odubbat med snökedjor i bagaget vara ett alternativ.
LÄS TESTER
Ju mer du vet om ett däck och hur det passar din bil och dina vinterförhållanden desto bättre rustad är du. Aftonbladet gör varje år Sveriges största vinterdäckstest, tyvärr kostar det, du måste vara plusmedlem. Läs gärna mer om vinterdäck på Trafikverkets vinterdäcksguide