El och Elsklingar

SPARTIPS NUMMER TVÅ FÖR JANUARI 2018

Vinter och lite kallt- det känns naturligt att många funderar på sitt el-pris.

Vi har flyttat flera gånger de senaste åren och upptäckt att det verkligen gäller att ha koll på sitt elavtal direkt från början. När vi flyttade till en mindre lägenhet för några år sedan fick vi automatiskt ett nytt tillsvidareavtal med ett alldeles för högt elpris. Dessa avtal är sällan fördelaktiga så det är viktigt att kolla upp priserna så snart flyttdammet lagt sig. Du kan ofta spara flera tusenlappar på att vara aktiv i ditt val.

För 3,5 år sedan flyttade vi till vårt drömhus och i ett tidigt skede satte vi in en luft-luftvärmepump för att hålla värmekostnaden nere. Den kommer snart att ha betalt sig och vi behöver nästan ingen annan värmekälla om det inte är riktigt kallt. Vi har element i badrummet och så eldar vi extra med ved.
Nu är det dags att se över vårt elavtal igen och Fattiglappen vill ge några tips.

 

UNDVIK RÖRLIGT PRIS MED BINDNINGSTID

Historiskt sett är det billigast att ha ett rörligt elavtal - Läs mer om detta på Fattiglappen
Enligt Villaägarna är det viktigt att undvika ett rörligt avtal med bindningstid, du sparar mest pengar på att kunna lämna avtalet när du hittar ett bättre avtal. Risken är att du får ett sämre avtal när bindningstiden gått ut.

PRISJÄMFÖRELSESAJTER

För flera år sedan blev Elskling.se älskling med svenska folket. Nackdelen med Elskling.se är att de flesta av de billigare avtalen är rörliga avtal med ett års bindningstid. Om du inte är nöjd eller hittar ett bättre avtal blir du skadeståndsskyldig om du lämnar avtalet. Ett mindre bra val alltså.

Fattiglappen skulle vilja lyfta två mycket intressanta prisjämförelsesajter:

  • Elpriskollen.se - oberoende prisjämförelsesajt från Energimarknadsinspektionen

När Fattiglappen ser över sitt avtal just idag är det Compricer.se som ger överlägset bästa pris.

Det bästa sättet är att använda sig av flera prisjämförelsesajter för att komma fram till det elavtal som passar dig bäst. Tänk på att du kan spara mycket pengar genom att se över ditt el-beteende

Nu skall jag runt i huset för att kolla om några apparater står på Stand-by... 
Ha en bra dag önskar Fattiglappen!

2 jan 2018