Släng inte maten

SPARTIPS NUMMER 17 FÖR JANUARI 2021

2018 slängdes cirka 1,3 miljoner ton matavfall i Sverige och trots att vi idag mer och mer tar hand om matavfallet och behandlar det för att återvinna energin blir det en stor miljömässig och ekonomisk belastning.

Visste du att ett ägg har bäst före-datum på 28 dagar från värpdagen men ett ägg som förvaras i kylskåp med den spetsiga delen nedåt har en hållbarhetstid på mellan två och tre månader. Vi är många som slänger mjölken när bäst-före-datum passerats men mjölken är oftast inte dålig bara för att den passerat angivet datum.

Maten blir med några undantag inte farlig att äta efter bäst-före-datum om den har förvarats rätt. Om maten verkar okej går den oftast bra att äta. Ett bäst-före-datum handlar inte om hur länge ett livsmedel går att äta utan vilket datum du kan förvänta att livsmedlet behåller kvaliteten, dvs krispighet, färg, tuggmotstånd, smak, lite mindre vitaminer mm men maten kan fortfarande vara fullt ätbar.

Tipset är att använda sunt förnuft; lukta, titta och smaka på maten.

För vissa personer som är känsliga för bakterien listeria, dvs äldre, personer med nedsatt imunförsvar och gravida finns det särskilda råd när det gäller vissa livsmedel. För dig kan det vara bra att veta att bakterien dör om maten värms till minst 70 ℃.  Läs mer här

Fattiglappen tips är att ha en restdag i veckan, varje måltid måste inte vara perfekt, blanda lite och ha kul. Använd den slokande grönsaken i en soppa.

Fattiglappen har planerat för Fattiga riddare den 24 januari men vi har lite torrt bröd över så vi gör den rätten redan idag:

Fattiga riddare (2 portioner)

4 skivor vitt bröd, gärna torrt och några dagar gammalt, det går också med torrt vetebröd
1 dl mjölk eller pannkakssmet, se nedan
smör till stekning
socker och kanel och eventuellt lite äpplemos
Andra alternativ: lönnsirap, grädde med sylt eller bär eller både och…

Pannkakssmet:

3 msk vetemjöl
1 dl mjölk
1 krm salt
1 ägg
eventuellt lite vaniljsocker (0,25 tsk till 2 portioner)

Vispa ägget med hälften av mjölken. Blanda i mjölet och vispa smeten klumpfri. Tillsätt resten av mjölken och eventuellt vaniljsocker, vispa lite till. Vänd en brödskiva i smeten, hetta upp en klick smör i en stekpanna. Stek sedan bröden ca 1-2 min på varje sida på medelvärme, de ska få en fin brun färg.  Blanda kanel och socker, vänd bröden i blandningen eller behåll dem neutrala. Servera med sylt, grädde, sirap eller bär. Vill du göra dem extra festliga kan du pudra på lite florsocker vid servering.

17 Jan 2021