GRATIS KULTUR

Ett roligt sätt att ta del av gratis kultur är att besöka olika gallerier. Naturligtvis kan kvaliteten vara skiftande men spännande samtidigt att kanske vara först att upptäcka någon framtida stjärna. 

Ett glas gratis champagne med konstupplevelse är aldrig fel, gå på vernissage och känn dig lite lyxig, det är du värd.

 

GRATIS MUSEER OCH KULTUR I SKÅNE

MALMÖ

Malmö är en spännande kulturstad och har mycket att bjuda på för dig som söker billig och gratis kultur. Det kan vara allt från utställningar på Malmö konsthall till provpublik på Stadsteatern och Malmö Opera.

GRATIS KONST OCH MUSEER

MALMÖ KONSTHALL
Malmö Konsthall har ett av Europas största rum för nutidskonst med en underbar rymd och ett fantastiskt ljus. Här kan du njuta av både konsthallens arkitektur och utställningar med internationell inriktning. Gratis entré.

FORM/DESIGNCENTER
Form/Design Center är en spännande mötesplats där du kan möta kultur, arkitektur och design i tre våningar med fokus på nuet och framtiden.

KONSTHÖGSKOLAN I MALMÖ
Gratis utställningar på elevgalleriet där konsteleverna kan ställa ut sina verk, extra spännande är examensutställningen.

 

GALLERIER I MALMÖ

Galleri M
Ett av Sveriges ledande konstgallerier med utställningar året runt i hela landet. Basen finns i Ystad men det finns även ett galleri på Gråbrödersgatan 5 i Malmö öppet mellan första september och sista maj.


Galleripingpong.se

Mycket populärt galleri som gärna visar yngre svenska konstnärer kombinerat med galleristens ”gamla favoriter”.

Galleri 21
Härligt galleri som visar både spännande utställningar och föreläsningar, konserter och allt möjligt.

Johanberggren.com
Målet med galleriet är att visa unga framväxande konstnärer från runt om i världen, främst konstnärer baserade i Skandinavien, Europa och Nordamerika.

Skånes konstförening
Spännande projekt och utställningar av Skånska konstnärer på andra våningen i det gamla spinneriet på Bragegatan.

 

HELSINGBORG

GRATIS KONST OCH MUSEER

Fredriksdal museer och trädgårdar
Ta en promenad på Fredriksdal som är gratis vintertid mellan oktober och mars, öppet alla dagar 11-16. Passa på att gå gratis på det Grafiska muséet.

Grafiska museet
Nordens största levande tryckerimuseum är gratis på vintern och öppet vardagar 11-16. Här är ingen dag den andra lik; se hur en bok sätts för hand och maskin och hur brevpapper går i tryck och servetter får sitt tryck.

Helsingborg Skolmuseum
Saknar du skolan? Varför inte göra ett besök på skolmuseet, alldeles gratis. Lite passande är det inte öppet på helgen utan Tisdagar 10.00 – 15.00 och Torsdagar 13.00 – 18.00.

Wallåkra Stenkärlsfabrik
Gör en liten utflykt till den vackra dalgången vid Råån, här ligger stenkärlsfabriken där du som besökare kan se tillverkningen som än idag använder sig av den gamla hantverkstraditionen. 

 

GALLERIER I HELSINGBORG

H31
Ett designgalleri med exklusiv och intressant konst, keramik och glaskonst. Vad sägs om glaskonst av Ernst Billgren, Kjell Engman och Bertil Wallien och målningar av självaste Picasso och skulptur av Salvador Dalí?

KRISTIANSTAD

GRATIS KONST OCH MUSEER

Regionmuseet 
Har något för alla smaker vare sig du är intresserad av kultur, historia, konst eller film. På utställningen C400 kan barnen utforska ett eget spår tillsammans med det lilla skelettet Thue. Till Regionmuseet Kristianstad hör också Åhus museum och tre härliga utomhusmuseer. Allt är gratis.

Filmmuseet 
Ligger i Sveriges äldsta långfilmsateljé. här kan du uppleva svensk film från pionjärtiden och svenska stumfilmens storhetstid. På programmet finns besök av skådespelare, regissörer och andra kulturpersonligheter.

Kristianstads konsthall
En plats för den svenska samtidskonsten med en krydda av spännande, internationell konst. Företrädarna för konsthallen vill skapa ett forum för dialog och möten kring konsten. Passa på och ta en ekologisk fika på Café Miró.

Järnvägsmuseet
Sveriges tredje största järnvägsmuseum är gratis och bland deras klenoder kan du se ångloket S81646. Ett par gånger om året kan du vara med och återuppliva minnena från badtågen åka ner den gamla Åhusbanan.

 

GALLERIER I KRISTIANSTAD OCH ÅHUS

Konstgalleriet i Åhus
Målet med galleriet är att bjuda besökaren på intressanta och omväxlande utställningar med härliga kulturcafét Fina Fisken. En härlig promenad i omgivningarna väntar.

Studio Glashyttan Åhus
Glasblåsning av konstglas, utställning och butik; hyttan har beskrivits med orden Glas, Kärlek och Känsla...

Ängshyddan Yngsjö
Här kan du njuta både konst och café, bildkonstnären visar oljemålningar med motiv från den fantastiska naturen.

 

LANDSKRONA

GRATIS KONST OCH MUSEER

Landskrona museum
Landskrona museum är ett mycket aktivt museum med spännande utställningar som avlöser varandra. Intressant med reklam? Ta en titt på muséets "Rum för Reklam".

Utställningen om Nell Walden, den första kvinnliga konstnären att måla abstrakt, och rörelsen Der Sturm, som ville bryta med det traditionella inom kultur och konst, är mycket sevärd. På utställningen finns verk från både Nells egen produktion och ett flertal andra konstnärer. 

Öppet pga inventering är en rolig utställning där du hittar föremål från förr och visar hur föremål kan spegla en speciell tid eller händelse. Museet har också en mycket fin utställning om Selma Lagerlöf. Är det fint väder kan jag rekommendera en promenad till Rothoffs museikoloni på Citadellområdet.

Landskrona Konsthall
Landskrona konsthall är ett av våra finaste exempel på svensk modernistisk arkitektur. Mitt i konsthallen ligger en atriumgård med en japansk trädgård och ute kan du fortsätta njuta av konst i muséeets skulpturpark. Gå in på deras hemsida för att se aktuella utställningar och evenemang. Här finns ingen permanent utställning, projekten förnyas oavbrutet.

 

GALLERIER I LANDSKRONA

Galleri Gamla Staden
Intressant galleri vars drivkraft är att visa besökaren en upplevelse av god konst. Galleriet ligger i ett underbart 1700-tals hus i Landskronas äldsta stadsdelar.

Magnus Larsson
Han har kallats en lysande nationalromantiker och har fått flertalet utmärkelser. Ett galleri som är väl värt ett besök!

 

LUND

GRATIS KONST OCH MUSEER

Livets museum
En medicinhistorisk upplevelse. Öppettider: tisdag- fredag 10-14 (Gratis inträde). I den gamla kulverten ringlar sig muséet genom gången mellan det gamla och nya sjukhusområdet.

Lunds Konsthall
Fågelskit, träd och Carl Fredrik Hill, annorlunda och tankeväckande. Konsthallen har ambitionen att återspegla nyskapandet och mångfaldet i samtidskonsten och mana till diskussioner och reaktioner hos publiken. Här ses en viss komplexitet som något både oundvikligt och önskvärt eftersom samtidskonst ofta representerar experimenterande och ett visst mått av risktagande. Öppet tis, onsd, fre 12–17, torsd 12–20, lör 10–17, sön 12–17.

Mejeriet 
Vissa gratisevenemang t ex Musikcafé och spontankör

 

GALLERIER I LUND 

Konstföreningen AURA
Krognoshuset är en av de få byggnader som finns kvar från Lunds medeltid och de äldsta delarna anses datera från 1300-talet. Här har konstföreningen Aura sina mycket intressanta utställningar. Öppet Ons-fre 12-17, Lör 12-16, Sön 13-16.

Galleri Pictura
En studentdriven konstförening vid Lunds universitet. Galleriverksamheten är främst inriktad på ung svensk samtidskonst. Varje vår arrangeras Studenternas Vårsalong med verk av studenter vid Lunds universitet.

JÄGER & JANSSON Galleri
Galleriet visar svensk och internationell samtida konst med fokus på måleri men de visar även skulptur, grafik, glas och silver. Med två utställningslokaler kan galleriet presentera kontrasterande och spännande utställningar.

Martin Bryder Gallery
Under markplan, nedför en trappa, ligger detta galleri som är lätt att missa. Gör inte det... Galleriet har mycket intressanta och varierande utställningar med spännande konstnärer.

  

YSTAD

GRATIS KONST OCH MUSEER

Ystads konstmuseum
I en stram tegelbyggnad ligger konstmuseet med pampiga utställningssalar. Tyngdpunkten på dansk och sydsvensk konst och du kan se verk av t.ex Ola och Hans Billgren, Greta Sandberg, Tora Vega Holmström, Gerhard Wihlborg och Karin Persson. Fri entré fredagar under perioden 1 oktober - 31 mars.

 

GALLERIER I YSTAD

Galleri M
Ett av Sveriges ledande konstgallerier med utställningar året runt i hela landet. Basen finns i Ystad på Hotell Continental du Sud och är öppet under sommaren mellan juni och augusti och även över påsken under konstrundan.

Galleri NORDICA
Även om du inte är företagskund och tänker köpa konst är du välkommen på vernisage på Galleri NORDICA. Här finns allt från måleri, skulptur och foto till keramik, textilier och glas.

SLADDERGATAN 16 GALLERI & ATELJÉ
Nytt galleri i Ystad; här blandas Nobelkonstnärer med konstnärer från både Stockholm, Göteborg och Ystad.