BILLIGA SOMMARDÄCK - BÄST I TEST

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bythjul.com och Skruvat.se.

Det börjar bli hög tid att tänka på sommardäcken. Den 15 april var sista dagen du får köra med dubbdäck om det inte är vinterväglag.

Fattiglappen har tips på billiga sommardäck som ger dig säkerhet utan att tumma på kvaliteten. Tänk på att det är direkt livsfarligt att köra runt på dina dubbfria vinterdäck på sommaren! Det finns inga allrounddäck som fungerar i vårt nordiska klimat! Friktionsdäcken är vinterdäck vars gummi är anpassade efter kallare temperaturer. På sommaren blir gummit för mjukt, bromssträckan blir längre och vägegenskaperna farliga med risk för vattenplaning.

Tänk också på att ett gammalt sommardäck som du kört på flera säsonger kan få avsevärt sämre vägegenskaper långt innan mönsterdjupet hamnat på 1,6 mm, redan vid 3-4 mm försämras däckets egenskaper vid vått väglag.

LÄS MER OM TEST AV BILLIGA SOMMARDÄCK PÅ FATTIGLAPPEN

BÄSTA BILLIGA SOMMARDÄCKET 2023

FATTIGLAPPENS VAL:

MICHELIN PRIMACY 4

I år väljer Fattiglappen ett Michelin-däck som bästa billiga premiumdäck. Ett pålitligt, säkert däck med mycket bra bromsegenskaper och utmärkta vägegenskaper vid vått väglag. Däcket får bäst betyg vid vattenplaning hos Vi Bilägare och är lättrullat vilket sparar bensin.

Att Fattiglappen väljer MICHELIN PRIMACY 4 beror på att däcket fått bäst betyg i vattenplaningstestet hos Vi Bilägare och att däcket ger mycket kvalitet för pengarna. Däcket har ett lågt rullmotstånd vilket ger låg bränsleförbrukning och mycket bra komfort.

Pris från 953 kronor på Bythjul.com

Pris från 1 007 SEK hos Skruvat.se

 

BÄSTA BILLIGA PRESTANDADÄCKET 2023

Goodyear Efficient Grip Performance 2

Enligt Teknikens Värld 2020 ett däck helt utan svagheter och ett "grymt bra presterande däck". Det nya Goodyeardäcket har ökad livslängd och ska enligt tillverkaren hålla för upp till 50 % längre körsträcka än föregångaren. Det nya däcket har förbättrad prestanda på vått och torrt väglag och kortare bromssträcka på vått underlag. Tillverkaren har också satsat på förbättrad stabilitet och väghållning vid undanmanövrar. Däcket agerar lite sämre när det är mycket vatten på vägbanan så det gäller, som alltid vid risk för vattenplaning, att köra lite extra försiktigt. Goodyear Efficient Grip Performance 2 är ett mycket bra val där priset ligger snäppet under de bästa premiumdäcken.

Pris från 785 kr/st på BYTHJUL.COM - hemkörning direkt till dörren!

Pris från 808 kr/st på Skruvat.se - hemkörning direkt till dörren!

 

BÄSTA BILLIGA BUDGETDÄCKET 2023

Bästa Kina-däcket i Aftonbladets sommardäckstest 2023. Linglong Sport Master.

LINGLONG SPORT MASTER

Ett billigt sommardäck som får godkända vägegenskaper vid vått väglag. Däcket agerar kontrollerat vid vattenplaning även om det blir lite svårare att stya. Även vid torrt väglag är greppet lite sämre än de bästa däcken men däcket styr bra utan obehagliga överaskningar. Däcket rullar lite trögt och det innebär att bilen drar mer bensin/diesel. Viktigt att tänka på med dagens priser.

Pris från 587 kr/st på BYTHJUL.COM - hemkörning direkt till dörren!

Pris från 808 kr/st på Skruvat.se - hemkörning direkt till dörren!

 

BÄSTA BILLIGA BUDGETDÄCKET 2021

LANDSAIL SENTURY QIRIN 990

2021 lyfte Fattiglappen fram ett Landsail-däck som bästa billiga budgetdäcket. Landsail Sentury Qirin 990 matchar de bästa däcken när det gäller bromsegenskaper på både torrt och vått underlag. Däcket är tyst, bullermärkningen är bland de lägsta (66 dB) och däcket har bra komfort. Däcket får nedslag på köregenskaperna; på torrt blir däcket lite svårstyrt och vid väta vattenplanar däcket relativt tidigt. Det positiva vid vattenplaning är att däcket blir understyrt vilket ger en stabil bakvagn utan risk för sladd. Vi Bilägare menar att Qirin 990 ger godkänd säkerhet för pengarna. Fattiglappen menar att det är bättre att välja ett billigare Landsail-däck än att köra runt med friktionsdäck på sommaren eller slitna sommardäck.

Pris från 553 kr/st på Bythjul.se

Pris från 658 SEK hos Skruvat.se

 

BÄSTA BILLIGA SOMMARDÄCKET 2020

FATTIGLAPPENS VAL:

GOODYEAR EFFICIENT GRIP PERFORMANCE

2019 valde Fattiglappen att lägga på Goodyear Efficient Grip Performance på vår gamla Volvo V50 vars däck blivit så gamla att gummit blivit dåligt. Efter att ha testat däcket under flera säsonger kan Fattiglappen intyga att däcket är ett av de skönaste däck vi har kört på med mycket bra vägegenskaper. Ett mycket prisvärt premiumdäck!

Goodyear Efficient Grip Performance är ett sommardäck som under många år har lovordats för sitt utmärkta våtgrepp och extremt låga rullmotstånd som medför lägre bensinförbrukning. Ett tyst och komfortabelt däck med lågt rullmotstånd och fina egenskaper vid vattenplaning. Bromssträckan på asfalt är bra, däcket har lite sämre sidogrepp vid kurvor men däcket agerar ändå lugnt och logiskt utan större överaskningar.

Pris från 748 sek hos Bythjul.com - hemkörning direkt till dörren!

Pris från 715 SEK hos Skruvat.se - hemkörning direkt till dörren!

 

BÄSTA BUDGETDÄCKET 2020

LANDSAIL LS288 OCH LS 388

Ett mycket prisvärt standarddäck som fick mycket högt betyg i Aftonbladets test 2014 och som blivit ett populärt alternativ till de dyrare premiumdäcken.

LANDSAIL LS388 - ett klassiskt touringdäck

Ett touringdäck har lägre profil och speciella slitbanor för att öka däckets stabilitet. Landsail LS388 är ett mycket tyst däck som däremot har sämre rullmotstånd än exempelvis premiumdäcken. Däcket går lite stötigt och hårt vid ojämt väglag.

Pris från 564 kronor hos Bythjul.se - hemkörning direkt till dörren

LANDSAIL LS288

Har högre hastighetsindex och har därför utmärkt stabilitet också vid motorvägskörning.

Pris från 722 kronor hos Bythjul.se - hemkörning direkt till dörren

18 May 2023