TJÄNA PENGAR PÅ INTERNET

TJÄNA PENGAR PÅ NÄTET GENOM BLOGG ELLER HEMSIDA

GRATIS HEMSIDA- ENKEL OCH SNYGG 

Om du har en blogg eller hemsida kan du tjäna pengar genom att ha reklam på sidan. Om du inte redan har en hemsida kan jag rekommendera hemsidestjänsten N.nu som ger dig möjlighet att välja mellan många olika mallar. Tjänsten är mycket användarvänlig och du kan skapa din sida på 5 minuter och sedan fylla den med innehåll.

Du får prova på N.nu gratis den första månaden och kan sedan fortsätta att ha den gratis genom att tipsa andra om tjänsten. Det absolut bästa med N.nu är deras otroliga support som är en fantastisk hjälp. Med deras hjälp kommer du att placera dig högt på sökmotorerna.
GÖR DIN EGEN HEMSIDA - TESTA GRATIS


TJÄNA PENGAR SOM AFFILATE/PUBLISHER 


STEG ETT

För dig som är nybörjare är DOUBLE.NET absolut lättast att komma igång med. Det enda du behöver göra är att registrera din hemsida eller blogg på Double.net. Efter att du fått ditt bekräftelsemail är det bara att sätta igång och botanisera bland alla annonserna.

Fördelen är att du kan ha en gratissida eller gratisblogg, det är du som får betalningen och inte modersidan som det blir om du har GoogleAdSence. Betalningen får du per månad; det räcker att det överstiger 200 kronor och det är ett stort plus. Supporten är också ett mycket stort plus!
LÄS MER OM ATT TJÄNA PENGAR MED DOUBLE.NET HÄR

STEG TVÅ
När du känner dig varm i kläderna kan ADTRACTION vara ett lagom nästa steg. Om du har en nischad hemsida kan det vara bra att använda sig av flera program för att få bra annonser. Går också att använda med gratissida eller gratisblogg. Adtraction är mycket användarvänlig med intressanta annonser och en av mina absoluta favoriter med ett mycket bra utbud.

Hos Adtraction får du ut din provision när den överstiger 500 kronor. Adtraction har en mycket bra support och har nyligen startat ge sina publishers poäng som ger dig mycket fina bonusprylar!
LÄS MER OM ATT TJÄNA PENGAR MED ADTRACTION HÄR


STEG TRE
TRADEDOUBLER har många spännande program och är det självklara valet för dig som blivit en mer van publisher. Här finns avancerade funktioner som annonsrotationer där du även kan välja vilka annonser som skall visas mest och se vilka annonser fungerar bäst. På TradeDoubler får du ut din provision efter intjänade 500 kronor.
LÄS MER OM ATT TJÄNA PENGAR MED TRADEDOUBLER HÄR


STEG FYRA
ADRECORD är en relativt ny uppstickare från 2010 med många spännande och annorlunda annonser och en specifik flik med rabattkoder. Adrecord betalar ut provision efter intjänade 1000 kronor och kanske lämpligt för dig som hunnit få flera läsare.

Pengarna står dock kvar på kontot och försvinner inte, även om det tar lite tid för dig i början att tjäna ihop dem. Även den går att använda med gratissidor och har en fantastiskt bra, snabb och personlig support! Pedagogisk och användarvänlig!
LÄS MER OM ATT TJÄNA PENGAR MED ADRECORD HÄR

BETALA SKATT SOM AFFILIATE FÖR DINA INKOMSTER FRÅN HEMSIDAN

Om du endast tjänar pengar som privatperson skall pengarna du tjänar räknas som inkomst av tjänst. Ligger företaget i Sverige skall företaget dra av skatt och sociala avgifter innan pengarna betalas ut till dig. Ligger företaget utanför Sverige är det du själv som behöver betala in skatten och hålla reda på hur mycket skatt ska betalas.
Läs mer på skatteverkets hemsida

 

VIKTIGA FÖRKORTNINGAR

PPM - På engelska Pay per mille/mil eller Pay per impression programs in thousands. Det innebär att företagets reklamannons sätts in på din hemsida eller blogg. Du får sedan ersättning en per tusen besökare på just den sidan. Mycket bra ersättning om du har många besökare eftersom det inte kräver att dina läsare klickar på annonserna.

PPC - Pay per Click innebär att du får betalt varje gång någon klickar på din annons. Det hjälper däremot inte att du har en kompis som sitter och klickar hela dagarna eller att du gör det själv. Många affiliatenätverk har uttvecklat effektiva metoder mot fusk.

PPL - Pay Per Lead är den ersättning du får när någon av dina besökare hamnar på en annonsörs webbsida via din hemsida eller blogg och sedan utför en specifik handling. Denna handling är oftast antingen att köpa något eller fylla i ett formulär, t.ex. till ett nyhetsbrev.

PPS - Pay Per Sale innebär oftast att du får provision på en såld vara. Ersättningen är ofta ganska hög men innebär också att din besökare dels måste ta sig till annonsörens webbsida och sedan faktiskt köpa något.

CTR- click-through rate eller klickfrekvens är antalet klick som en sponsrad länk tar emot delat med antalet gånger den sponsrade länken har visats. CTR mäts i procent och visar hur många besökare som faktiskt klickar på annonsen. Det ger dig som affiliate en möjlighet att mäta hur bra annonserna går och om de ligger på rätt sida.

EPC- Earnings per click. Hur mycket du tjänar per gång någon klickar på en annons. En affiliate länkar besökare till en annonsörs webbplatssida mot betalning. Betalningen kan variera beroende på hur avtalet är. Det är inte säkert att alla har Pay Per Click utan vissa annonsörer kräver att det blir resultat.  

TJÄNA PENGAR PÅ BETALDA UNDERSÖKNINGAR PÅ NÄTET

Din åsikt är viktig och många företag är beredda att betala dig för att fylla i enkäter och svara på undersökningar.

För dig som kan avvara lite tid kan det vara ett lätt sätt att tjäna extra pengar. Många företag har ett bonussystem som ger dig din betalning i present-checkar, de flesta har en lägsta gräns som måste vara intjänad innan du får ut dina pengar. Nedan finner du en lista över de mest vanliga företagen med onlineundersökningar:

  • Din Åsikt - ersättningen är oftast mellan 10 och 20 kronor för utförd undersökning, vissa undersökningar kan ge upp till 200 kronor, men de är ovanliga. När du tjänat ihop 100 kronor får du ut din belöning; ett presentkort på CDON.com, Coop Medmera, Eventim.se, McDonalds, Stadium, SF Bio eller WowHD.se. En av mina favoriter, med roliga marknadsundersökningar som är lätta och snabba att svara på. 
  • Expressen-panelen - ersättningen är ofta mellan 6 och 12 kronor och undersökningen tar normalt 5-10 minuter. Du får första utbetalningen redan efter 50 kronor och du kan välja mellan att få ut pengarna till ett PayPal-konto som skapas i ditt namn, få ett Superpresentkort där du kan välja mellan 100-tals olika företag, få en dubbeltriss eller skänka dina pengar till välgörenhet.
  • Globaltestmarket - ersättningen får du genom poäng, s k MarketPoints, som du kan omvandla till en check på 50 amerikanska dollar när du nått 1000 MarketPoints. En nackdel med programmet är att det kan ta lång tid att skrapa ihop poängen, lägsta gränsen är hög, och att det sedan tar 6 till 8 veckor att få pengarna.
  • I-SAY - när du deltar i enkäterna får du vanligtvis poäng som du kan samla och byta mot presentkort hos bl.a Åhléns, Bokia, Cervera, Din Sko, Guldfynd, H&M, Mc Donald's, Stadium, The Body Shop, Coop och Ikea. Du kan öka möjligheten att tjäna poäng genom att vara med i olika tävlingar. (tidigare Ipsos Access Panels)
  • MySurvey.se - genom att delta i olika enkäter och tävlingar får du s.k Lightspeedpoäng som du kan byta mot presentkort hos bl.a. IKEA, Media Markt, Dressforless och Åhléns. Den genomsnittliga belöningen för en undersökning hos MySurvey, som tar i snitt 15-20 minuter, är mellan 50 och 300 poäng. När du nått 550 poäng kan du byta dessa mot ett presentkort värt 50 kronor. Intressanta undersökningar!
  • Nordicpanel - precis som expressen-panelen får du ersättning efter 50 kronor och kan välja mellan att få ut pengarna till ett PayPal-konto som skapas i ditt namn, få ett Superpresentkort där du kan välja mellan 100-tals olika företag, få en dubbeltriss eller skänka dina pengar till välgörenhet.
  • Shoppanel - precis som expressen-panelen och Nordicpanel får du ersättning efter 50 kronor och kan välja mellan att få ut pengarna till ett PayPal-konto som skapas i ditt namn, få ett Superpresentkort där du kan välja mellan 100-tals olika företag, få en dubbeltriss eller skänka dina pengar till välgörenhet.
  • Studentkaninen Panel - Studentkaninen är numera inte bara ett sajt som söker försökspersoner. Nu kan du även tjäna pengar genom att göra marknadsundersökningar via webben. En undersökning brukar ta 15 minuter och ersättningen sätts in på ditt Panel-konto.
  • Toluna - här kan du delta i undersökningar och få poäng som du kan byta mot presentkort. Du kan även delta i tävlingar, iPad Mini utlottningar och andra lotterier samt testa produkter som du sedan får behålla! En rolig sajt där du kan dela med dig av dina tankar till andra medlemmar.
  • Åsiktstorget - dela med dig av dina åsikter och få betalt antingen i kontanter eller genom presentkort. Ett kul sätt att tjäna extrapengar samtidigt som du kan påverka tjänster och produkter som du använder dagligen. 

TJÄNA PENGAR PÅ ATT SÄLJA DINA BILDER 

Är du duktig på att ta foton så kan detta bli ett bra sätt att tjäna extra pengar om du tar bilder som företag och privatpersoner vill köpa. Kraven på den tekniska kvaliteten är dock oftast stora.

För dig som inte är etablerad fotograf finns chansen att sälja dina bilder genom så kallade "microstock-bildbyråer". Här säljs dina bilder för bara några kronor men har du tur kan dina bilder säljas om och om igen i flera år. Då pratar vi inte längre om småpengar...

Vilka bilder är det som säljer? Glöm kändisfoton och bilder på gulliga hundar och katter. Tänk istället vad de stora företagen behöver; grupper av människor, affärsmän - och kvinnor, sportbilder, årstidsbilder och bilder på mat och dryck. Dina favoritbilder på en solnedgång eller mina på Bilkyrkogården i Töcksfors är inte så intressanta här.

Två mycket kända microstockföretag är Shutterstock och Istockphoto. Kan du komma in med dina bilder här har du en bra grundsten för att kunna tjäna pengar på dina bilder. Fattiglappen listar de vanligaste microstockföretagen:


MOSTPHOTOS

För dig som är amatör kan Mostphotos vara en bra sida att börja sälja dina foton på. Sajten är svensk men all information är på engelska med medlemmar och bilder från hela världen. Mostphotos är en bra nybörjarsida med support för dig som inte tidigare sålt några foton och det kostar inget att vara medlem.


FOTOMEDIA

Även hos Fotomedia går det bra att vara amatör. Sajten är på svenska och du har möjlighet att göra reklam för dina foton genom att låta dem finnas tillgängliga för gratis nedladdning. Detta kan vara en bra idé när du byggt upp en portfölj du vill visa upp för köparna men inte hunnit skapa dig ett namn än.


ISTOCKPHOTO

På iStockfoto skall 3 av dina bilder först godkännas innan du kan starta upp ett konto. Kraven är att det skall vara kommersiellt gångbara bilder samt att de är tekniskt godkända. Du får feedback om dina bilder inte godkänns och kan försöka igen. De har också ett krav att alla personer du fotograferar har lämnat sitt godkännande, detsamma gäller ägare till vissa byggnader. När du väl är igång får du 20-40 procent av försäljningen men eftersom din bild kan säljas många gånger kan det ändå bli mycket pengar. 40 procent får du om du ger ensamrätt till bilderna.


SHUTTERSTOCK

På Shutterstock prenumererar köpare på nedladdningar på antingen månads- eller årsbasis och fotografen får ganska stor andel av prenumerations-avgiften. Sajten är på svenska och här kan du enkelt sälja både fotografier och illustrationer. Shutterstock har också ganska höga krav på motiv och kvalitet på bilderna.


ANDRA SAJTER:

Dreamstime 
Stockxpert 
Crestock