GRATIS KULTUR

GRATIS MUSEER OCH KULTUR I STOCKHOLM

Numera är det fritt inträde på många av de statliga museerna, de flesta av dem ligger i Stockholm. Fattiglappen har även tips på andra sevärda museer.

Arkitektur- och designcentrum Skeppsholmen
Intresserad av arkitektur och design - då är detta museet för dig. Museet ligget i anslutning till Moderna Museet. Gratis inträde (stängt måndagar).

Armémuseum
Sveriges historia från 1500-talet till idag, med inriktning på hur människan har påverkats av krig och konflikter. Gratis inträde (stängt måndagar). Medhavd matsäck kan ätas på plan två, här finns även mikrovågsugn.

Dansmuseet
Dansmuseet är ett museum för dans, teater, konst och foto. Här finner du en möteplats som bjuder på en mängd aktiviteter där rörelsen, den fysiska konsten är i centrum utan att inrama sig i traditionella uppfattningar om dans. Gratis inträde (stängt måndagar)

Etnografiska museet
Platsen för alla som är intresserade av världen! På museet finns föremål från världens alla hörn, både ovanliga och vanliga saker; konst, kultur och mat i en spännande miljö. Gratis inträde (stängt måndagar). Medhavd mat kan ev. ätas på plats, kontakta receptionen (tel 010-456 12 99).

Hallwylska museet
Hallwylska museet är ett privatpalats från sekelskiftet 1900. Här kan du uppleva den tidens lyx och moderniteter i greveparets von Hallwyls paradvåning med vackra salonger, rökrum, biljardrum, matsal och porslinsrum. Här finns stora samlingar konst och konsthantverk, keramik, porslin och andra föremål som skulle finnas i ett högre ståndshem.
Fri entré till paradvåningen (stängt måndagar).

Historiska museet
Upplev Sveriges historia, från forntid till nutid. Ett av Sveriges största museer med en av världens största vikingautställningar, guld- och silverskatter, medeltida konst och fynd från en av den svenska historiens mest våldsamma strider – slaget om Gotland. Under sommaren kan du prova på hantverk från vikingatiden, lekar och spel på gården utomhus under sommaren. Fri entré alla dagar, varierande öppettider. Alla familjeaktiviteter är gratis.

Kulturhuset i Stockholm
Kulturhuset är ett av Sveriges mest kända kulturbyggnader med ett sprudlande och spännande kulturutbud. En häftig byggnad i flera plan har något för alla. Här finns bl.a Galleri 3 och 5 samt Galleri Underlandet som oftast bjuder på gratis konst och utställningar. 

Livrustkammaren
Dyrbara dräkter och magnifika vagnar berättar om kungligheternas historia; kröningar och bröllop, dop och begravningar. Livrustkammaren ligger på Slottsbacken 3. Fri entré till basutställningen, stängt måndagar.

Myntkabinettet
Låt myntkabinettet bjuda dig på en spännande och gnistrande resa om Vikingasilver och mycket mera. Museet är ett bevis på att ekonomisk historia kan locka fram leenden även hos en Fattiglapp. Gratis inträde alla dagar.

Medelhavsmuseet
Arkeologiskt museum för medelhavskulturer med fynd från det forna Egypten, Cypern, Grekland, Romarriket, Mellanöstern. Följ med på en vandring genom Egyptens historia och ner i gravkammaren. Gratis inträde, stängt måndagar.

Medeltidsmuseet
Ett museum om stadens uppkomst och medeltida utveckling. Vem var medeltidsmänniskan? Hur såg hennes vardag ut? Gratis inträde, stängt måndagar. Medhavd matsäck kan ätas på Strömparterren eller Riksplan.

Moderna museet
En av världens finaste samlingar av modern och samtida konst från början av 1900-talet till idag med konstnärer som Warhol, Picasso, Matisse, Dali, Meret Oppenheim och Irving Penn samt tillfälliga utställningar. Otroligt gott kaffe i deras espressobar men du kan även äta medhavd matsäck på plan ett.
Gratis inträde till Moderna Museets samling och många tillfälliga utställningar, stängt måndagar.

Nationalmuseum
Nationalmuseet är Sveriges ledande konst- och designmuseum men dessvärre stängt för renovering fram till hösten 2018. Fram till dess visas delar av museets samlingar på Konstakademin och på Kulturhuset. Fri entré

Naturhistoriska riksmuseet
Sveriges största museum med många spännande utställningar. Lär dig mer om universum, jordens och människans utveckling och Sveriges natur. Möt dinosaurier, lyssna till ylande vargar, besök polerna med pingiviner och isbjörnar och utforska mineralens mystik. Gratis inträde. Medhavd matsäck kan ätas i nedre plan, här finns även mikrovågsugnar.

Nordiska Museet
Sveriges största kulturhistoriska museum. I den vackra byggnaden i nordisk nyrenässans visas svenska trender och traditioner i utställningar om kläder och mode, hem och bostad samt seder och bruk.  
Gratis inträde tisdag kl 13–17 medhavd matsäck kan ätas på plan 1.

Sjöhistoriska museet
Sjöfartens och örlogsflottans historia med spännande utställningar om krigsfartygsmodeller och en utställning om Amphion - kungens lyxjakt som vid slutet förvandlades till koleroskepp. Sjöhistoriska museet är öppet tisdag till söndag. Fri entré. Medhavd mat i matsäcksrummet på källarplan.

Tekniska Museet 
Tekniska museet har som mål att vara alla små och stora geniers favoritställe. Här finns många interaktiva utställningar där du lärandet blir ett spännande äventyr! Gratis inträde på Onsdagar 17-20

 

Östasiatiska museet
Vackert beläget på Skeppsholmen ligger Östasiatiska museet, norra Europas främsta museum för asiatisk konst. Här möter du Kina, Indien, Sydostasien, Japan och Korea; vandra genom kinavåningen och upptäck 6000 år av kinesisk historia, lär dig mer om japanska teceremonier.
Gratis inträde, stängt måndagar.

 

GRATIS MUSEER OCH KULTUR I GÖTEBORG

Världskulturmuseet i Göteborg
Kulturmötesplatsen med intressanta aktiviteter och utställningar om samtidsfrågor, fenomen och livsstilar.
Gratis inträde, , stängt måndagar.

Kortedala museum
Ett lägenhetsmuseum i Göteborg som vill visa vardagslivets historia under 1950- och 60-talet. Fri entré.

5 museer för 40 kronor i ett helt år
Även om det inte är helt gratis skulle Fattiglappen ändå vilja plocka fram 5 museer i Göteborg. För 40 kronor per kalenderår får du inträde till följande:

  • Göteborgs stadsmuseum - Följ Göteborgs historia från en förskansad stad på 1600-talet till en modern industri- och hamnstad. Sveriges enda utställda vikingaskepp, Äskekärrsskeppet.
  • Sjöfartsmuseet - tre våningar med utställningar, akvarier, fartygssimulator mm
  • Röhsska museet - ett museum i Göteborg för design,mode och konsthantverk.
  • Göteborgs konstmuseum - Sveriges främsta museum för nordisk 1880- och 1890-talskonst men dess samlingar omfattar även internationell konst från 1400-talet till nutid. Bland samlingarna hittar du verk av bland annat Krøyer, Munch, Zorn, Rembrandt, Rubens, Monet, Picasso och Chagall. Göteborgs konstmuseum har tre stjärnor i Michelin Green Guide.