BILLIGA DÄCK- DUBB ELLER ODUBBAT

Den 30 november var sista dagen att köra bilen med sommardäck. Fattiglappen ger dig tips på billiga vinterdäck som ger dig säkerhet utan att tumma på kvaliteten. Frågan om du skall välja ett dubbat eller dubbfritt friktionsdäck kan vara svår att svara på.

Generellt menar många att dubbat är säkrast i ett svenskt klimat samtidigt som det ger fördelar miljömässigt att inte köra med dubbar eftersom dubben river upp små partiklar. 2013 ställdes högre krav på dubbdäcken för att minska vägslitaget och utvecklingen går ständigt framåt.

Fördelningen mellan den som kör dubbat respektive odubbat är 40-60 i södra Sverige och 80-20 i norra Sverige och många menar att dubbdäck inte behövs i de södra delarna och Stockholmsregionen. Samtidigt menar Robert Collin på Aftonbladet att det tvärtom är vid temperaturerna kring noll som vägbanan blir mest förädisk. Då kan däcket betyda skillnad mellan liv och död.

Oavsett om du köper dubbat eller odubbat bör du undvika de billigaste däcken som i många tester visar sig vara direkt livsfarliga. Köp hellre billigare kvalitetsdäck online till samma pris som dåliga däck hos lokala försäljare. 

LÄS MER PÅ FATTIGLAPPEN - BILLIGA VINTERDÄCK

 

DUBBADE VINTERDÄCK- BÄST I TEST 2017

Två däck ligger i topp år efter år och valet mellan Continental och Nokian 
beror på vilken typ av underlag du kör mest på.

 

CONTINENTAL ICE CONTACT 2

ETT DÄCK I TOPP HOS ALLA TESTARE OCH PÅ ALLA UNDERLAG! 

Ett av få däck som ligger bland de bästa på både is, snö och asfalt! Lugnt och lättstyrt däck med med mycket bra grepp på is och otroligt bra bromsgrepp på snö, aningen sämre grepp på våt asfalt och lite yxig styrning på torr asfalt.

För dig som inte vill kompromissa på något underlag. Continental Ice Contact har unika hybriddubb med längre greppkanter som ger dubben ett bra isgrepp och gummiblandningen behåller sina egenskaper under hela livslängden. 

Pris från 706 kr/st på BYTHJUL.COM  

 

NOKIAS NYA TEKNIK I DÄCKET HAKKA 9

NOKIAN HAKKAPELITTA 9

ENASTÅENDE ISGREPP - FÖRBÄTTRADE EGENSKAPER PÅ BARMARK

Nya Nokian Hakkapelitta 9 är ett mycket bra vinterdäck på alla vinterväglag, otroligt lättkört på is och snö; speciellt is-greppet är enastående bra jämfört med andra däck. Däcket blir lite för mjukt på torrt underlag med sämre bromsgrepp och långsam styrning samt medelmåttligt betyg på våt asfalt. Däcket för dig som kör mycket på vinterväglag men vill ha förbättrade egenskaper på barmark jämfört med Nokian Hakkapelitta 8.

Pris från 800 kr/st på BYTHJUL.COM  

 

NOKIAN/HAKKAPELITTA 8  

ENASTÅENDE VÄGEGENSKAPER PÅ SNÖ OCH IS 

Däcket har utvecklats för nordiska vinterförhållanden med enastående grepp på is och snö men lite för mjukt på asfalt och däcket styr långsamt med bara medelmåttligt grepp, trots detta ställer inte Nokian till några obehagliga överaskningar utan kör lugnt och logiskt enligt Aftonbladet. Nokian Hakkapeliitta 8 är överlägset bäst däck på is och på absolut topp på snö. Gummiblandningen har utformats speciellt för de nordiska förhållandena med många lameller som bromsförstärkare. 

Från 666 kr/st på BYTHJUL.COM

 

BÄSTA BILLIGASTE DUBBDÄCKET 2017

HANKOOK WINTER iPIKE RS

PRISVÄRT DÄCK STRAX UNDER ELITEN 

Ett mycket prisvärt dubbdäck som bara ligger strax under de bästa däcken i test. Däcket är utmärkt på is och snö och väl utvecklat för nordiska vinterförhållanden. Sämre på våt och torr asfalt.

Greppet på är i toppklass både när det gäller driv, bromsning och sidogrepp. Även på snö är greppet mycket bra och däcket svarar med bra styrning vid undanmanöver. Däcket får minus för köregenskaper på torr och våt asfalt.

Pris från 484 kr/st på  BYTHJUL.COM


ODUBBADE DÄCK- BÄST I TEST 2017 

CONTINENTAL CONTIVIKINGCONTACT 6

TESTVINNARE - I TOPP PÅ ALLA UNDERLAG BÄTTRE ÄN MÅNGA DUBBADE

Bästa odubbade däcket enligt Aftonbladet med mycket bra isgrepp, bättre än många dubbade däck. Broms- och sidogrepp är också mycket bra vilket gör däcket lättkört utan överraskningar vid en undanmanöver. Mycket fina egenskaper på snö, lättkört och med kort bromssträcka.

Eftersom ett bra grepp på is utan dubb kräver mjukt gummi agerar odubbade däck ofta sämre på asfalt men även om Continentaldäcket styr långsamt på våt och torr asfalt agerar däcket lugnt och bakdäcken behåller sitt grepp.  

Pris från 679 kr/st på BYTHJUL.COM  

GOODYEAR ULTRA GRIP ICE 2

FÖR DIG SOM KÖR MYCKET PÅ BARMARK - OUTSTANDING PÅ VÅT ASFALT

Ett lugnt och lättkört däck med bra bromsgrepp och driv på snö och is, däcket har däremot problem med sidogreppet och vid oväntade situationer finns det små marginaler för förarfel. Däcket kommer till sin absoluta rätt på våt asfalt, bra grepp och styrning vid undanmanövrar.  Trots lite långsam styrning på torr asfalt agerar däcket tryggt utan överaskningar.

Pris från 593 kr/st på BYTHJUL.COM  


NOKIAN HAKKAPELIITTA R2

ODUBBAT FÖR DIG SOM KÖR MYCKET PÅ VINTERVÄGLAG

År efter år hamnar Nokian-däcket i absoluta toppen bland odubbade däck för sin prestanda på både is och snö men 2017 halkar däcket ner en aning i Aftonbladets stora test, de anser att is- och snögreppet är aningen sämre än de bästa odubbade däcken men att däcket styr mycket bra vid undanmanöver och oväntade situationer.  Det odubbade Nokian-däcket har lång bromssträcka på våt asfalt och däcket förlorar ofta greppet fram vid undanmanöver. På torr asfalt blir däcket mjukt och stryningen långsam. 

Pris från 626 kr/st på BYTHJUL.COM  

 

4 Dec 2017