Ny Sida - UNDER KONSTRUKTION

BÄST I TEST SOMMARDÄCK 2024

I årets sommardäckstester hamnar de bästa sommardäcken 2024 mycket nära varandra i toppen. Det finns flera intressanta sommardäck som placerar sig som testvinnare och bland de absolut bästa sommardäcken 2024 är:

Continental PremiumContact 7 - Pris från 1181 kr/st på Bythjul

Continental PremiumContact 6 - Pris från 1131 på Bythjul

Goodyear Efficient Grip Performance 2 - Pris från 918 kr/st på Bythjul

Michelin Primacy 4+ - pris från 1269 kr/st på Bythjul

Tänk på att det är bättre att köpa ett billigare premiumdäck från förra säsongen än ett dåligt billigt däck. Har du en större dimension på dina däck så springer också priset lätt iväg. Testa på BYTHJUL.COM  och SKRUVAT.SE vad priset blir för just din dimension. Tänk på att i vårt Nordiska klimat med både kallt och varmt väder så finns det i praktiken inget däck som fungerar både på sommaren och vintern.

För dig som känner att det blir mycket pengar så har Fattiglappen däremot valt ut ett annat däck som bästa billiga premiumdäcket.

 

BÄST-I-TEST SOMMARDÄCKET 2024

Continental PremiumContact 7

Testvinnare 2024 i Teknikens världs, Råd och Rön och Vi Bilägares sommardäckstester. Testvinnare i Aftonbladets stora sommardäckstest 2023 (Aftonbladet testade inte däcket i år). Även Tyska motortidningen Autobild har däcket som testetta i sitt sommardäckstest.

Continentaldäcket är mycket lättkört på både torr och våt asfalt, styrningen är exakt och däcket agerar lugnt både vid kurvor och inbromsning. Däcket får toppbetyg för sina vägegenskaper vid vattenplaning och däcket har mycket kort bromssträcka på våt vägbana. Däcket agerar mycket tryggt vid undanmanövrar och fick betyg 9 av 10 i Teknikens Världs Älgtest. Teknikens Värld ger däcket något sämre betyg för ljudnivån men i övrigt får däcket enastående bra betyg. Vi Bilägare ger däcket lite sämre betyg när det gäller rullmotstånd, komfort och bullernivå på slät väg men menar samtidigt att det klassledande greppet lägger däcket på en given förstaplats. Med sin nya gummiblandning "RedChili" ser däcket till att du har optimal bromsgrepp direkt från start.

Ett bäst-i-test-däck för dig som vill ha mycket säkerhet för pengarna

Continental PremiumContact 7 - pris från 1181 kr/st på Bythjul.com

 

BÄSTA BUDGET PREMIUMDÄCKET 2024

Goodyear Efficient Grip Performance 2

Testetta i Aftonbladets sommardäckstest 2024, testtrea i Råd och Råd 2024, testfyra i Vi Bilägares sommardäckstest 2024. Testtrea i Aftonbladet sommardäckstest 2021, Testtvåa i Vi Bilägare test 2021, Testtvåa i Teknikens Värld 2020, testsexa i Vi Bilägares test 2022, testtvå i Råd och Rön 2022, testfemma Teknikens Värld 2022. Teknikens Värld testade inte däcket 2024

Däcket har enastående bra vägegenskaper på våt asfalt; bromsgreppet är utmärkt och däcket styr säkert och bra även i skarpa, snäva kurvor och Vi Bilägare rankar däcket högst när det kommer till däckets egenskaper vid risk för vattenplaning. Även på torr väg får du ett lugnt och säkert däck men vid en hastig undanmanöver kan däcket tappa greppet en aning fram men aldrig bak. Goodyear Efficient Grip Performance 2 är ett premiumdäck som ligger strax under de bästa och är ett mycket bra val för dig som letar efter ett lite billigare däck. 

För dig som vill ha ett däck utan svagheter på våt asfalt till ett mycket bra pris

Pris från 918 kr/st på BYTHJUL.COM - hemkörning direkt till dörren!

Pris från 911 kr/st på Skruvat.se - hemkörning direkt till dörren!

 

BÄSTA BILLIGA PREMIUM-SOMMARDÄCKET VAL 2

NOKIAN HAKKA BLUE 3

Testtvå i Aftonbladets stora sommardäckstest 2024, Testvinnare 2022, Testsexa 2023. Testtvåa 2022 och 2024 i Vi Bilägare,

Nokian har bland de bästa köregenskaperna på vått väglag med utmärkt broms och sidogrepp. Vid kraftiga undanmanövrar kan däcket släppa lite fram men greppet är lätt att parera tillbaka. Du behöver inte ens vara rädd för vattenplaning vid sliten asfalt även om du naturligtvis alltid ska anpassa farten efter väderförhållandena. Mycket kort bromssträcka på våt vägbana är positivt och däcket är lättkört och välbalanserat på alla underlag. Tredje generationens Hakka Blue har fått bättre vägegenskaper på torr vägbana med bättre grepp och stabilitet även om däcket kan släppa lite bak om du gör en kraftig rattrörelse. Däcket är tyst men har ett högre rullmotstånd vilket gör att bränsleförbrukningen blir något högre. 

Mycket billigt och prisvärt premiumdäck!

Pris från 1015 kr/st på BYTHJUL.COM - hemkörning direkt till dörren!

Pris från 1025 kr/st på Skruvat.se - hemkörning direkt till dörren!

 

BILLIGA PREMIUM-SOMMARDÄCKET VAL 3

CONTINENTAL PREMIUMCONTACT 6

Testvinnare i Aftonbladet stora sommardäckstest 2022, Testvinnare 2022 i ViBilägare, Testvinnare Aftonbladets sommardäckstest 2021, testtvåa 2020 0ch 2019, testtrea i Vi Bilägares sommardäckstest 2021, testvinnare 2020, testtrea i Råd och Röns sommardäckstest i dimensionen 205/55 16. Testvåa Teknikens Värld 2021, testfyra 2020 och 2022.

Continental Premiumcontact 6 är ett däck som varit med länge. Föregångsdäcket till bäst-i-test-däcket och 2023-års vinnare i Aftonbladets sommardäckstest Continental PremiumContact 7

Ett tryggt och säkert däck med outstanding bromsegenskaper på både vått och torrt väglag. Däcket presterar bland de bästa på torr asfalt. Även kurvgreppet är mycket bra och däcket agerar tryggt och svarar snabbt med mycket bra precision.

Däcket har något högre rullmotstånd vilket gör att bränsleförbrukningen blir marginellt högre, en viktig faktor när bensin- och dieselpriser springer iväg.

Däcket har visat sig i vissa tester vara något sämre vid vattenplaning vid stor mängd vatten men för dig som vill ha ett däck med outstanding bromsegenskaper och som kör försiktigt vid risk för vattenplaning är däcket ändå ett mycket bra val! Fattiglappen rankar däcket som tvåa bland de bästa billiga premiumdäcken.

Pris från 1131 kr/st på BYTHJUL.COM - hemkörning direkt till dörren!

Pris från 1109 kr/st på Skruvat.se - hemkörning direkt till dörren!

 

BÄSTA BILLIGA BUDGETDÄCKET 2024

Ett däck från Sydkorea som lägger sig i topp. Sammanlagt blir däcket testtrea hos Vi Bilägare och testtvåa hos tyska motortidningen Autobild.

Att däcket hamnar så högt upp i Vi Bilägares och Autobilds sommardäckstest får ge en fingervisning om att detta är ett budgetdäck med mycket bra egenskaper. Vi Bilägare har en liten brasklapp och det är att däcket de testat är en förproduktion och att man inte haft möjlighet att göra kontrolltester med produktionsdäcket innan testet publicerades.

HS52 är ett sportigt däck vars egenskaper nästan matchar Continentaldäcket vid torrt väglag. Även om styrningen saknar lite precision så reagerar däcket snabbt och pålitligt. På våt asfalt har däcket högt kurvgrepp och korta bromssträckor. Vissa tester visar att däcket agerar lite sämre vid vattenplaning och det är viktigt att anpassa sin körning vid dåligt väglag. Rullmotstånd och buller får godkänt även om däcket, som många andra lite mer sportiga däck, är lite stumt att köra på, Däcket får mycket bra betyg för sin greppnivå.

Pris från 705 kr/st på Bythjul.com

 

BÄSTA BILLIGA BUDGETDÄCKET 2023

Bästa Kina-däcket i Aftonbladets sommardäckstest 2023. 

LINGLONG SPORT MASTER

Det finns massor med Kina-däck som är urusla och direkt farliga. Ska du välja ett billigt och bra däck anser Fattiglappen att Goodyear Efficient Grip Performance 2 är ett mycket bra val. Vill du ha ett ännu billigare däck så kan Linglong däcket vara ett alternativ. Linglong Sport Master är ett prisvärt standarddäck som fått godkänt betyg i Aftonbladets däcktest 2023. Däcket placerade sig 5:a före till exempel Nokian Hakka Blue 3.

Köregenskaperna vid vått väglag får godkänt och även om däcket blir lite svårare att styra så är det lätt att kontrollera vid vattenplaning och däcket bromasar bra. På torr vägbana blir greppet något sämre än de bästa däcket men däcket får ändå godkänt och styrningen går utan problem. Däcket är däremot trögrullat och det lite sämre rullmotståndet gör att bilen förbrukar mer bensin.

Pris från 629 kr/st på BYTHJUL.COM - hemkörning direkt till dörren!

Pris från 671 kr/st på Skruvat.se - hemkörning direkt till dörren!

 

NÄST BÄSTA BILLIGA SOMMARDÄCKET 2023

LANDSAIL SENTURY QIRIN 990

Landsail (numera Landsail Sentury) är ett mycket prisvärt standarddäck som fick mycket högt betyg i Aftonbladets test 2014 och som blivit ett populärt alternativ till de dyrare premiumdäcken. 2023 placerades däcket på en 8:e plats i Aftonbladets däcktest, efter Linglongdäcket.

LANDSAIL SENTURY QIRIN 990

Både Aftonbladet och Vi Bilägare har testat Landsail Sentury Qirin 990

"Godkänd säkerhet för pengarna" och "bromsar bra för pengarna"

Vi Bilägare menar att anser att Landsaildäcket är ett mycket intressant däck. Priset är lågt, utmärkt bromsgrepp på vått samt mycket lågt buller. Stoppsträckan för Qirin 990 matchar flera av premiumdäcken och på torrt är Qirin 990 näst bäst.

Köregenskaperna är något sämre, däcket agerar lite yxigt och vattenplanar tidigt. Vid vattenplaning släpper däcket däremot greppet successivt och understyrningen gör att bakvagnen förblir stabil utan risk för sladd.

Fattiglappen har tidigare testat ett äldre Landsail-däck på en av bilarna och överlag varit mycket nöjd med däcket. Prestandan ligger snäppet under premiumdäcken men för dig som vill ha ett riktigt bra, billigt och prisvärt sommardäck är Landsail ett mycket bra val, speciellt för dig med lite större dimensioner på däcket då priserna lätt springer iväg.

Det är bättre att köpa ett nytt lite billigare Landsail-däck än att köra runt med ett slitet premiumdäck eller ett däck med gammalt gummi. Att köra runt med dubbfria friktionsdäck (läs vinterdäck) på sommaren är direkt livsfarligt!

Pris från 761 kr/st på BYTHJUL.COM - hemkörning direkt till dörren!

Pris från 746 SEK hos Skruvat.se - hemkörning direkt till dörren!

Fri frakt kompletta hjul!

 

BÄSTA BILLIGA SOMMARDÄCKET 2020

LANDSAIL LS288 OCH LS 388

Ett mycket prisvärt standarddäck som fick mycket högt betyg i Aftonbladets test 2014 och som blivit ett populärt alternativ till de dyrare premiumdäcken. 

Fattiglappen har varit nöjd med sina Landsail-däck. Däcket är tyst och greppet bra. Många som använder Landsail menar att däcket är mycket slitstarkare än exempelvis Continental Conti Premium Contact 5. 

LANDSAIL LS388 - ett klassiskt touringdäck

Ett touringdäck har lägre profil och speciella slitbanor för att öka däckets stabilitet. Landsail LS388 är ett mycket tyst däck som däremot har sämre rullmotstånd än exempelvis premiumdäcken ovan. Däcket går lite stötigt och hårt vid ojämt väglag.

Våtgreppet ligger under de bästa däcken men får ändå väl godkänt, däckets fyra breda längsgående spår leder bort vattnet och gör det säkrare på vått underlag. Kurvgreppet på våta vägar är medelbra och även om däcket gärna understyr uppför det sig ändå lugnt vid aggressiv körning. Vid vattenplaning rakt fram fungerar däcket bra men mindre bra i kurva och därför rankas däcket ned och blir inte första valet bland de billigaste däcken. Hastighetsindex T - maxhastighet på 190 km/h.

Pris från 628 kronor hos Bythjul.se - hemkörning direkt till dörren

 

LANDSAIL LS288

Landsail LS288 är ett mycket prisvärt standarddäck som Fattiglappen haft på en av sina bilar och överlag varit mycket nöjd med. Prestandan ligger snäppet under premiumdäcken men för dig som vill ha ett riktigt bra, billigt och prisvärt sommardäck är Landsail ett bra val. Det är bättre att köpa ett nytt lite billigare Landsail-däck än att köra runt med ett slitet premiumdäck eller ett däck med gammalt gummi. Att köra runt med dubbfria friktionsdäck (läs vinterdäck) på sommaren är direkt livsfarligt!

Hastighetsindex är högre och du får därmed mycket bättre stabilitet vid motorvägskörning än touringdäcket. Däcket har lågt rullmotstånd och lägre ljudnivå för att öka komforten. Däcket har bra bromsgrepp på vått väglag, däcket är tyst och rullar lätt.

Pris från 850 kronor hos Bythjul.se - hemkörning direkt till dörren  

 

MAXXIS PREMITRA HP5

Testvinnare i Vi Bilägare 2021

Vi Bilägare har ett intressant sommardäck som testvinnare i år, däcket har uppmärksammats i flera tyska sommardäckstester 2021 och 2020. Däcket har funnits ett tag men har förbättrats under åren och Vi Bilägare menar att det är ett mycket prisvärt däck som imponerar rejält!

Maxxis-däcket är ett stabilt däck med mycket bra styrrespons på torrt väglag. På våt vägbana har däcket fortsatt mycket bra grepp med neutral balans. Bromsegenskaperna är inte bland de bästa däcken men Vi Bilägare menar att det ändå får klart godkänt. Däcket är bäst av alla däck på vattenplaning!

På minussidan är komforten, vägbullret är relativt högt och däcket har sämre förmåga att ta upp stötar. Vi Bilägare menar att kurvgreppet och vattenplaningsförmågan gör Premitra 5 till årets testvinnare. Däcket är inte testat i någon av de andra stora svenska däcktesterna, ska bli intressant framöver att följa däcket och se om de kan utveckla komforten. Fattiglappen menar att det kan vara läge att vänta med att köpa detta däck för att se hur det utvecklas. 

Köp ditt Maxxis-däck på Däckonline.se

 

ATT VÄLJA SOMMARDÄCK

Sommardäck eller Allrounddäck? Ett är ett livsfarligt val!

Tänk på att det är lika farligt att köra med vinterdäck på sommaren som det är att köra med sommardäck på vintern. Friktionsdäck är ett vinterdäck och inte ett allrounddäck (året-runt-däck) som vissa tror! Tyvärr finns det också däckförsäljare som marknadsför dem som äret-runt-däck men det finns helt enkelt inte ett däck som presterar lika bra på sommar- som på vinterväglag. 

Eftersom ett vinterdäck blir olagligt när mönsterdjupet är mindre än 3 milimeter är det många som kör slut på dem under sommaren eftersom minsta tillåtna mönsterdjup för sommardäck är 1,6 milimeter. De pengar du sparar är inte värda den säkerhetsrisk du tar!

Ett friktionsdäck som fungerar utmärkt på vintern kan få längre bromssträcka, sämre väggrepp och sämre stabilitet vid undanmanövrar på sommaren än ett sommardäck.

Anledningen är att gummit i friktionsdäcket blir för mjukt på sommaren, det är gjort för lägre temperaturer under 7 ° C. Sommardäck har en hårdare gummiblandning än vinterdäck för att däcken skall behålla sin konsistens även vid höga temperaturer.   

Vilka sommardäck bör du välja?
När du köper ett sommardäck bör du tänka på att om du köper låg hastighetsklassning får du starkare stomme och mindre slitage och bensinförbrukning, köper du högre hastighetsklassning får du ett däck som får kortare bromssträcka men samtidigt lite kortare livslängd på däcket.

För mycket friktion och rullmotstånd kan öka bensinförbrukningen och göra att ett billigare däck blir dyrt i längden. Läs tester och rekommendationer och köp aldrig ett däck med lägre klassning än rekommenderat för din bil!  

Vad betyder rullmotstånd?
Vad är egentligen rullmotstånd? Vid varje sväng så böjs och deformeras däcket när det kommer i kontakt med marken; gummit värms upp och energi förloras i from av värme. Ju mer rullmotstånd en bil har desto mer kraft krävs från motorn för att hålla bilen i rörelse. Ju mindre rullmotstånd desto mindre bensinförbrukning.   

Bästa däcken fram eller bak?
En bra tumregel är att sätta bästa däcken bak för att undvika att bilen blir överstyrd och för att få ökad stabilitet. Sommardäck skall ha ett minsta mönsterdjup på 1,6 millimeter men tänk på att mönsterdjupet bör vara minst 3 mm för att ge bra friktion vid fuktig vägbana. 
Läs mer på transportsyrelsens hemsida 

Tänk på att ha rätt lufttryck i däcken, är lufttrycket för lågt slits däcken på skuldrorna och är det för högt slits däcket i mitten av slitbanan. Rätt balanserade däck med rätt lufttryck håller längre och ger bättre ekonomi.  

Billiga däck? Billigaste däcken? Gamla Däck?
Känner du att det är för dyrt med däcken - köp hellre förra årets sommardäck från ledande däcktillverkarna än ett dåligt billigt däck. Allt gummi förändras och åldras med tiden men alla sommardäck täcks med ett speciellt lager skyddsfilm som skyddar ditt däck i upp till tre år om inte däcket används. Kravet är att däcket förvaras svalt och/eller mörkt. De flesta seriösa däckhandlare förvarar sina däck på ett korrekt sätt.  

Ecodäck
2014 hade Råd och Rön ett ecodäck som bäst i test jämfört med alla andra däck i den mindre dimensionen. 2015 fann Råd och Rön att trots att tillverkarna gärna vill göra gällande att däcken är mer bränslesnåla än vanliga däck så var skillnaden i testet högst fem procent. Inte så stor skillnad som tillverkarna vill göra gällande...

Däremot är däcken mer slitstarka och kan ibland gå dubbelt så många mil som vanliga däck. Något att tänka på är däremot att däcken vid det här laget har fått sämre köregenskaper främst på våt vägbana. I 2015 års test av däck hamnar samtliga fyra ecodäck i botten trots att tillverkarnas vanliga däck är i topp. 2022 har Vi Bilägare testat 3 ecodäck, ingen hamnade i topp och det bästa däcket hade högre bränsleförbrukning än många vanliga däck, välj dem istället menar Vi Bilägare i sitt sommardäckstest 2022.

 

VILKEN DIMENSION SKA DU VÄLJA?

Om din bil har dimensionen 195/60 R15 78 - vad betyder det?

195 = Däckets bredd i milimeter
60 = Däcktvärsnittets höjd i förhållande till bredden
R = Raditaldäck
15 = Fälgens diameter i tum
78 = Belastningsindex - den maximala belastningen i kg på det enskilda däcket

Att byta däckdimension till ett mindre däck bara för att det är billigare kan vara dumsnålt eftersom bilens köregenskaper kan förändras. Om du väljer ett bredare däck än originaldimensionen kan både kurvtagning och bromsförmåga förbättras men det ger samtidigt högre bränsleförbrukning och sämre komfort och stötdämpning.

Rullomkretsen får inte skilja mer än 5 %, räkna ut rullomkretsen här

OBS! Om du köpt en begagnad bil är det inte säkert att rätt dimension ligger på bilen, kolla upp bilens originaldimensioner (gör du lätt på Transport-styrelsens hemsida om du inte har dina papper i närheten)

 

REGUMMERADE DÄCK
(Retread = Regummerade däck)

Det går att spara mycket pengar på regummerade däck och märkesdäck kostar ofta halva priset om de är regummerade. Billigt och miljövänligt för dig som inte kör så långa sträckor om året.

Vad är ett regummerat däck?
Ett regummerat däck är ett däck på en gammal gummistomme som har fått en ny slitbana. Stommen håller ihop själva däcket och är konstruerat för att kunna användas mycket längre tid än den tid det tar att slita ner däckets gummislitbana. Genom att köpa regummerade däck går det åt minst 40 % mindre olja än vid produktion av motsvarande nydäck.

När är det inte lämpligt med regummerat?
För dig som är storpendlare ska du tänka på att stommen i däcken har används tidigare och det kan medföra att du lättare får punktering om du regelbundet kör långa sträckor. Tänk också på att påfrestningen på vinterdäck ofta är stora och då kan det vara mindre lämpligt med regummerat.

 

VARNING FÖR FÖLJANDE FARLIGA DÄCK

Varning för många dåliga kinesiska däck, exempelvis däcket Hercules som inte utför storverk. Landsail är det första Kinesiska däcket som kan utmana de bästa europeiska sommardäcken. Linglong Sport Master är det andra...

SÄMSTA SOMMARDÄCKEN 2023

Aftonbladet varnar för Winrun R330 som de menar är direkt livsfarligt. Inga egenskaper är bra...

Tänk på att även slitna premiumdäck är livsfarliga. Vid mindre än 4 mm mönsterdjup ökar risken för vattenplaning betydligt trots att lagen tillåter ett mönsterdjup på minst 1,6 mm.

Ännu farligare är att köra på ett odubbat vinterdäck på sommaren...

 

SÄMSTA SOMMARDÄCKEN 2021

Vi Bilägare varnar för HF 805 från kinesiska HiFly. Det är testets billigast däck men livsfarligt. Undvik!

Aftonbladet har testat Kumho Ecsta HS51 som de menar har riktigt dåliga bromsegenskaper. Skillnaden i bromssträcka är så stor att Fattiglappen anser att du bör undvika däcket. Teknikens Värld har testat Kumho Crugen HP71 där de menar att de egentligen inte hittar några fördelar med däcket. Dåligt väggrepp, dåliga vägenskaper på vått underlag, dålig bromsprestanda. Det sorgliga är att vissa bilar har Kumho-däck som originaldäck... undvik menar Fattiglappen.

Yokohama Geolandar SUV BluEarth GO55

Teknikens Värld hade fokus på däck för SUV men så mycket skiljer det inte mellan däcken och testresultaten går att överföra till däck för mindre personbilar också. Japanska Yokohama imponerade inte på testförarna på Teknikens Värld. Vägegenskaperna på vått är riktigt dåliga (3), bromsegenskaperna medelmåttliga och däcket har inga positiva egenskaper som sticker ut.

Trazano SU318 H/T

Här har vi ett riktigt dåligt däck. Däcket blev underkänt i Teknikens Värld delmoment våta vägar och de har inget positivt att säga om däcket. Farligt, undvik!

 

FARLIGA OCH DÅLIGA SOMMARDÄCK 2020

Aftonbladet varnar för följande däck:

Rotalla Setula S Race RU01 är enligt Aftonbladet det billigaste Kina-däcket i Sverige men det är inte köpvärt ens om du får det gratis... Undvik!

Teknikens värld varnar för följande däck:

Nexen N´Fera SU1 som de menar är ett riktigt dåligt däck. Det bromsar sämst, dålig komfort och riktigt farligt på vått underlag.

 

FARLIGA OCH DÅLIGA SOMMARDÄCK 2018

Aftonbladet varnar för följande däck:
- Gislaved Ultra Speed
- tyvärr har det gamla fina svenska däcket som köpts upp av tyska Continental blivit riktigt dåligt. Däcket är myclet svårmanövrerat vid högre temperaturer. Undvik!

- Triangle Sportex TSH11 - ett Kinadäck med dåliga köregenskaper på våt väg och urusla vägegenskaper vid bromsning på alla väglag. Undvik!

- Nankang Sportnex AS-2+ - Även testets bästa Kina-däck är inte mycket att hurra för. Däcket är svårkört och bromsar dåligt på alla väglag.

Vi bilägare varnar för följande däck:

- Goodride, Radial RP28 - superdåliga vägegenskaper på våt vägbana; bromsgrepp, kurvtagning, vattenplaning - allt är dåligt på väta. Undvik!


FARLIGA SOMMARDÄCK 2017

Råd och Rön varnar för följande däck: Yokohama Geolandar SUV, GT Radial Champiro och Nankangs Econex Eco-2  - har mycket dåliga egenskaper på våta vägar, Råd och Rön varnar och avråder starkt från köp. Matador MP 16 - mycket dåligt däck - köp inte...

Aftonbladet varnar för följande däck: Duraturn Mozzo Sport - dåliga köregenskaper alltid, dåligt grepp och högt rullmotstånd.  


FARLIGA SOMMARDÄCK 2016

Maxxis Victra VS01 - Motormännen menar att den enda fördelen med däcket är låg bränsleförbrukning och lång livslängd, men eftersom däcket är så dåligt är det frågan om det är någon fördel. Undvik! Nankang Green/Sport - ett opålitligt däck som inte rekommenderas.

GT Radials modell Champiro - varnar Råd och Rön för i sitt sommardäckstest 2016. Wanli Harmonic H220 - ett riktigt "skitdäck" enligt Aftonbladet, "ett Kina-däck när det är som sämst". 

FARLIGA SOMMARDÄCK 2015

Apollo Alnac 4G
2014 tjusade det indiska däcket testarna med ett våtgrepp som var bäst i test, trygga köregenskaper och utan svagheter. I år är bromsgreppet sämst i Aftonbladets test och bilen släpper både fram och bak vid sidomanövrar. Däcket har hög bullernivå och dålig komfort och presterar dåligt vid vattenplaning. Däcket går enligt testet bättre på torr asfalt men det räcker naturligtvis inte - rekommendationen är att undvika däcket helt 2015.

Goodridge
2014 varnade Råd och Rön för däcket Goodridge SA-05 och i år får däcket Goodride Sport SA-37 dåliga betyg av Aftonbladet. Däcket har högst rullmotstånd i hela testet och är svårkört i "plötsliga situationer". ”Kalle Anka-däcket”

Cooper Zeon C7
Enligt Robert Collin på Aftonbladet är det amerikanska däcket Cooper Zeon C7 totalt värdelöst och livsfarligt, det är i dagsläget inte till salu i Sverige och tills det blir bättre får det gärna hålla sig borta.

Nankang Econex NA-1 och Nankangs Econex Eco-2 Green Sport
Oavsett beteckning varnar både Råd och Rön och Aftonbladet för detta däck. Däcket fick 1 poäng i Råd och Röns test.

Matador MP 16
Ännu ett däck som är direkt livsfarligt och bäst att undvika enligt Råd och Rön.  

2014 varnade Fattiglappen för följande däck och det finns inget som talar för dem i år heller. 

Hercules Raptis - Enligt Aftonbladet "Ett klassiskt Kina-däck som vi helt vill slippa"

Råd och Rön varnade för följande däck: Wanli S-1088, Goodridge SA-05 och Maloya Futura Primato