BILLIGARE EL

ELPRISET- KAN GÖRA STOR SKILLNAD

Enligt Råd och Rön betalar var sjunde svensk för mycket för sin el. Tack vare prisjämförelsesajter har valen blivit mycket enklare och ett hushåll kan spara flera tusenlappar om året på att byta elavtal.  

JÄMFÖR ELPRISERNA

Genom Elskling.se och exempelvis Compricer.se är det lätt att jämföra olika elprisavtal. Allt du behöver göra är att skriva in postkoden, om du bor i villa eller lägenhet, ungefär hur mycket el du förbrukar på ett år och om du vill ha ett miljöavtal. Sajten räknar ut vilka avtal som passar dig bäst just nu. Väljer du e-faktura är det både miljövänligt och gratis, vissa företag tar betalt för autogiro och vanlig faktura.


SE UPP FÖR ANVISADE ELLER TILLSVIDAREAVTAL!

När du flyttar till ny bostad blir du oftast automatiskt tilldelad ett elavtal. Avtalet kallas ett anvisat avtal/tillsvidareavtal som kan ligga upp till 30-50 % dyrare än ett avtal med rörligt pris. Du har mycket att vinna på att byta elavtal, tänk dock på att uppsägningstiden ofta är mellan 15 dagar och en månad.


SE ÖVER DITT ELAVTAL MINST EN GÅNG OM ÅRET

Vanligtvis har ett elavtal 1-3 månaders uppsägningstid. Håll koll när din bindningstid går ut. Ett avtal kan ha varit ett mycket bra avtal från början men när avtalet löpt ut är det inte ovanligt att du får ett anvisat avtal med dåliga villkor. Tänk på att inte bryta avtalet i förväg för att slippa extra kostnader. 

Fattiglappens tips är att se över elpriserna minst en gång om året. Genom att ha ett rörligt elpris utan bindningspris kan du snabbt byta till ett mer fördelaktigt elavtal. Byt el-avtal med ELSKLING.SE  

VAD ÄR BILLIGAST - FAST ELLER RÖRLIGT ELAVTAL?

Historiskt sett är rörligt avtal billigast i längden, men det kan naturligtvis finnas perioder när det fasta priset är billigare. Anledningen att det fasta elpriset generellt sett är dyrare är att det är elhandlaren som står för risken, därför byggs denna risk in i priset och du får betala mer.

Det är en myt att man skall binda sitt elpris på sommaren för att elen är billigare då, elhandlarna har räknat in ökningen på vintern när du får ditt pris. Det är tyvärr inte så att du låser det rörliga priset till ett fast pris.

UNDVIK RÖRLIGT PRIS MED BINDNINGSTID

Undvik ett rörligt avtal med bindningstid, du sparar mest pengar på att kunna lämna avtalet när du hittar ett bättre avtal. Jämför de olika priserna på en jämförelsesajt på nätet. Gör ett aktivt val snarare än att låta någon försäljare övertala dig. Det blir oftast inte en god affär.

FAST ELLER RÖRLIGT – VILKET ELAVTAL ÄR BÄST FÖR DIG?

Även om rörligt elpris är billigast över tid är det inte säkert att det passar alla. Om du känner oro inför att inte veta vad du betalar eller har en trängd privatekonomi med små marginaler kan det vara skönt att veta dina utgifter varje månad. I detta fall kan ett fast elavtal vara bäst. Det går också att välja ett mixavtal med både fast och rörligt. Vanligtvis är bindingstiden ett och tre år.

MER OM EL-AVTAL

Läs gärna mer om el-avtal på Elpriskollen (energimarknadsinspektionen).

 

SE ÖVER DINA EL-KOSTNADER OCH DITT EL-BETEENDE

Det kan kännas underbart lyxigt att ha en handdukstork och krypa in i en varm handduk efter duschen men priset för lyxen är ungefär 840 kronor om året.

Att TV-apparater, datorer och andra apparater som står på stand-by drar el visste vi kanske vid det här laget men visste du att även apparater som har transformatorer som halogenspotlights och mobilladdare drar el när de inte används? Enligt Energimyndigheten kallas denna el-förbrukning för "stand-by-förluster" och kan utgöra så mycket som 30-40 % av dessa apparaters totala energiförbrukning. Om du kopplar apparaterna till en grenkontakt med strömbrytare slipper du denna onödiga energiförlust.

Fler energitips att få inspiration inte ångest av

Belysning - Att släcka lampan när du lämnar rummet kan vara ett tips eller att installera rörelsesensor.

Direktverkande el - har du direktverkande el är det ofta en mycket bra idé att komplettera med några luft-luft värmepumpar, vissa värmepumpar fungerar ända ner till minus 30 grader och kostnaden har betalat sig efter några år. Se över värmesystemet i ditt hus och ta experthjälp från ex. din kommun.

Hemmet - dra för gardiner eller persienner under natten för att spara energi vintertid. Du minskar värmestrålningen och elräkningen blir mindre. Håll rent luddfiltret i torktumlaren och använd gärna torkbollar.

Hemelektronik - Stäng av apparater som står på standby och dra ut transformatorer som inte används Plasma-skärmar drar ungefär 50 % mer i ström än LCD-skärmar men den stora skillnaden är storleken på skärmen. Därför kan energianvändningen vid byte från 28 tums bildrör till 42 tums plasma innebära en tredubbling av energiåtgången. Välj inbyggd digitalbox, en separat digitalbox kan dra lika mycket energi som en mindre tv per år.

Energismart matlagning - Ställ in rätt temperatur på både kyl och frys. Frosta av frysen regelbundet och tina mat i kylen. Använd vattenkokare och micron för små portioner mat. Sätt lock på kastrullen och använd kastruller och stekpannor med plana bottnar och som passar till plattans storlek.

Plusenergi - mycket intressant sätt att laga mat. Fokus på kärntemperaturen, hetta upp råvaran, stäng av spisen och låt maten tillaga sig själv. "Plusenergin" är gratis; varje minut du stänger av spisen sparar du pengar.

Tvätt, disk och dusch- Att diska i diskmaskin är faktiskt mer energisparande än handdisk. En modern energisnål diskmaskin kan diska en disk på 10-15 liter vatten, att jämföra med 100 liter vatten om man diskar för hand... Anslut maskinen till kallvattnet så sparar du ännu mer energi. Skölj inte disken i förväg, det räcker att skrapa av disken med en slickepot, det fett som finns kvar fungerar som smörjmedel för diskmaskinen.

Vitvaror - Se över dina vitvaror. En gammal kyl eller frys drar mycket mer energi än en nyare modell. Frosta av frys och kyl regelbundet. Tina djupfryst mat i kylen och använd överskottskylan. Sätt inte in varm mat i kylen, låt den svalna i diskhon i kallt vatten först.

Välj storlek efter behov, en halvfull frys/kyl drar lika mycket energi som en full. Ställ in rätt temperatur. I frysen minus 18 grader, kylskåpets kallaste del bör vara cirka plus 5 grader, för grönsaker inte kallare än plus 8 grader

Badkar- undebar lyx.. Men, ska du vara energisnål då är det en snabb dusch som gäller med energisnålt duschmunstycke. Ett badkar tar ungefär 150 liter vatten, duschar du i tio minuter förbrukas cirka 120 liter varmvatten... Ett enkelt knep att spara vatten är att stänga av vattnet när du tvålar in dig och borstar tänderna. Se över dina kranar - står de och läcker varmvatten är det en onödig och dyr kostnad.


ÄNNU FLER ENERGITIPS:


JÄMFÖR ELPRISER