SPARTIPS - LAGA BILLIGARE MAT

Matkostnaden är en utgiftspost som kan variera otroligt mycket och det springer lätt iväg pengar om man inte ser upp.

Konsumentverket har gjort beräkningar för hur mycket maten kan kosta per månad men det går att leva mycket, mycket billigare än så utan att äta havregrynsgröt eller nudlar varje måltid.

Står du i affären utan att ha en aning om vad ni ska äta till middag? Du sparar mycket pengar på planering.

Under Corona-pandemin upptäckte Fattiglappen Mathem. Det kan vara skönt ibland om du inte har möjlighet att handla i affären eller om du vill unna dig lite extra tid i vardagsslitet. Planering är viktig även när du handlar på nätet, det är lätt att lockas att köpa för mycket när du sitter hemma i soffan...

Här är en länk för dig som vill handla hos Mathem


PLANERA INKÖPEN

Gör en veckomatsedel med inköpslista där du kan planera dina inköp och undvik att småhandla. Genom att planera slänger vi förhoppningsvis mindre mat, en halv lök en dag kan användas nästa dag.

Släng inte rester, använd dem istället. Många förordar storhandling men Fattiglappen tycker det är bäst att handla en gång i veckan. Om du ändå tycker det är skönt att storhandla en gång i månaden; gör det helst inte precis när du fått lön och känner dig extra rik.

Om du storhandlar utan plan finns risken att du köper på dig en massa som sedan ligger och blir gammalt. Risken är att du ändå åker till affären och köper en massa onödigt när du glömt något viktigt. Bästa tipset är att göra en inköpslista och handla en gång i veckan och hålla dig till den. Ta gärna hjälp av Fattiglappens matsedel.

Följ inköpslistan och undvik onödiga inköp. Börja med att fylla din korg med grönsaker och frukt så känns det lättare att motstå onyttiga inköp. Chips, läsk, godis och snabbmat är inte bara onyttigt utan också dyrt.

Enligt Expressen visar en undersökning att det är bra att handla efter jobbet, då har du huvudet fullt med andra tankar och sannolikheten är att du gör av med 15 procent mindre pengar. Andra undersökningar visar att ju kortare tid du spenderar i affären desto mindre köper du.

Expressen menar att om du dricker 5 glas vatten innan du handlar och väntar 45 minuter så kommer du sannolikt att bli kissnödig och då ökar din självkontroll när du handlar... Ett lite trevligare sätt att handla mindre är att ha med sig en bild över drömmålet och titta på den innan du handlar.

Sist men inte minst...
- handla inte hungrig, då köper du bara en massa dyra onödigheter.

 

SPARA PENGAR PÅ MATKOSTNADERNA

Dra ner på köttkonsumtionen, laga gärna vegetariskt några gånger i veckan. Fattiglappens bästa tips är att använda mindre andel kött i de ordinarie recepten och dryga ut med bönor, kikärtor och linser.

Handla efter säsong, välj billiga rotfrukter istället för tomater på vintern.

Laga fler portioner och gör matlådor till jobbet samt extra mat i frysen och undvik att köpa färdigmat.


RABATTER OCH EXTRAPRIS

Håll utkik efter billigt kött och frys in i portioner. Använd inte mer än planerat annars blir inte vitsen med rabatten så stor om du ändå använder mer än tänkt eller om de billiga apelsinerna ligger och ruttnar...

Var flexibel med recepten och byt ut till billigare grönsaker när du handlar. Köttfärs i stora förpackningar är billigt, men risken är att man helt enkelt använder mer kött än nödvändigt.

Ett tips att hålla nere kostnaden är att väga köttet och lägga in direkt i frysen i små fryspåsar. Vi brukar förvara nöttfärs i 4-6 mån, fläskfärs i 2-3 mån. 

BILLIGA MATVARUMÄRKEN

Ibland kan du spara mycket pengar på billigare matvarumärken men titta på innehållsförteckningen och jämför med andra märken; ibland kan kvaliteten vara mycket sämre. Fattiglappen gillar Garant på Willys, gott och billigt!


LAGA LAGOM MYCKET

Ibland undrar man hur tillverkarna tänker när de skriver doseringarna. Särskilt när vi lagat pasta får vi mycket mer kvar än vad som borde vara normalt. Räkna hellre om eller frys in så blir det inte så mycket svinn.

SLÄNG INTE MATEN

Mycket mer mat än du tror går att frysa; vad sägs om ägg, grädde och vitlök! Mjölk som skall användas i mat eller bakning går också mycket bra att frysa. Även örter går mycket bra att frysa, tänk bara på att både skölja och torka örterna och sedan förvara dem i en lufttät förpackning. 
Läs mer tips på Slängintematen.se


SKIPPA PLASTPÅSARNA 

Matkassar är dyra och dåliga för miljön. En plastkasse kostar numera mycket och det blir många hundralappar om året, det finns bättre och miljövänligare alternativ till soppåsar. En familj kan spara cirka 1.000 kronor/år eller mer.


TA MED MATLÅDA TILL JOBBET

Att äta ute är ett dyrt nöje och kostar dig många tusenlappar på ett år. Du sparar minst 75 kronor per måltid du tar med dig egen lunch till jobbet, det blir minst 17 000 per person per år och 170 000 på tio år... Lagar du Fattiglappens soppa eller annan billig mat blir det ännu mer sparade pengar.

 

FÅ TIPS TILL MATSEDEL GENOM FATTIGLAPPEN

Så ofta vi hinner lägger Fattiglappen ut en matsedel med billiga recept. Du får ett meddelande så fort matsedeln ligger ute och kan följa recepten varje månad. LÄS MER PÅ FATTIGLAPPEN