Årets Fattigaste dag

SPARTIPS NUMMER 24 FÖR JANUARI 2023

För många är idag årets fattigaste dag. Scones är faktiskt ett billigt alternativ när man vill lyxa till tillvaron lite för en billig peng. Fattiglappen bjuder här på ett mjölkfritt recept:

Mjölkfria scones

7–8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
100 g margarin
3 dl vatten

Sätt på ugnen på 225 grader, blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Skär margarinet i bitar och blanda ner i bunken, finfördela till en grynig massa. Tillsätt vattnet och rör snabbt ihop till en kladdig deg.

Dela degen i fyra lika delar och platta till runda kakor på ett bakplåtspapper. Ha lite mjöl på händerna så blir det lättare att forma kakorna.

Skär ett kryss i kakorna med en vass kniv, även här kan det hjälpa att ha lite mjöl på kniven. Ta en gaffel och gör prickar i kakorna. Grädda mitt i ugnen 12–15 minuter. Servera scones nygräddade med ost eller marmelad.

Vill du har mer tips på billiga recept, läs mer på Fattiglappen

 

BUDGET

Att göra en budget kan vara ett bra sätt att få kontroll på sin ekonomi, det finns många gratis appar på nätet där du får du hjälp att lägga upp en hushållsbudget och hålla koll på dina utgifter, inkomster och sparande.

SPARA PENGAR PÅ MATKOSTNADER

Matkostnaden är en utgiftspost som kan variera otroligt mycket och det springer lätt iväg pengar om man inte ser upp. Konsumentverket har gjort beräkningar för hur mycket maten kan kosta per månad men det går att leva mycket, mycket billigare än så utan att äta havregrynsgröt eller nudlar varje måltid. Står du i affären utan att ha en aning om vad ni ska äta till middag? Du sparar mycket pengar på planering.

        PLANERA INKÖPEN

  • Gör en veckomatsedel med inköpslista där du kan planera dina inköp och undvik att småhandla. 
  • Genom att planera slänger vi förhoppningsvis mindre mat, en halv lök en dag kan användas nästa dag. Släng inte rester, använd dem istället.

        SPARA PENGAR PÅ MATKOSTNADERNA

  • Dra ner på köttkonsumtionen, laga gärna vegetariskt några gånger i veckan. Fattiglappens bästa tips är att använda mindre andel kött i de ordinarie recepten och dryga ut med bönor, kikärtor och linser.
  • Handla efter säsong, välj billiga rotfrukter istället för tomater på vintern.
  • Laga fler portioner och gör matlådor till jobbet samt extra mat i frysen.

        RABATTER OCH EXTRAPRIS

  • Håll utkik efter billigt kött och frys in i portioner. Använd inte mer än du tänkt annars blir inte vitsen med rabatten så stor om du ändå använder mer än tänkt eller om de billiga apelsinerna ligger och ruttnar...
  • Var flexibel med recepten och byt ut till billigare grönsaker när du handlar.
24 Jan 2023