Dyra, dåliga vanor och ovanor

SPARTIPS NUMMER 30 FÖR JANUARI 2018

Nytt år och nya vanor? I januari svämmas du över av goda råd om att träna mer, äta mindre godis och skräpmat och att sluta röka. Du får dåligt samvete, det håller ett tag och sedan är alla goda förutsättningar som bortblåsta. Men det du känner att du vill belöna dig för stunden kan bli dyrt i längden.

Vi struntar i hälsan ett tag och pratar ren ekonomi. Vill du ha råd att resa i sommar? Röker du? Äter du godis? Dricker du en latte om dagen? Så klart ska man njuta av livet men ibland behöver man också stanna upp och tänka på vad man går miste om.

Cigaretter - om du slutar röka ett paket om dagen har du råd med en semesterresa på över 20 000 kronor. Du kommer ganska långt på det....

Om du dricker en liten take-away latte om vardagarna på en av de större kedjorna kostar det över 13 000 kronor om året. Dessutom går du visst enligt Aftonbladet upp 6 kg i vikt samtidigt.

En Red Bull om dagen hela året kostar nästan 5000 kronor, dricker du tre kostar det 15 000…

De flesta som vill sluta med sina dåliga vanor försöker låta bli att tänka på det förbjudna. Nu ska jag försöka låta bli att tänka på att jag vill röka, äta godiset, ta hissen istället för trapporna. Problemet är att alla vanor vi skapat ger oss trygghet och ordning, därför behöver vi ändra tankesätt:

Tänk ”stopp” istället för att ignorera då kommer beteendet fram i ljuset och du kan lättare bli av med det. Fundera över vilken funktion din ovana fyller. Att röka är dåligt för hälsan men för den som röker betyder det avkoppling, samvaro, att fylla ett tomrum, status…

Nästa steg är att börja tänka positivt istället för negativt. Tänk inte ”jag MÅSTE sluta röka”, då skapas ett tomrum, utan ersätt istället den dåliga vanan med något positivt. Tredje steget för att orka hålla motivationen till förändringen är att påminna sig om fördelarna. Sätt upp en bild på resan som hägrar, tänk så mycket fördelar det finns för hälsan osv. Det ska vara något som är positivt för dig; hatar du promenader ska du kanske inte ersätta rökningen med just det…  då kan något annat vara bättre.

Tänk på att en vana är en handling som har upprepats tillräckligt många gånger för att gå på automatik. Det betyder att det krävs tid både för att bryta och att skapa en ny bättre vana. Tänk också på att en förändring som börjar ”på måndag” eller efter nyår inte brukar vara långvariga. Så Fattiglappens tips är att börja på en tisdag... Varmt lycka till!

30 Jan 2018