BILLIGA SOMMARDÄCK - BÄST I TEST

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bythjul.com och Skruvat.se.

Det börjar bli hög tid att tänka på sommardäcken. Den 15 april är sista dagen du får köra med dubbdäck om det inte är vinterväglag.

Fattiglappen har tips på billiga sommardäck som ger dig säkerhet utan att tumma på kvaliteten. Tänk på att det är direkt livsfarligt att köra runt på dina dubbfria vinterdäck på sommaren! Det finns inga allrounddäck som fungerar i vårt nordiska klimat! Friktionsdäcken är vinterdäck vars gummi är anpassade efter kallare temperaturer. På sommaren blir gummit för mjukt, bromssträckan blir längre och vägegenskaperna farliga med risk för vattenplaning.

Tänk också på att ett gammalt sommardäck som du kört på flera säsonger kan få avsevärt sämre vägegenskaper långt innan mönsterdjupet hamnat på 1,6 mm, redan vid 3-4 mm försämras däckets egenskaper vid vått väglag.

KLICKA HÄR OM DU VILL LÄSA MER OM BILLIGA SOMMARDÄCK

 

BÄSTA BILLIGA SOMMARDÄCKET 2024

FATTIGLAPPENS VAL:

GOODYEAR EFFICENT GRIP PERFORMANCE 2

I år väljer Fattiglappen  Goodyear Efficient Grip Performance 2 som bästa billiga premiumdäck. Däcket placerades etta i Aftonbladets sommardäckstest 2024 och fick mycket bra betyg i övriga tester. Goodyeardäcket har enastående bra köregenskaper på våta vägar och agerar lugnt och säkert vid risk för vattenplaning. Köregenskaperna på torr asfalt är mycket bra även om däcket kan tappa greppet fram vid kraftiga undanmanövrar. Priset på Goodyeardäcket är något lägre än övriga premiumdäck och är ett mycket bra val för dig som vill ha stor säkerhet på våt asfalt.

Goodyear Efficent Grip Performance 2 - Pris från 918 kr/st på BYTHJUL

Goodyear Efficient Grip Performance 2 - Pris från 911 kr/st på Skruvat.se

 

BÄSTA BILLIGA BUDGETDÄCKET 2024

Ett däck från Sydkorea som lägger sig i topp. Sammanlagt blir däcket testtrea hos Vi Bilägare och testtvåa hos tyska motortidningen Autobild.

KUMHO ECSTA HS52 

Testtrea hos Vi Bilägare och testtvå hos tyska motortidningen Autobild. Kumho Ecsta-däcket har mycket bra egenskaper på torr vägbana och på våt vägbana har däcket mycket bra kurvgrepp och korta bromssträckor. Däcket är lite sämre vid vattenplaning men får ändå godkänt, viktigt att tänka på så att du anpassar körningen vid kraftigt regn. Rullmotstånd och buller är godkänt, däcket är lite stumt att köra på men det är vanligt på lite mer sportiga däck som Kumhodäcket.

Pris från 705 kr/st på Bythjul.com

 

BÄSTA BILLIGA SOMMARDÄCKET 2023

FATTIGLAPPENS VAL:

MICHELIN PRIMACY 4

I år väljer Fattiglappen ett Michelin-däck som bästa billiga premiumdäck. Ett pålitligt, säkert däck med mycket bra bromsegenskaper och utmärkta vägegenskaper vid vått väglag. Däcket får bäst betyg vid vattenplaning hos Vi Bilägare och är lättrullat vilket sparar bensin.

Att Fattiglappen väljer MICHELIN PRIMACY 4 beror på att däcket fått bäst betyg i vattenplaningstestet hos Vi Bilägare och att däcket ger mycket kvalitet för pengarna. Däcket har ett lågt rullmotstånd vilket ger låg bränsleförbrukning och mycket bra komfort.

Pris från 1116 kronor på Bythjul.com

Pris från 1129 SEK hos Skruvat.se

 

BÄSTA BILLIGA PRESTANDADÄCKET 2023

Goodyear Efficient Grip Performance 2

Enligt Teknikens Värld 2020 ett däck helt utan svagheter och ett "grymt bra presterande däck". Det nya Goodyeardäcket har ökad livslängd och ska enligt tillverkaren hålla för upp till 50 % längre körsträcka än föregångaren. Det nya däcket har förbättrad prestanda på vått och torrt väglag och kortare bromssträcka på vått underlag. Tillverkaren har också satsat på förbättrad stabilitet och väghållning vid undanmanövrar. Däcket agerar lite sämre när det är mycket vatten på vägbanan så det gäller, som alltid vid risk för vattenplaning, att köra lite extra försiktigt. Goodyear Efficient Grip Performance 2 är ett mycket bra val där priset ligger snäppet under de bästa premiumdäcken.

Pris från 918 kr/st på BYTHJUL.COM - hemkörning direkt till dörren!

Pris från 912 kr/st på Skruvat.se - hemkörning direkt till dörren!

 

BÄSTA BILLIGA BUDGETDÄCKET 2023

Bästa Kina-däcket i Aftonbladets sommardäckstest 2023. Linglong Sport Master.

LINGLONG SPORT MASTER

Ett billigt sommardäck som får godkända vägegenskaper vid vått väglag. Däcket agerar kontrollerat vid vattenplaning även om det blir lite svårare att stya. Även vid torrt väglag är greppet lite sämre än de bästa däcken men däcket styr bra utan obehagliga överaskningar. Däcket rullar lite trögt och det innebär att bilen drar mer bensin/diesel. Viktigt att tänka på med dagens priser.

Pris från 629 kr/st på BYTHJUL.COM - hemkörning direkt till dörren!

Pris från 671 kr/st på Skruvat.se - hemkörning direkt till dörren!

 

BÄSTA BILLIGA BUDGETDÄCKET 2021

LANDSAIL SENTURY QIRIN 990

2021 lyfte Fattiglappen fram ett Landsail-däck som bästa billiga budgetdäcket. Landsail Sentury Qirin 990 matchar de bästa däcken när det gäller bromsegenskaper på både torrt och vått underlag. Däcket är tyst, bullermärkningen är bland de lägsta (66 dB) och däcket har bra komfort. Däcket får nedslag på köregenskaperna; på torrt blir däcket lite svårstyrt och vid väta vattenplanar däcket relativt tidigt. Det positiva vid vattenplaning är att däcket blir understyrt vilket ger en stabil bakvagn utan risk för sladd. Vi Bilägare menar att Qirin 990 ger godkänd säkerhet för pengarna. Fattiglappen menar att det är bättre att välja ett billigare Landsail-däck än att köra runt med friktionsdäck på sommaren eller slitna sommardäck.

Pris från 761 kr/st på Bythjul.se

Pris från 746 SEK hos Skruvat.se

 

4 Apr 2024