GRATIS KULTUR

Fram till slutet av 2022 är det fritt inträde på många av de statliga museerna, de flesta av dem ligger i Stockholm. Från och med 2023 blir det inträde på de flesta av dem.

Arkitektur- och designcentrum Skeppsholmen
Intresserad av arkitektur och design - då är detta museet för dig. Museet ligget i anslutning till Moderna Museet. Gratis inträde (stängt måndagar).

Armémuseum
Sveriges historia från 1500-talet till idag, med inriktning på hur människan har påverkats av krig och konflikter. Gratis inträde till och med 8 januari 2023 (stängt måndagar). Därefter är det fri entré mellan 17:00 och 20:00 på tisdagskvällar för alla besökare till museets fasta utställningar. Medhavd matsäck kan ätas på plan två, här finns även mikrovågsugn.

Dansmuseet
Dansmuseet är ett museum för dans, teater, konst och foto. Här finner du en möteplats som bjuder på en mängd aktiviteter där rörelsen, den fysiska konsten är i centrum utan att inrama sig i traditionella uppfattningar om dans. Gratis inträde för arbetslösa och de under 18 år. (stängt måndagar)

Etnografiska museet
Platsen för alla som är intresserade av världen! På museet finns föremål från världens alla hörn, både ovanliga och vanliga saker; konst, kultur och mat i en spännande miljö. Gratis inträde (stängt måndagar). Medhavd mat kan ev. ätas på plats, kontakta receptionen (tel 010-456 12 99). Fri entré fram till 30 december 2022.

Hallwylska museet
Hallwylska museet är ett privatpalats från sekelskiftet 1900. Här kan du uppleva den tidens lyx och moderniteter i greveparets von Hallwyls paradvåning med vackra salonger, rökrum, biljardrum, matsal och porslinsrum. Här finns stora samlingar konst och konsthantverk, keramik, porslin och andra föremål som skulle finnas i ett högre ståndshem.
Fri entré till paradvåningen med fribiljett under 2022 (stängt måndagar).

Historiska museet
Upplev Sveriges historia, från forntid till nutid. Ett av Sveriges största museer med en av världens största vikingautställningar, guld- och silverskatter, medeltida konst och fynd från en av den svenska historiens mest våldsamma strider – slaget om Gotland. Under sommaren kan du prova på hantverk från vikingatiden, lekar och spel på gården utomhus under sommaren. Fri entré för samtliga besökare 2022. Från 2023 fri entré för alla besökare på onsdagar (september – april). 

Livrustkammaren
Dyrbara dräkter och magnifika vagnar berättar om kungligheternas historia; kröningar och bröllop, dop och begravningar. Livrustkammaren ligger på Slottsbacken 3. Fri entré under 2022, stängt måndagar.

Medelhavsmuseet
Arkeologiskt museum för medelhavskulturer med fynd från det forna Egypten, Cypern, Grekland, Romarriket, Mellanöstern. Följ med på en vandring genom Egyptens historia och ner i gravkammaren. Fri entré under 2022, stängt måndagar.

Medeltidsmuseet
Ett museum om stadens uppkomst och medeltida utveckling. Vem var medeltidsmänniskan? Hur såg hennes vardag ut? Gratis inträde, stängt måndagar. Medhavd matsäck kan ätas på Strömparterren eller Riksplan.

Moderna museet
En av världens finaste samlingar av modern och samtida konst från början av 1900-talet till idag med konstnärer som Warhol, Picasso, Matisse, Dali, Meret Oppenheim och Irving Penn samt tillfälliga utställningar. Otroligt gott kaffe i deras espressobar men du kan även äta medhavd matsäck på plan ett.
Gratis inträde till Moderna Museets samling och många tillfälliga utställningar, stängt måndagar.

Naturhistoriska riksmuseet
Sveriges största museum med många spännande utställningar. Lär dig mer om universum, jordens och människans utveckling och Sveriges natur. Möt dinosaurier, lyssna till ylande vargar, besök polerna med pingiviner och isbjörnar och utforska mineralens mystik. Fri entré under 2022. Medhavd matsäck kan ätas i nedre plan, här finns även mikrovågsugnar.

Sjöhistoriska museet
Sjöfartens och örlogsflottans historia med spännande utställningar om krigsfartygsmodeller och en utställning om Amphion - kungens lyxjakt som vid slutet förvandlades till koleroskepp. Sjöhistoriska museet är öppet tisdag till söndag. Fri entré t o m 22 januari. Medhavd mat i matsäcksrummet på källarplan.

 

Östasiatiska museet
Vackert beläget på Skeppsholmen ligger Östasiatiska museet, norra Europas främsta museum för asiatisk konst. Här möter du Kina, Indien, Sydostasien, Japan och Korea; vandra genom kinavåningen och upptäck 6000 år av kinesisk historia, lär dig mer om japanska teceremonier.
Fri entré 2022, stängt måndagar.

 

GRATIS MUSEER OCH KULTUR I GÖTEBORG

Världskulturmuseet i Göteborg
Kulturmötesplatsen med intressanta aktiviteter och utställningar om samtidsfrågor, fenomen och livsstilar. Fri entrë 2022, stängt måndagar.

Kortedala museum
Ett lägenhetsmuseum i Göteborg som vill visa vardagslivets historia under 1950- och 60-talet. Fri entré, endast öppet varje söndag klockan 12-15.

Naturhistoriska museet  - Göteborgs äldsta museum vars samlingar omfattar ca 10 miljoner djur.