Nytt Till Sidan

BILLIGA VINTERDÄCK 

Det börjar bli dags att se över dina vinterdäck och i vissa delar av Sverige har den förrädiska halkan redan slagit till. För dig som skall köpa nya däck har Fattiglappen några tips på billiga däck som ger dig säkerhet utan att tumma på kvaliteten.

Fattiglappen har läst några av de bästa och största däcktesterna och summerar sina intryck.

Oavsett om du köper dubbat eller odubbat (dubbfritt friktionsdäck) bör du undvika de billigaste däcken som i många tester visar sig vara direkt livsfarliga. Den kloke Fattiglappen ser i stället till att köpa de bästa däcken till det billigaste priset- köp hellre billigare kvalitetsdäck online till samma pris som dåliga däck hos din lokala däckförsäljare. 

Välj däck efter det underlag du kommer att köra mest på! En tusenlapp kan skilja mellan 4 superbra däck och 4 farliga - ett liv är värt mycket mer... 

 

TEST DUBBAT VINTERDÄCK- BÄST 2018

TESTVINNARE 2018

MICHELIN X-ICE NORTH 4

Förstaplats i Aftonbladets stora vinterdäckstest och delad förstaplats i Teknikens värld. Michelins nya däck är enligt Aftonbladet det bästa dubbdäck de någonsin kört på is, det får isen att likna barmark.

Däcket för dig som behöver ett däck med överlägsna köregenskaper på is... 

Enligt Aftonbladet är Michelins nya däck det bästa dubbdäck de någonsin kört på is. Det nyutvecklade däcket har fått 250 dubbar som ger däcket överlägset bra köregenskaper och bromsgrepp på is. Trots de många dubbarna hålls bullernivån nere och bränsleförbrukningen är låg. Däckets köregenskaper gör att däcket är främst för dig som behöver ett däck som presterar i topp på vinterväglag och kör mycket på isiga vägar. Däcket har sämre egenskaper på våt asfalt och kör du mycket på barmark kan detta vara något att tänka på. Även det bästa däcket kan inte vara bäst på allt.

Michelin X-Ice North 4 från 832 kr/st på Bythjul

 

CONTINENTAL ICE CONTACT 2

Testvinnare i Aftonbladets stora vinterdäckstest 2017 och 2016 , tvåa i Teknikens världs vinterdäckstest 2016. Testvinnare hos Teknikens Värld 2015, Testtvåa 2014 och 2015 hos Aftonbladet. Delad tredje plats i Auto Motor Sports vinterdäcktest/dubbat 2015!

Däcket för dig som behöver ett däck med utmärkta egenskaper både på is, snö och asfalt! Ett däck i topp på alla underlag år efter år....

Även i år väljer Fattiglappen att lägga Continental Ice Contact 2 först som bästa vinterdäck. Ett av få däck som ligger bland de bästa på både is, snö och asfalt! Continental-däcket har utmärkt grepp på is med mycket bra väg-egenskaper även i extrema situationer. Otroligt bra bromsgrepp på snö, däcket är lättstyrt och lugnt som ger dig en säkrare vinterkörning.

Enligt Aftonbladet kunde däcket ha lite bättre grepp på våt asfalt och styrningen aningen mer exakt på torr asfalt men däcket får inga minus. Enligt Teknikens värld 2016 visar Continental-däcket en jämnhög nivå med högsta poäng för bromsgrepp på snö och utmärkta bromsegenskaper på is.

Detta däck är för dig som inte vill kompromissa på något underlag och gummiblandningen behåller sina egenskaper under hela livslängden. Continental Ice Contact har unika hybriddubb med längre greppkanter som ger dubben ett bra isgrepp. Komforten är mycket hög för ett dubbdäck.

Pris från 732 kr/st på SKRUVAT.SE  

Pris från 712 kr/st på BYTHJUL.COM  

 

TESTVINNARE I VI BILÄGARE 2017

NOKIAN HAKKAPELITTA 9

Testvinnare 2017 i Vi Bilägare 2017/13, testtrea i Aftonbladets stora vinterdäckstest 2017.

Givet val för dig som behöver ett däck med mycket bra vägegenskaper på vinterväglag och förbättrade egenskaper på barmark - helt ny teknik!

Nokian Hakkapeliitta 9 är vinterns stora däcknyhet och här har Nokian jobbat hårt för att förbättra köregenskaperna på barmark; en aning på bekostnad av snö- och isgreppet enligt tidningen Vi Bilägare som ändå rankar däcket etta.

Den nya dubbarna är Nokias senaste teknik inom dubbdäck. Däcket har två olika typer av dubbar, längst ut finns dubbar för bättre sidogrepp och i mitten av slitbanan är dubbarna konstruerade för acceleration och inbromsning. Dubbarna är konformade för att effektivt gå ner i snö och is samtidigt som åverkan på asfalten ska bli mindre.

Nya Nokian Hakkapelitta 9 är ett mycket bra vinterdäck på alla vinterväglag med fantastiskt fina köregenskaper och otroligt lättkört på is och snö; speciellt is-greppet är enastående bra jämfört med andra däck.

På torrt underlag får däcket mycket högt betyg för den korta bromssträckan av Vi Bilägare men sammantaget sämre betyg för bromsgreppet och att däcket är för mjukt och styr långsamt.

Däcket får medelmåttligt betyg för prestationen på våt asfalt och buller. Enligt Aftonbladet har däcket fortfarande sämre egenskaper på barmark, det är helt enkelt nästan omöjligt att göra ett däck som är outstanding på alla underlag.

Pris från 801 kr/st på BYTHJUL.COM  

 

FATTIGLAPPENS VAL: BÄSTA BILLIGA VINTERDÄCKET FÖR KÖRNING PÅ SNÖ OCH IS

För dig som vill ha ett billigare däck med otroliga egenskaper på snö och is är Nokian Hakkapelitta 8 det givna valet. Däcket har varit ledande på vinter-väglag år efter år och det är bättre att köpa detta däck om du kör mycket på is och snö och inte har råd med den allra nyaste tekniken.

NOKIAN HAKKAPELITTA 8

Testtvå i Aftonbladets stora vinterdäckstest 2016 med samma poäng som testettan. Testvinnare 2014 och 2015 hos Aftonbladet och Vi Bilägare, testvinnare 2015 i Auto Motor & Sport. Tredje plats i Teknikens Världs vinterdäcktest 2015 och 2016!

Givet val för dig som behöver ett däck med enastående vägegenskaper på snö och is och som inte har råd med den nyaste tekniken

Hakkapeliitta 8 har ett enastående grepp på is och snö med otroligt bra framkomlighet. Enligt Aftonbladets tester 2016 är Hakka 8 det överlägset bästa däcket på is och i absolut topp på snö. 

Det som drar ned betyget för Nokian är vägegenskaperna på våta vägar; däcket får sämre betyg av Teknikens Värld vid vattenplaning och därför känns däcket mer lämpat för dig som kör på riktiga vintervägar och inte regn- och slaskvägar med stor risk för vattenplaning.

Däcket är utvecklat för riktig vinterkörning, det är lättkört även vid svåra manövrar med mycket bra bromsgrepp. Däcket får absolut högsta betyg på bromsgreppet på is av Teknikens Värld och nästan full pott på snö.

Gummiblandningen har utformats speciellt för nordiska förhållandena med många lameller som bromsförstärkare. Rullmotståndet är normalt men Nokian är enligt Aftonbladet testets bullrigaste däck. På asfalt får Nokian Hakkapelitta 8 lite sämre betyg av Aftonbladet; däcket är mjukt, styr långsamt och greppet är bara medelmåttigt, trots detta ställer inte Nokian till några obehagliga överaskningar utan kör lugnt och logiskt enligt Aftonbladet.

Pris från 662 kr/st på SKRUVAT.SE

Från 636 kr/st på BYTHJUL.COM

VINTERDÄCK I TOPP 2017

Många av däcken i topp 2017 har varit i topp år efter år, glädjande nog har priserna sänkts något de senaste åren, härliga nyheter för Fattiglappen.

GOODYEAR ULTRAGRIP ICE ARCTIC

Med jämna egenskaper på alla väglag placerades däcket fyra på Aftonbladets test 2014 och 2015 och 2017. Tredje plats i Vi Bilägares, Teknikens Världs och Auto Motor & Sports vinterdäcktest 2015! 2016 rankades däcket ner lite och hamnade femma i Aftonbladets och fyra i Teknikens Världs vinterdäckstest. 2017 rankas däcket tvåa i Vi bilägare!

Toppbetyg på vinterväglag med mycket bra grepp på is och snö - sämre sidogrepp på asfalt, lite billigare än de absoluta toppdäcken

Enligt Aftonbladet får Goodyeardäcket överlag toppbetyg på vinter-väglag. Däcket är lättkört på is även om isgrepet kunde vara bättre. Däcket har trygga och lugna köregenskaper på snö med korta bromssträckor.

Greppet är bra på våt asfalt men agerar lite långsamt vid undanmanöver och på torr väg kan däcket släppa lite vid oväntade situationer.

Vi Bilägares testare menar att däcket har problem med understyrning i snäva kurvor och att när däcket förlorar greppet tar det för lång tid innan det återfås, detta är ett beteende som de hittar på samtliga underlag. Trots detta placeras däcket sammantaget på en andra plats i Vi Bilägares test på grund av de mycket goda vinteregenskaperna. Rullmotståndet och buller är medel.

Pris från 574 kr/st på BYTHJUL.COM

Pris från 605 kr/st på SKRUVAT.SE  

 

HANKOOK IPIKE RS+

Koreanska Hankook-däcket går från klarhet till klarhet och får toppbetyg i testerna. Fattiglappen har också flera gånger utsett däcket till bästa billigaste vinterdäcket. Nu har tyvärr Hankooks utvecklade IPike RS+-däck kommit ifatt de bästa även vad gäller priset.

Ett däck i toppklass med mycket bra egenskaper på is och snö och väl utvecklat för nordiska vinterförhållanden. Lite sämre på våt och torr asfalt.

Greppet på is har blivit i toppklass både när det gäller driv, bromsning och sidogrepp och styrningen är exakt även i svåra situationer.

Även på snö är greppet mycket bra, speciellt i längsled och däcket svarar med bra styrning vid en snabb undanmanöver. På barmark agerar däcket lugnt men har för långa bromsträckor och undanmanövrarna blir långsamma på våt asfalt. Rullmotståndet är medel och däckljudet ganska tydligt.

Pris från 834 kr/st på  BYTHJUL.COM  

 

HANKOOK WINTER iPIKE RS

Prisvärt däck strax under eliten - Fattiglappens val som bästa billigaste vinterdäck 2016. Ett mycket prisvärt dubbdäck som bara ligger strax under de bästa däcken i test. Däcket är utmärkt på is och snö och väl utvecklat för nordiska vinterförhållanden. Sämre på våt och torr asfalt. Greppet på is är i toppklass både när det gäller driv, bromsning och sidogrepp.

Även på snö är greppet mycket bra och däcket svarar med bra styrning vid undanmanöver. Minus för köregenskaper på torr och våt asfalt.

Ett mycket prisvärt dubbdäck som är föregångaren till Hankook Winter iPike RS+. Däcket är utmärkt på is och snö, sämre på våt och torr asfalt

Skillnaden mellan Hankook Winter iPike RS och Hankook Winter iPike RS+ är att RS+-versionen har 170 dubbar och RS-versionen bara har 130. Förutom det är det samma mönster och prestanda förutom på is där däckgreppet skiljer en aning. För dig som vill hitta ett billigt och mycket bra dubbdäck kan Hankook Winter iPike RS definitivt vara ett prisvärt alternativ!

Pris från 517 kr/st på  BYTHJUL.COM

TEST ODUBBAT VINTERDÄCK - 2017

FATTIGLAPPENS VAL - BÄSTA ODUBBADE VINTERDÄCKET

CONTINENTAL CONTIVIKINGCONTACT 6

Testvinnare i Aftonbladets vinterdäcktest/odubbat 2017. Testvinnare i Aftonbladets och Vi Bilägares vinterdäcktest/odubbat 2016. Andraplats i Auto Motor & Sport samt Teknikens Världs vinterdäcktest/odubbat 2016! 

Testvinnare - odubbat vinterdäck med bra isgrepp och utmärkta egenskaper på is, snö och asfalt! Bättre broms- och sidogrepp än många dubbade däck!!!

Bästa odubbade däcket enligt Aftonbladet som anser att Continental är ett bra alternativ för dig som väljer ett odubbat vinterdäck. Däcket har ett bra isgrepp för att vara odubbat, broms- och sidogrepp är bättre än många dubbade däck vilket gör däcket lättkört utan större överraskningar vid en undanmanöver. Sladdarna är små och lätta att kontrollera.

Däcket är lättkört och har korta bromssträckor på snö, däcket behåller sitt grepp även vid relativt hastiga rattrörelser. Eftersom ett bra grepp på is utan dubb kräver mjukt gummi agerar odubbade däck ofta sämre på asfalt men enligt Aftonbladet är Continentaldäcket lättkört även på våt och torr asfalt.

Däcket agerar stabilt , bromsgreppet är bra och däcket förlorar inte kontrollen vid undanmanövrar. Däcket har en gummiblandning som ska se till att däcket behåller sin flexibilitet under lång tid. Däcket har även flera självlåsande sajpningar som ska förbättra greppet på isigt underlag.

Positivt är att däcket är tyst och rullmotståndet lågt. Det kan finnas frågetecken kring slitstyrkan, enligt Aftonbladet, men detta är något som inte blivit testat.

Pris från 679 kr/st på BYTHJUL.COM  

 

GOODYEAR ULTRA GRIP ICE 2

Delad tredjeplats i Aftonbladets vinterdäcktest/odubbat 2016 och 2017. Vinnare i Teknikens Världs vinterdäcktest/odubbat 2016. Tredjeplats i Vi Bilägares vinterdäcktest/nordiska friktionsdäck 2016. Bäst i test bland odubbat i Aftonbladets test 2014, delad tvåa i Aftonbladets test 2015.

Odubbat vinterdäck som fungerar på alla underlag! Bromsgrepp i toppklass

Ett lugnt och lättkört däck med otroligt bra bromsgrepp och driv på is, sidogreppet är mindre bra men däcket agerar ändå harmoniskt. Däcket är lättkört och säkert även på snö, bakdäcken behåller greppet.

Däcket fungerar fint på våt asfalt, bra grepp och styrning vid undanmanövrar. Trots lite långsam styrning på torr asfalt agerar däcket tryggt utan överaskningar. Däcket är gjort på en mjukare gummiblandning för mjuk och komfortabel körning och är mycket tyst. 

Pris från 602 kr/st på SKRUVAT.SE

Pris från 593 kr/st på BYTHJUL.COM  

 

NOKIAN HAKKAPELIITTA R2

Delad tredjeplats i Aftonbladets vinterdäcktest/odubbat 2017. Förstaplats i Auto Motor & Sport vinterdäcktest/odubbat 2016. Andraplats i Aftonbladets och Vi Bilägares vinterdäcktest/odubbat 2016! Bäst vinteregenskaper bland odubbat enligt Aftonbladet 2014 och 2015. Testvinnare i Auto Motor & Sports, Tredje plats i Teknikens Världs vinterdäcktest/odubbat 2015! 

Ett tryggt val vid vinterväglag

År efter år hamnar Nokian-däcket i absoluta toppen bland odubbade däck för sin prestanda på både is och snö med mycket bra köregenskaper och grepp samt korta bromssträckor.

I år halkar däcket ner en aning i Aftonbladets stora test, de anser att is- och snögreppet är aningen sämre än de bästa odubbade däcken men att däcket styr mycket bra vid undanmanöver och oväntade situationer. Nackdelen är att ett bra grepp på is utan dubb kräver mjukt gummi och många mönsterklackar vilket leder till dåligt grepp och långsam styrning på asfalt.

Det odubbade Nokian-däcket har lång bromssträcka på våt asfalt och däcket förlorar ofta greppet fram vid undanmanöver. På torr asfalt blir däcket mjukt och stryningen långsam. Positivt är att däcket är tyst och har mycket lågt rullmotstånd.

Pris från 652 kr/st på SKRUVAT.SE 

Pris från 626 kr/st på BYTHJUL.COM  

 

FARLIGA VINTERDÄCK 2017

UNVIKA DESSA DUBBDÄCK!

Triangle Icelink är ett Kinadäck som många haft förhoppningar på. Både Triangle-däcket och Nankang Ice Activa får mycket dåligt betyg i Aftonbladets vinterdäckstest. Det enda som är bra är egenskaperna på torr asfalt och då kan man så klart fundera över meningen med att köpa ett dubbdäck överhuvudtaget... Undvik!

På dubbdäcket Kumho WinterCraft Ice gör dubbarna ingen nytta överhuvudtaget, lysande grepp på våt asfalt och mycket bra på torr asfalt men helt uselt på is och snö. 

Falken Espia Ice: här har du ett däck som har hyggligt bromsgrepp men i övrigt helt usla köregenskaper på alla väglag, duger knappast ens för söndagskörning. Undvik även Toyo, Roadstone och Yokohama; ditt liv är värt mycket mer än några hundralappar.  

UNDVIK DESSA ODUBBADE VINTERDÄCK

Nankang Ice Activa Ice-1 är enligt Aftonbladet så dåligt att det är livsfarligt! Undvik detta däck! Linglong Green-Max Winter Ice I-15 är också så dåligt att det borde förbjudas. Det är bättre att låta bilen stå än köra på de här däcken.

Landsail Winter Lander har mycket dåligt väggrepp på is med mycket sladdar, det räcker att vägen svänger lite... Däcket är dåligt även på asfalt och Fattiglappen kan inte motivera ett köp. Landsails ommardäck är en helt annan historia, prisvärt och bra.

Undvik även de billiga men farliga däcken Toyo, Fulda och Debica och investera i ditt liv och bättre däck.

EXPERTERNA OM DUBBAT ELLER ODUBBAT VINTERDÄCK

Dubbat- eller odubbat vinterdäck?

Frågan om du skall välja ett dubbat eller dubbfritt (friktionsdäck) däck kan vara svår att svara på. De som är för dubbat menar att dubbdäck är säkrast i ett svenskt klimat samtidigt som det ger fördelar miljömässigt att inte köra med dubbar eftersom dubben river upp små partiklar.

De nordiska dubbfria däcken är utvecklade för att få mycket bra grepp på is- och snöunderlag men samtidigt ska man komma ihåg att ett odubbat däck vintertid blir en kompromiss. För att få ett bra grepp på snö och is krävs att däcket är mjukt i sin konstruktion vilket innebär sämre köregenskaper på barmark. Överlag brukar de odubbade däcken ha svårt att prestera på våta vägar. Något att tänka på... 

Odubbade däck fungerar också bäst om det finns andra som kör med dubbat; annars är det risk att vägbanan blir såphal.  Enligt DN är fördelningen 60 procent som kör odubbat och 40 procent som kör odubbat i Södra Sverige medan det i norra Sverige är 20 procent som kör odubbat och 80 procent som kör dubbat. Är detta rätt eller fel val?

Många menar att dubbdäck inte behövs i Stockholmsregionen och södra delen av Sverige. Enligt Robert Collin som gör Aftonbladets stora vinterdäckstest är det tvärtom vid temperaturer kring noll som det blir allra farligast. Det är då den förädiska halkan slår till och det är då däcket kan betyda skillnad mellan liv och död. 

Läs gärna Robert Collins varningar kring odubbade däck där han, lite enkelt uttryck, jämför friktionsdäckets väggrepp med ett suddgummi på högkant!

Om dubbat är så överlägset vilka faktorer talar för odubbat?

Enligt DN är det risk att många har en övertro till sina dubbdäck och flera undersökningar visar att bilister med dubbdäck kör snabbare och med kortare avstånd än de utan dubbdäck. Dubbdäcken slits också snabbare och blir med tiden sämre än dubbfria däck även på is.

Fördelen med ett dubbfritt däck är att du kan sätta på det tidigare på säsongen och slippa överraskas av ett ombytligt höstväder. På våren kan du låta dem sitta kvar lite längre än dubbdäck. En norsk undersökning visar att det främst är när väglaget plötsligt försämras eller när föraren har missbedömt väglaget som dubbdäcken vinner.

Att köra med omdöme är för övrigt något att tänka på oavsett däck menar Fattiglappen... Tänk också på att välja vinterdäck som är avpassade för vårt nordiska klimat. Ett dubbfritt däck avpassat för nordiskt klimat har ett mycket bättre väggrepp än ett avpassat för europeiska förhållanden.

Dubbdäcket är fortfarande det bästa alternativet för dig som kör på isigt underlag. Vilken typ av vinterdäck du ska köpa beror till stor del på vilken bil du har. Har du en gammal bil utan antisladdsystem (ESP) kan det vara en bra livförsäkring att köra med dubbdäck. Har du en mer modern bil utrustad med antisladdsystem kan du klara dig långt med dubbfria vinterdäck (friktions-däck) avpassade efter vårt nordiska klimat.

Diskussionerna fortsätter om vi ska välja dubbat eller dubbfritt och om vi ska gå så långt som att förbjuda dubbdäck. Samtidigt är den krassa verkligheten att det bästa dubbfria däcket kommer först på åttonde plats i Aftonbladets stora test 2017. Det är naturligtvis en stor förbättring från 2014 då bästa odubbade däcket hamnade på fjortonde plats men fortfarande har dubbdäcket ett försprång prestationsmässigt... Välj däck med omsorg och anpassa alltid hastigheten efter väglag och däck. Inga däck gör dig osårbar! 

 

Bästa däcken fram eller bak?

Sätt bästa däcken bak för maximal stabilitet; har du antisladdsystem kan du sätta bästa däcken fram om det inte är alltför stor skillnad mellan dem, då får du enligt Teknikens Värld bäst broms-, våt- och slaskegenskaper och ditt ESP får ta hand om stabiliteten i sidled.

Vänta inte med att köpa nya däck tills däckdjupet är 3 mm, då har vägegenskaperna redan försämrats betydligt, byt gärna innan 5 mm.

Billiga däck? Billigaste däcken?

Oavsett om du köper dubbat eller dubbfritt bör du undvika de billigaste däcken som i många tester visar sig vara direkt livsfarliga. Den kloke Fattiglappen ser i stället till att köpa de bästa däcken till det billigaste priset- köp hellre billigare kvalitetsdäck online till samma pris som dåliga däck hos din lokala däckförsäljare.

Känner du att det fortfarande är för dyrt- köp hellre förra årets vinterdäck från de ledande däcktillverkarna än ett billigt däck som kan vara direkt livsfarligt! Läs gamla tester på nätet!

VILKEN DIMENSION SKA DU VÄLJA?

Om din bil har dimensionen 195/60 R15 78 - vad betyder det?

195 = Däckets bredd i milimeter
60 = Däcktvärsnittets höjd i förhållande till bredden
R = Raditaldäck
15 = Fälgens diameter i tum
78 = Belastningsindex - maximala belastningen i kg på det enskilda däcket

Ett vinterdäck får gärna vara lite smalare, då får det bättre grepp.

Ett bra vinterdäck till bilen i exemplet skulle då bli: 185/65 R15 
Rullomkretsen får inte vara mer än 5 %, helst mindre.

OBS! Om du köpt en begagnad bil är det inte säkert att rätt dimension ligger på bilen, kolla upp bilens originaldimensioner - Transportstyrelsens hemsida

VAD SÄGER LAGEN 

När är det lag på att använda vinterdäck?
Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck vid vinterväglag. Som vinterlag räknas när det är is, snö, snömodd eller frost på delar av vägbanan (även vägrenen räknas till vägbanan). Dubbdäck får användas mellan den 1 oktober och den 

När får dubbdäck användas?
Huvudregeln är att dubbdäck får användas mellan den 1 oktober och den 15 april men du får köra med dubbdäck innan den 1 oktober och efter den 15 april om det är vinterväglag eller risk för vinterväglag.

Däck på släpet
Ett släp får inte ha sämre väggrepp än bilen och det betyder att har bilen dubbdäck MÅSTE släpet ha dubbdäck. Om bilen har odubbade däck kan släpet antingen ha dubbade eller odubbade vinterdäck.

Mönsterdjup
Mönsterdjupet måste vara minst 3 milimeter för personbilar och andra lätta fordon; gäller även för släpet. Läs mer på Polisens hemsida  

Ska du köra utomlands?

Då ska du tänka på att dubbdäck är förbjudet i Tyskland och Polen och enligt MOTORMÄNNEN innebär det i praktiken att du inte kan ta dig söderut med dubbdäck utan risk för att bli stoppad. Du kan tvingas dra ut alla dubben om du vill fortsätta din färd så skall du söderut kan odubbat med snökedjor i bagaget vara ett alternativ.  

LÄS TESTER

Ju mer du vet om ett däck och hur det passar din bil och dina vinterförhållanden desto bättre rustad är du. Aftonbladet gör varje år Sveriges största vinterdäckstest, tyvärr kostar det, du måste vara plusmedlem. Läs gärna mer om vinterdäck på Trafikverkets vinterdäcksguide.

 

kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk