Nytt Till Sidan

 

 

kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

SOMMARDÄCK- BÄST I TEST 2019/2018/2017/2016

NYTT ÄR INTE ALLTID BÄTTRE
- CONTINENTALS FEMMA ÄR BÄTTRE ÄN SEXAN

CONTINENTAL CONTI PREMIUM CONTACT 6

Continental Conti Premium Contact 6 ses som en blandning av sin föregångare och SportContact 5 och Continental menar att däcket hamnar på "En ny nivå av komfort och säkerhet". Däcket hamnar på första plats i Vi Bilägare nummer 5 och på 2:a plats i Aftonbladets test 2019.

Fattiglappen menar att detta inte räcker till för att rekommendera däcket. Höga betyg på de flesta områden kan inte kompensera det faktum att däcket presterar riktigt uselt på vattenplaningsproven och därför väljs däcket bort. Skulle vi få en klimatändring så att det inte regnar längre i Sverige på vår, sommar och höst  - för all del då kan däcket vara intressant men Fattiglappen står över just nu och när föregångaren Continental Conti Premium Contact 5 är billigare blir valet enkelt om du vill ha ett Continental Conti Premium Contact däck.

 

CONTINENTAL CONTI PREMIUM CONTACT 5

Testetta hos Vi Bilägare 2018, 2017 och 2016,  testtvåa 2017 och testtrea 2016 i Aftonbladets stora sommardäckstest, testetta  i Råd och Röns sommardäckstest 2017 och 2018 i dimensionen för mindre bilar och i topp för övriga dimensioner.  Ständigt i topp år efter år gjorde detta däck till Fattiglappens val av billiga sommardäck 2018 och ett mycket bra val även 2019.

Continental Conti Premium Contact 5 har mycket bra grepp, är körsäkert och lättkört både i vått och torrt men fungerar lite sämre när temperaturen kryper under 10 grader. Däcket får toppbetyg för sina köregenskaper på vått underlag men presterar medelmåttligt vid vattenplaning. Det finns vissa frågetecken hållbarheten då däcket verkar slitas snabbare än många andra däck, ett minus för plånboken och miljön men det är svårt att hitta perfekta däck.

Däcket, med sina optimerade 3D-kanter, har otroligt kort bromssträcka på både torra och våta vägar. Continental Conti Premium Contact 5 fick bäst betyg för sina köregenskaper på vått och torrt underlag i Aftonbladets test 2016. Rullmotståndet är sämre men ändå i topp, bland de bästa däcken. 

Däcket är tyst och komfortabelt och ett utmärkt val för alla situationer. Enligt Aftonbladet är Continentals styrka de utmärkta köregenskaperna där däcket är tryggt och säkert utan några obehagliga överaskningar.

Däcket har inga direkta svagheter, väggreppet är något sämre än toppdäcken men ändå med mycket bra resultat. År efter år visar testerna att däcket beter sig lugnt i alla situationer.

Pris från 665 sek hos Bythjul.com

 

kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

 

 

MICHELIN PILOT SPORT 4

Det nya däcket från Michelin är överlägset i Aftonbladets stora sommardäckstest 2018.

Köregenskaperna är utmärkta med mycket bra styregenskaper och utomordentligt bra väggrepp. Däcket är lättkört även vid extrema situationer och bromsgreppet bra på både vått och torrt. Rullmotståndet är något högt men acceptabelt.

⁠Michelin vinner däcktestet överlägset. Bromsgreppet är bra på både vått och torrt, men allra bäst är de utmärkta köregenskaperna där det sällan släpper greppet. Varken fram eller bak. Däcket styr bra och är lättkört också vid extrema situationer. Rullmotståndet är lite högt, men acceptabelt.

Michelin Pilot Sport 4 har ett hybridbälte av aramid och nylon som ska garantera dig optimala styregenskaper och däckmönstret leder effektivt bort vatten för att förhindra vattenplaning.

Pris från 1 039 kronor på BYTHJUL.COM

 

NOKIAN HAKKA BLACK

På delad andraplats i Aftonbladets stora sommardäckstest 2018.

Ett sportigt däck för dig som gillar när däcket släpper lite bak men ändå vill ha ett däck som kör säkert med exakt styrning och utan svagheter. Ett tyst däck med litet rullmotstånd och bra bromsegenskaper på både våt och torr asfalt.

Pris från 843 kronor på BYTHJUL.COM 

 

 

 

kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
BÄSTA MILJÖDÄCKET 2016

NOKIAN HAKKA GREEN 2

Testvinnare 2016 hos Aftonbladet, på tredjeplats hos Vi Bilägare Nr 4 2016.

Roligt nog har ett nytt och miljövänligare sommardäck klarat av att bli utsett till vinnare 2016 i Aftonbladets stora sommardäckstest.

Hemligheten bakom Nokian Hakka Green är tallolja som bidrar till att minska rullmotståndet. Enligt Aftonbladet fungerar Nokian utmärkt på våt asfalt, bromsgreppet är mycket bra och däcket är snabbstyrt utan att tappa greppet vare sig vid vattenplaning eller svåra manövrar.

Däcket har mycket lågt rullmotstånd vilket innebär lägre bensinförbrukning och okad slitstyrka. Även om däcket inte får toppbetyg för sina egenskaper på torr asfalt är däcket ett mycket bra val, inte minst ur miljöhänseende, priset är dock i lite dyraste laget för en Fattiglapp.

KÖP PÅ BYTHJUL.SE - PRIS FRÅN 532 KRONOR  - FATTIGLAPPENS VAL AV BÄSTA MILJÖDÄCK  

VARNING FÖR FÖLJANDE FARLIGA DÄCK

FARLIGA OCH DÅLIGA SOMMARDÄCK 2018

Aftonbladet varnar för följande däck:
- Gislaved Ultra Speed
- tyvärr har det gamla fina svenska däcket som köpts upp av tyska Continental blivit riktigt dåligt. Däcket är myclet svårmanövrerat vid högre temperaturer. Undvik!

- Triangle Sportex TSH11 - ett Kinadäck med dåliga köregenskaper på våt väg och urusla vägegenskaper vid bromsning på alla väglag. Undvik!

- Nankang Sportnex AS-2+ - Även testets bästa Kina-däck är inte mycket att hurra för. Däcket är svårkört och bromsar dåligt på alla väglag.

 

Vi bilägare varnar för följande däck:

- Goodride, Radial RP28 - superdåliga vägegenskaper på våt vägbana; bromsgrepp, kurvtagning, vattenplaning - allt är dåligt på väta. Undvik!

FARLIGA SOMMARDÄCK 2017

Råd och Rön varnar för följande däck: Yokohama Geolandar SUV, GT Radial Champiro och Nankangs Econex Eco-2  - har mycket dåliga egenskaper på våta vägar, Råd och Rön varnar och avråder starkt från köp. Matador MP 16 - mycket dåligt däck - köp inte...

Aftonbladet varnar för följande däck: Duraturn Mozzo Sport - dåliga köregenskaper alltid, dåligt grepp och högt rullmotstånd.  

FARLIGA SOMMARDÄCK 2016

Maxxis Victra VS01 - Motormännen menar att den enda fördelen med däcket är låg bränsleförbrukning och lång livslängd, men eftersom däcket är så dåligt är det frågan om det är någon fördel. Undvik! Nankang Green/Sport - ett opålitligt däck som inte rekommenderas.

GT Radials modell Champiro - varnar Råd och Rön för i sitt sommardäckstest 2016. Wanli Harmonic H220 - ett riktigt "skitdäck" enligt Aftonbladet, "ett Kina-däck när det är som sämst".  

FARLIGA SOMMARDÄCK 2015

Apollo Alnac 4G
2014 tjusade det indiska däcket testarna med ett våtgrepp som var bäst i test, trygga köregenskaper och utan svagheter. I år är bromsgreppet sämst i Aftonbladets test och bilen släpper både fram och bak vid sidomanövrar. Däcket har hög bullernivå och dålig komfort och presterar dåligt vid vattenplaning. Däcket går enligt testet bättre på torr asfalt men det räcker naturligtvis inte - rekommendationen är att undvika däcket helt 2015.

Goodridge
2014 varnade Råd och Rön för däcket Goodridge SA-05 och i år får däcket Goodride Sport SA-37 dåliga betyg av Aftonbladet. Däcket har högst rullmotstånd i hela testet och är svårkört i "plötsliga situationer". ”Kalle Anka-däcket”

Cooper Zeon C7
Enligt Robert Collin på Aftonbladet är det amerikanska däcket Cooper Zeon C7 totalt värdelöst och livsfarligt, det är i dagsläget inte till salu i Sverige och tills det blir bättre får det gärna hålla sig borta.

Nankang Econex NA-1 och Nankangs Econex Eco-2 Green Sport
Oavsett beteckning varnar både Råd och Rön och Aftonbladet för detta däck. Däcket fick 1 poäng i Råd och Röns test.

Matador MP 16
Ännu ett däck som är direkt livsfarligt och bäst att undvika enligt Råd och Rön.  

2014 varnade Fattiglappen för följande däck och det finns inget som talar för dem i år heller. 

Hercules Raptis - Enligt Aftonbladet "Ett klassiskt Kina-däck som vi helt vill slippa"

Råd och Rön varnade för följande däck: Wanli S-1088, Goodridge SA-05 och Maloya Futura Primato

ATT VÄLJA SOMMARDÄCK

Sommardäck eller Allrounddäck? Ett är ett livsfarligt val!

Tänk på att det är lika farligt att köra med vinterdäck på sommaren som det är att köra med sommardäck på vintern. Friktionsdäck är ett vinterdäck och inte ett allrounddäck som vissa tror! Ett friktionsdäck som fungerar utmärkt på vintern kan få längre bromssträcka, sämre väggrepp och sämre stabilitet vid undanmanövrar på sommaren än ett sommardäck.

Anledningen är att gummit i friktionsdäcket blir för mjukt på sommaren, det är gjort för lägre temperaturer under 7 ° C. Sommardäck har en hårdare gummiblandning än vinterdäck för att däcken skall behålla sin konsistens även vid höga temperaturer.   

Vilka sommardäck bör du välja?
När du köper ett sommardäck bör du tänka på att om du köper låg hastighetsklassning får du starkare stomme och mindre slitage och bensinförbrukning, köper du högre hastighetsklassning får du ett däck som får kortare bromssträcka men samtidigt lite kortare livslängd på däcket.

För mycket friktion och rullmotstånd kan öka bensinförbrukningen och göra att ett billigare däck blir dyrt i längden. Läs tester och rekommendationer och köp aldrig ett däck med lägre klassning än rekommenderat för din bil!  

Vad betyder rullmotstånd?
Vad är egentligen rullmotstånd? Vid varje sväng så böjs och deformeras däcket när det kommer i kontakt med marken; gummit värms upp och energi förloras i from av värme. Ju mer rullmotstånd en bil har desto mer kraft krävs från motorn för att hålla bilen i rörelse. Ju mindre rullmotstånd desto mindre bensinförbrukning.   

Bästa däcken fram eller bak?
En bra tumregel är att sätta bästa däcken bak för att undvika att bilen blir överstyrd och för att få ökad stabilitet. Sommardäck skall ha ett minsta mönsterdjup på 1,6 millimeter men tänk på att mönsterdjupet bör vara minst 3 mm för att ge bra friktion vid fuktig vägbana. 
Läs mer på transportsyrelsens hemsida 

Tänk på att ha rätt lufttryck i däcken, är lufttrycket för lågt slits däcken på skuldrorna och är det för högt slits däcket i mitten av slitbanan. Rätt balanserade däck med rätt lufttryck håller längre och ger bättre ekonomi.  

Billiga däck? Billigaste däcken? Gamla Däck?
Känner du att det är för dyrt med däcken - köp hellre förra årets sommardäck från ledande däcktillverkarna än ett dåligt billigt däck. Läs gamla tester på nätet! Allt gummi förändras och åldras med tiden men alla sommardäck täcks med ett speciellt lager skyddsfilm som skyddar ditt däck i upp till tre år om inte däcket används. Kravet är att däcket förvaras svalt och/eller mörkt. De flesta seriösa däckhandlare förvarar sina däck på ett korrekt sätt.  

Ecodäck
2014 hade Råd och Rön ett ecodäck som bäst i test jämfört med alla andra däck i den mindre dimensionen. 2015 fann Råd och Rön att trots att tillverkarna gärna vill göra gällande att däcken är mer bränslesnåla än vanliga däck så var skillnaden i testet högst fem procent. Inte så stor skillnad som tillverkarna vill göra gällande...

Däremot är däcken mer slitstarka och kan ibland gå dubbelt så många mil som vanliga däck. Något att tänka på är däremot att däcken vid det här laget har fått sämre köregenskaper främst på våt vägbana. I 2015 års test av däck hamnar samtliga fyra ecodäck i botten trots att tillverkarnas vanliga däck är i topp.  

VILKEN DIMENSION SKA DU VÄLJA?

Om din bil har dimensionen 195/60 R15 78 - vad betyder det?

195 = Däckets bredd i milimeter
60 = Däcktvärsnittets höjd i förhållande till bredden
R = Raditaldäck
15 = Fälgens diameter i tum
78 = Belastningsindex - den maximala belastningen i kg på det enskilda däcket

Att byta däckdimension till ett mindre däck bara för att det är billigare kan vara dumsnålt eftersom bilens köregenskaper kan förändras. Om du väljer ett bredare däck än originaldimensionen kan både kurvtagning och bromsförmåga förbättras men det ger samtidigt högre bränsleförbrukning och sämre komfort och stötdämpning.

Rullomkretsen får inte skilja mer än 5 %, räkna ut rullomkretsen här

OBS! Om du köpt en begagnad bil är det inte säkert att rätt dimension ligger på bilen, kolla upp bilens originaldimensioner (gör du lätt på Transportstyrelsens hemsida om du inte har dina papper i närheten)

 

REGUMMERADE DÄCK
(Retread = Regummerade däck)

Det går att spara mycket pengar på regummerade däck och märkesdäck kostar ofta halva priset om de är regummerade. Billigt och miljövänligt för dig som inte kör så långa sträckor om året.

Vad är ett regummerat däck?
Ett regummerat däck är ett däck på en gammal gummistomme som har fått en ny slitbana. Stommen håller ihop själva däcket och är konstruerat för att kunna användas mycket längre tid än den tid det tar att slita ner däckets gummislitbana. Genom att köpa regummerade däck går det åt minst 40 % mindre olja än vid produktion av motsvarande nydäck.

När är det inte lämpligt med regummerat?
För dig som är storpendlare ska du tänka på att stommen i däcken har används tidigare och det kan medföra att du lättare får punktering om du regelbundet kör långa sträckor. Tänk också på att påfrestningen på vinterdäck ofta är stora och då kan det vara mindre lämpligt med regummerat.

 

-------------------------------------------------

 

ÖVRIGA DUBBADE VINTERDÄCK TEST FRÅN 2016

 

MICHELIN X-ICE Michelin X-Ice North 3

Tredjeplats i Auto Motor & Sport vinterdäcktest/odubbat 2016. Delad tredjeplats i Aftonbladets vinterdäcktest/odubbat 2016. Delad tvåa i Aftonbladets test bland odubbade däck 2015 Bäst i test 2013 på Aftonbladet. Andra plats i Auto Motor & Sports vinterdäcktest/odubbat 2015!

Enligt Aftonbladet har Michelin-däcket bästa bromsgreppet på is bland de odubbade däcken och även drivförmågan är mycket bra! Sidogreppet på is är lite sämre och vid kraftiga undanmanöver kan däcket sladda iväg men även här greppar däcket bra och klarar oftast ut situationen. Bromsgreppet på snö är inte lika outstanding men däcket är lugnt och lättkört även på snö.

Däcket fungerar mycket bra på barmark, däcket kör säkert, lite långsamt, men utan att plötsligt tappa greppet och däcket behåller alltid greppet bak. Ett litet minus är ett medelmåttligt grepp på våt asfalt. Däcket har ett riktat slitbanemönster utformat för att minska risken för vattenplaning och göra körningen mer säker. Däcket är tyst och rullmotståndet medel.

Pris från 488 kr/st på SKRUVAT.SE

 

 

GOODYEAR ULTRA GRIP ICE 2

Delad tredjeplats i Aftonbladets vinterdäcktest/odubbat 2016 och 2017. Vinnare i Teknikens Världs vinterdäckdäcktest/odubbat 2016. Tredjeplats i Vi Bilägares vinterdäcktest/nordiska friktionsdäck 2016. Bäst i test bland odubbat i Aftonbladets test 2014, delad tvåa i Aftonbladets test 2015.

Odubbat vinterdäck som fungerar på alla underlag! Bromsgrepp i toppklass

Ett lugnt och lättkört däck med otroligt bra bromsgrepp och driv på is, sidogreppet är mindre bra men däcket agerar ändå harmoniskt. Däcket är lättkört och säkert även på snö, bakdäcken behåller greppet. Däcket fungerar fint på våt asfalt, bra grepp och styrning vid undanmanövrar. Trots lite långsam styrning på torr asfalt agerar däcket tryggt utan överaskningar. Däcket är gjort på en mjukare gummiblandning för mjuk och komfortabel körning och är mycket tyst. 

Pris från 602 kr/st på SKRUVAT.SE

Pris från 593 kr/st på BYTHJUL.COM

 

PIRELLI/WINTER ICE ZERO 

Ett stabilt dubbdäck som ligger bland toppskiktet år efter år. Teknikens värld lägger däcket som testvinnare 2016! Testtvåa 2013, testtrea 2014 och testfyra 2015 och 2016 på Aftonbladet, 2017 placeras däcket på femte plats i Aftonbladets stora vinterdäckstest.

Ett mycket bra vinterdäck med stort fokus på säker körning på varierande nordiskt väglag.

Utmärkta egenskaper på is, lättkört med fina köregenskaper i längsled med korta bromssträckor och bra driv. I svåra situationer kan däcket förlora en del sidogrepp även om däcket fortfarande styr bra. Däcket går mycket tyst och för dig som vill ha ett dubbdäck med lågt buller är Pirellidäcket ett bra val.

Mycket bra köregenskaper på både is och snö och ett av de bästa på våt asfalt. Medelbra bromssträcka på torr asfalt och viss tendens att sladda till drar ner betyget något samt att rullmotståndet är väl högt. Däckets styrka ligger på säkerhet på isigt väglag och varierande nordiskt väglag med en helt ny teknik för de 130 dubbarna.

Teknikens värld lägger däcket etta 2016 och menar att däcket har "en härlig skärpa på is och snö utan att falla igenom på barmark". Tidningen understryker att det är just bromsgreppet som är viktigast för ett däck och här levererar Pirellis dubbdäck IceZero riktigt bra bromsgrepp på alla underlag med fokus på is och snö. 

Pris från 595 kr/st på SKRUVAT.SE

Från 674 kr/st på BYTHJUL.

 

UNVIKA DESSA DUBBDÄCK!

Triangle Icelink är ett Kinadäck som många haft förhoppningar på. Både Triangle-däcket och Nankang Ice Activa får mycket dåligt betyg i Aftonbladets vinterdäckstest. Det enda som är bra är egenskaperna på torr asfalt och då kan man så klart fundera över meningen att köpa ett dubbdäck överhuvudtaget... Undvik! På dubbdäcket Kumho WinterCraft Ice gör dubbarna ingen nytta överhuvudtaget, lysande grepp på våt asfalt och mycket bra på torr asfalt men helt uselt på is och snö. Falken Espia Ice: här har du ett däck som har hyggligt bromsgrepp men i övrigt helt usla köregenskaper på alla väglag, duger troligtvis knappast ens för söndagskörning.

 

 

 

 

 

 

TOPPDÄCK DUBBAT 2016

PIRELLI/WINTER ICE ZERO 

Ett stabilt dubbdäck som ligger bland toppskiktet år efter år. Teknikens värld lägger däcket som testvinnare 2016! Testtvåa 2013, testtrea 2014 och testfyra 2015 på Aftonbladet. 2016 placeras däcket testfyra av Aftonbladet.

Ett mycket bra vinterdäck med stort fokus på säker körning på varierande nordiskt väglag.

Utmärkta egenskaper på is, lättkört med fina köregenskaper i längsled med korta bromssträckor och bra driv. I svåra situationer kan däcket förlora en del sidogrepp även om däcket fortfarande styr bra. Däcket går mycket tyst och för dig som vill ha ett dubbdäck med lågt buller är Pirellidäcket ett bra val.

Mycket bra köregenskaper på både is och snö och ett av de bästa på våt asfalt. Medelbra bromssträcka på torr asfalt och viss tendens att sladda till drar ner betyget något samt att rullmotståndet är väl högt. Däckets styrka ligger på säkerhet på isigt väglag och varierande nordiskt väglag med en helt ny teknik för de 130 dubbarna.

Teknikens värld lägger däcket etta 2016 och menar att däcket har "en härlig skärpa på is och snö utan att falla igenom på barmark". Tidningen understryker att det är just bromsgreppet som är viktigast för ett däck och här levererar Pirellis dubbdäck IceZero riktigt bra bromsgrepp på alla underlag med fokus på is och snö. 

Pris från 595 kr/st på SKRUVAT.SE

Från 674 kr/st på BYTHJUL.COM

 

BRIDGESTONE NORANZA 001

Det nya däcket från Bridgestone lägger sig trea på Aftonbladets stora vinterdäckstest 2016. I Teknikens världs vinterdäcktest 2016 lägger sig däcket på femte plats.

Säkert dubbgrepp i extrema förhållanden och inte kör så mycket på barmark

Enligt en av Finlands ledande biltidningar Tuulilasi är Bridgestone Noranza bästa däcket på is. Enligt Aftonbladet ger de 190 dubbarna mycket bra bromsegenskaper och utmärkt drivgrepp och körbarhet på is. Däcket agerar mycket pålitligt även under vårt strängaste nordiska vinterväglag. På snö agerar däcket lugnt och säkert men utan att glänsa. Det som drar ner betyget något är att däcket har sämre vägegenskaper på både våt och torr asfalt. Däcket är för mjukt och bromsgreppet dåligt; vid en oväntad undanmanöver är det risk att bilen släpper med framhjulen och greppar bak. Rullmotståndet är däremot mycket lågt, bränsleförbrukningen blir därmed mindre. 

Anledningen att Teknikens Värld rankar ner däcket till en femte plats 2016 är att däcket är sladdbenäget på snö och även på våta vägar. På is och snö rankar även Teknikens Värld däcket bland toppdäcken.

Däcket har både en ny materialblandning, nytt däckmönster och en ny generation dubbar. Allt för att drivgreppet och bromsegenskaperna på snö och is ska bli så bra som möjligt. Däcket har även en slitindikator för att du enkelt ska se när det är dags att byta ut däcket.

Pris från 544 kr/st på SKRUVAT.SE

Pris från 548 kr/st på BYTHJUL.COM

 

DÄCK SOM HALKAR NER NÅGOT I LISTAN 2016

GOODYEAR ULTRAGRIP ICE ARCTIC

Med jämna egenskaper på alla väglag placerades däcket fyra på Aftonbladets test 2014 och 2015. 
Tredje plats i Vi Bilägares, Teknikens Världs och Auto Motor & Sports vinterdäcktest 2015!
2016 rankas däcket ner lite och hamnar femma i Aftonbladets och fyra i Teknikens Världs vinterdäcktest.

Fungerar bra på is och snö men inte ett val för dig som behöver ett bra bromsgrepp på asfalt.

Enligt Aftonbladet fungerar Goodyear-däcket överlag bra på vinterväglag. Däcket är lättkört på is även om isgrepet kunde vara bättre. Däcket har trygga och lugna köregenskaper på snö med korta bromssträckor. Betyget dras ned av att däcket fungerar sämre på våt och torr asfalt; bromssträckan är lång och även om sidogreppet är bra så finns det risk att bakhjulen tappar greppet vid en undanmanöver på torr asfalt. Rullmotståndet är mycket bra.

Pris från 580 kr/st på SKRUVAT.SE

 

GISLAVED NORD*FROST 200 - VALET FÖR DIG SOM KÖR MYCKET PÅ ASFALT

Däcket för dig som kör mycket på asfalt. Överlägset bäst på både torr och våt asfalt.
Sämre egenskaper på snö och is. 

I början av 2000-talet var Gislaved-däcken marknadsledande, numera känns det som Gislaved är nedklassat till att bara vara Continentals mellanprismärke och prestandan ligger klart efter de bästa däcken. Det verkar också som om Continental låter Gislaved vara test-däcket där Continental inte vågar sticka ut, det kan naturligtvis gå vägen men varken Gislaved Nord Frost 100 eller Gislaved Nord Frost 200 imponerar.

2014 var entusiasmen stor över Gislaveds nya däck GISLAVED NORD*FROST 100 med färre dubbar utformat att klara de hårdare reglerna. Det sågs som ett perfekt val för dig som ofta kör på varierande vägunderlag och utformat för att klara de nya hårdare reglerna för dubbdäck. 2015 kom däcket endast 7 i Aftonbladets stora vinterdäckstest där man menade att däcket hade problem med greppet på is med lite väl långa bromssträckor och dåligt driv. Däcket fick däremot utmärkta poäng på snöunderlag med härliga köregenskaper och låg bland de bästa däcken. Vägegenskaperna på asfalt ansågs höra till de bästa och däcket tyst och behagligt.

GISLAVED NORD*FROST 200

2016 har Gislaved gjort om sitt däck och nu har man 130 dubbar i stället för fjolårets under hundra. Ändå är väggreppet enligt Aftonbladet inte riktigt bra på is och bromssträckan lite för lång. Däcket tenderar att plötsligt släppa sitt väggrepp på is och på snö styr däcket för långsamt och skärpan saknas vid snabba undanmanövrar.

Gislaved är däremot det bästa däcket på asfalt! På våt asfalt är däcket mycket bra och vid undanmanöver agerar däcket lugnt och säkert och lättkontrollerat. Styrningen överlag är mycket bra på både våt och torr asfalt.

Pris från 586 kr/st på BYTHJUL.COM

Pris från 582 kr/st på SKRUVAT.SE

 

ODUBBAT - BÄST I TEST 2016:

CONTINENTAL CONTIVIKINGCONTACT 6

Testvinnare i Aftonbladets och Vi Bilägares vinterdäcktest/odubbat 2016. Andraplats i Auto Motor & Sport samt Teknikens Världs vinterdäcktest/odubbat 2016! Mycket bra betyg även 2015.

Bästa odubbade däcket enligt Aftonbladet som anser att Continental är ett bra alternativ för dig som väljer ett odubbat vinterdäck. Däcket har ett bra isgrepp för att vara ett odubbat däck, broms- och sidogrepp är också bra vilket gör däcket lättkört utan överraskningar vid en undanmanöver. Även på snö fungerar däcket bra och behåller sitt grepp även vid relativt hastiga rattrörelser.

Eftersom ett bra grepp på is utan dubb kräver mjukt gummi agerar odubbade däck ofta sämre på asfalt. Enligt Aftonbladet har Continentaldäcket bra bromsgrepp på våt och torr asfalt men de menar att däcket blir mjukt och styr långsamt på både torr och våt asfalt. Trots detta blir det inga obehagliga överraskningar utan bakdäcken behåller sitt grepp även vid de tillfällen där framdäcket förlorar sitt grepp. Teknikens värld varnar dock att däcket presterar dåligt vid vattenplaning och flera tester visar att däcket har dåligt bromsgrepp på våt asfalt.

Däcket har en gummiblandning som ska se till att däcket behåller sin flexibilitet under lång tid. Däcket har även flera självlåsande sajpningar som ska förbättra greppet på isigt underlag. Positivt är att däcket är tyst och rullmotståndet lågt. 

TESTVINNARE - ODUBBAT VINTERDÄCK SOM FUNGERAR PÅ ALLA UNDERLAG

Pris från 612 kr/st på BYTHJUL.COM

 

NOKIAN HAKKAPELIITTA R2

Förstaplats i Auto Motor & Sport vinterdäcktest/odubbat 2016. Andraplats i Aftonbladets och Vi Bilägares vinterdäcktest/odubbat 2016! Bäst vinteregenskaper bland odubbat enligt Aftonbladet 2014 och 2015. Testvinnare i Auto Motor & Sports, Tredje plats i Teknikens Världs vinterdäcktest/odubbat 2015! 

År efter år hamnar Nokian-däcket i absoluta toppen bland odubbade däck för sin prestanda på både is och snö med mycket bra köregenskaper och grepp samt korta bromssträckor. Däcket styr mycket bra vid undanmanöver och oväntade situationer och är ett tryggt val vid vinterväglag. 

Nackdelen är att ett bra grepp på is utan dubb kräver mjukt gummi och många mönsterklackar vilket leder till dåligt grepp och långsam styrning på asfalt. Nokian-däcket får också minus i protokollet för sitt grepp på våt asfalt som anses för dåligt och på torr asfalt kan däcket ibland förlora greppet bak vilket inte är bra. Positivt är att däcket är tyst och har mycket lågt rullmotstånd.

FÖR DIG SOM KÖR MYCKET PÅ IS OCH SNÖ MEN ÄNDÅ INTE VILL VÄLJA DUBBAT

Pris från 605 kr/st på SKRUVAT.SE 

Pris från 610 kr/st på BYTHJUL.COM

 

GOODYEAR ULTRA GRIP ICE 2

Vinnare i Teknikens Världs vinterdäckdäcktest/odubbat 2016. Delad tredjeplats i Aftonbladets vinterdäcktest/odubbat 2016. Tredjeplats i Vi Bilägares vinterdäcktest/nordiska friktionsdäck 2016. Bäst i test bland odubbat i Aftonbladets test 2014, delad tvåa i Aftonbladets test 2015

Ett lugnt och lättkört däck med bra bromsgrepp och driv på snö och is, däcket har däremot problem med sidogreppet och vid oväntade situationer finns det små marginaler för förarfel. Däcket kommer till sin absoluta rätt på våt asfalt där köregenskaperna är bäst i test i Aftonbladet stora vindäckstest för odubbade däck 2015 och även 2016. Däcket är gjort på en mjukare gummiblandning för mjuk och komfortabel körning och är mycket tyst.
BRA KOMPROMISS FÖR DIG SOM KÖR MYCKET PÅ BARMARK - OUTSTANDING PÅ VÅT ASFALT

Pris från 621 kr/st på SKRUVAT.SE

Pris från 627 kr/st på BYTHJUL.COM

 

BÄSTA BILLIGASTE ODUBBADE VINTERDÄCKET 2016

MICHELIN X-ICE

Tredjeplats i Auto Motor & Sport vinterdäcktest/odubbat 2016. Delad tredjeplats i Aftonbladets vinterdäcktest/odubbat 2016. Delad tvåa i Aftonbladets test bland odubbade däck 2015 Bäst i test 2013 på Aftonbladet. Andra plats i Auto Motor & Sports vinterdäcktest/odubbat 2015!

Enligt Aftonbladet har Michelin-däcket bästa bromsgreppet på is bland de odubbade däcken och även drivförmågan är mycket bra! Sidogreppet på is är lite sämre och vid kraftiga undanmanöver kan däcket sladda iväg men även här greppar däcket bra och klarar oftast ut situationen. Bromsgreppet på snö är inte lika outstanding men däcket är lugnt och lättkört även på snö.

Däcket fungerar mycket bra på barmark, däcket kör säkert, lite långsamt, men utan att plötsligt tappa greppet och däcket behåller alltid greppet bak. Ett litet minus är ett medelmåttligt grepp på våt asfalt. Däcket har ett riktat slitbanemönster utformat för att minska risken för vattenplaning och göra körningen mer säker. Däcket är tyst och rullmotståndet medel.

Pris från 488 kr/st på SKRUVAT.SE

 kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk