Blogg

RSS

BILLIGA SOMMARDÄCK - BÄST I TEST

4 Apr 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bythjul.com och Skruvat.se.

Det börjar bli hög tid att tänka på sommardäcken. Den 15 april är sista dagen du får köra med dubbdäck om det inte är vinterväglag.

Fattiglappen har tips på billiga sommardäck som ger dig säkerhet utan att tumma på kvaliteten. Tänk på att det är direkt livsfarligt att köra runt på dina dubbfria vinterdäck på sommaren! Det finns inga allrounddäck som fungerar i vårt nordiska klimat! Friktionsdäcken är vinterdäck vars gummi är anpassade efter kallare temperaturer. På sommaren blir gummit för mjukt, bromssträckan blir längre och vägegenskaperna farliga med risk för vattenplaning.

Tänk också på att ett gammalt sommardäck som du kört på flera säsonger kan få avsevärt sämre vägegenskaper långt innan mönsterdjupet hamnat på 1,6 mm, redan vid 3-4 mm försämras däckets egenskaper vid vått väglag.

KLICKA HÄR OM DU VILL LÄSA MER OM BILLIGA SOMMARDÄCK

 

BÄSTA BILLIGA SOMMARDÄCKET 2024

FATTIGLAPPENS VAL:

GOODYEAR EFFICENT GRIP PERFORMANCE 2

I år väljer Fattiglappen  Goodyear Efficient Grip Performance 2 som bästa billiga premiumdäck. Däcket placerades etta i Aftonbladets sommardäckstest 2024 och fick mycket bra betyg i övriga tester. Goodyeardäcket har enastående bra köregenskaper på våta vägar och agerar lugnt och säkert vid risk för vattenplaning. Köregenskaperna på torr asfalt är mycket bra även om däcket kan tappa greppet fram vid kraftiga undanmanövrar. Priset på Goodyeardäcket är något lägre än övriga premiumdäck och är ett mycket bra val för dig som vill ha stor säkerhet på våt asfalt.

Goodyear Efficent Grip Performance 2 - Pris från 918 kr/st på BYTHJUL

Goodyear Efficient Grip Performance 2 - Pris från 911 kr/st på Skruvat.se

 

BÄSTA BILLIGA BUDGETDÄCKET 2024

Ett däck från Sydkorea som lägger sig i topp. Sammanlagt blir däcket testtrea hos Vi Bilägare och testtvåa hos tyska motortidningen Autobild.

KUMHO ECSTA HS52 

Testtrea hos Vi Bilägare och testtvå hos tyska motortidningen Autobild. Kumho Ecsta-däcket har mycket bra egenskaper på torr vägbana och på våt vägbana har däcket mycket bra kurvgrepp och korta bromssträckor. Däcket är lite sämre vid vattenplaning men får ändå godkänt, viktigt att tänka på så att du anpassar körningen vid kraftigt regn. Rullmotstånd och buller är godkänt, däcket är lite stumt att köra på men det är vanligt på lite mer sportiga däck som Kumhodäcket.

Pris från 705 kr/st på Bythjul.com

 

BÄSTA BILLIGA SOMMARDÄCKET 2023

FATTIGLAPPENS VAL:

MICHELIN PRIMACY 4

I år väljer Fattiglappen ett Michelin-däck som bästa billiga premiumdäck. Ett pålitligt, säkert däck med mycket bra bromsegenskaper och utmärkta vägegenskaper vid vått väglag. Däcket får bäst betyg vid vattenplaning hos Vi Bilägare och är lättrullat vilket sparar bensin.

Att Fattiglappen väljer MICHELIN PRIMACY 4 beror på att däcket fått bäst betyg i vattenplaningstestet hos Vi Bilägare och att däcket ger mycket kvalitet för pengarna. Däcket har ett lågt rullmotstånd vilket ger låg bränsleförbrukning och mycket bra komfort.

Pris från 1116 kronor på Bythjul.com

Pris från 1129 SEK hos Skruvat.se

 

BÄSTA BILLIGA PRESTANDADÄCKET 2023

Goodyear Efficient Grip Performance 2

Enligt Teknikens Värld 2020 ett däck helt utan svagheter och ett "grymt bra presterande däck". Det nya Goodyeardäcket har ökad livslängd och ska enligt tillverkaren hålla för upp till 50 % längre körsträcka än föregångaren. Det nya däcket har förbättrad prestanda på vått och torrt väglag och kortare bromssträcka på vått underlag. Tillverkaren har också satsat på förbättrad stabilitet och väghållning vid undanmanövrar. Däcket agerar lite sämre när det är mycket vatten på vägbanan så det gäller, som alltid vid risk för vattenplaning, att köra lite extra försiktigt. Goodyear Efficient Grip Performance 2 är ett mycket bra val där priset ligger snäppet under de bästa premiumdäcken.

Pris från 918 kr/st på BYTHJUL.COM - hemkörning direkt till dörren!

Pris från 912 kr/st på Skruvat.se - hemkörning direkt till dörren!

 

BÄSTA BILLIGA BUDGETDÄCKET 2023

Bästa Kina-däcket i Aftonbladets sommardäckstest 2023. Linglong Sport Master.

LINGLONG SPORT MASTER

Ett billigt sommardäck som får godkända vägegenskaper vid vått väglag. Däcket agerar kontrollerat vid vattenplaning även om det blir lite svårare att stya. Även vid torrt väglag är greppet lite sämre än de bästa däcken men däcket styr bra utan obehagliga överaskningar. Däcket rullar lite trögt och det innebär att bilen drar mer bensin/diesel. Viktigt att tänka på med dagens priser.

Pris från 629 kr/st på BYTHJUL.COM - hemkörning direkt till dörren!

Pris från 671 kr/st på Skruvat.se - hemkörning direkt till dörren!

 

BÄSTA BILLIGA BUDGETDÄCKET 2021

LANDSAIL SENTURY QIRIN 990

2021 lyfte Fattiglappen fram ett Landsail-däck som bästa billiga budgetdäcket. Landsail Sentury Qirin 990 matchar de bästa däcken när det gäller bromsegenskaper på både torrt och vått underlag. Däcket är tyst, bullermärkningen är bland de lägsta (66 dB) och däcket har bra komfort. Däcket får nedslag på köregenskaperna; på torrt blir däcket lite svårstyrt och vid väta vattenplanar däcket relativt tidigt. Det positiva vid vattenplaning är att däcket blir understyrt vilket ger en stabil bakvagn utan risk för sladd. Vi Bilägare menar att Qirin 990 ger godkänd säkerhet för pengarna. Fattiglappen menar att det är bättre att välja ett billigare Landsail-däck än att köra runt med friktionsdäck på sommaren eller slitna sommardäck.

Pris från 761 kr/st på Bythjul.se

Pris från 746 SEK hos Skruvat.se

 

BILLIGA VINTERDÄCK - BÄST I TEST

6 Jan 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bythjul.com och Skruvat.se.

VILKA VINTERDÄCK ÄR BÄST 2023?

För dig som behöver byta ut vinterdäcken:

Fattiglappen har läst några av de bästa och största vinterdäckstesterna och här presenteras vinnarna och Fattiglappens bästa val. Valet av däck beror mycket på vilket underlag du kör mest på. Fattiglappen lyfter fram tre dubbdäck som bästa val av dubbdäck 2023/2024 och två odubbade vinterdäck (friktionsdäck) som bästa val av dubbfria vinterdäck 2023/2024.

LÄS MER UTFÖRLIGT OM BILLIGA VINTERDÄCK PÅ FATTIGLAPPEN

 

BÄSTA DUBBADE VINTERDÄCKEN 202/2024

NOKIAN HAKKAPELIITTA 10

Ett dubbdäck med enastående bra köregenskaper på vinterväglag. Topprestationer på is och snö och ett fantastiskt is-grepp. Testvinnare hos både Aftonbladet och Vi Bilägare 2023.

För dig som kör mycket på barmark är däcket ett lite sämre val. Här är däcket bara medelmåttligt och får sämre betyg vid vattenplaning.

Toppdäcket för dig som kör på isiga och snöiga vintervägar 

Hakka 10 från 1169 kr/st på Bythjul.com

Hakka 10 från 1144 kr/st på Skruvat.se

 

MICHELIN X-ICE NORTH 4

Ett däck som presterar strax under toppdäcken på vinterväglag, ett stort plus är de korta bromssträckorna på alla underlag, speciellt på is. Mycket bra på asfalt vilket gör däcket till ett bra val om du kör på både vinterväglag och barmark.

Ett lättkört toppdäck för dig som kör på både snö, is och barmark

Michelin X-Ice North 4 från 1263 kr/st på Bythjul.com

Michelin X-Ice North 4 från 1225 kr/st på Skruvat.se

 

GOODYEAR ULTRA GRIP ICE ARCTIC 2

Även om Goodyear-däcket inte riktigt matchar Hakka 10 och Michelin-däcket på is så har den ändå balanserade egenskaper på isiga vägar. Goodyeardäcket har korta bromssträckor på alla underlag och utmärkta egenskaper på vår asfalt.

Däcket för dig som kör mycket på barmark men vill ha säkerhet vid blixthalka

Goodyear Ultra Grip Ice Arctic 2 från 1598 kr/st på Bythjul.com

 

BÄSTA BILLIGA DUBBDÄCKET 2023

HANKOOK IPIKE RS2

Däcket placerar sig strax efter de bästa dubbdäcken och är ett bra och billigt alternativ för dig som inte har råd med premiumdäcken. Däcket går mycket bra på snö och våt asfalt och bromsar bra på is. Mycket kort bromssträcka på blöt asfalt och klarar vattenplaning bra. 

Bästa billiga dubbdäcket, prisvärt alternativ till de dyraste dubbdäcken

HANKOOK IPIKE RS2

Hankook iPike RS2 från 765 kr/st på Bythjul.com

Hankook iPike RS2 från 742 kr/st på Skruvat.se

 

BÄSTA ODUBBADE VINTERDÄCKEN 2023/2024

CONTINENTAL VIKINGCONTACT 7

Bäst-i-test 2023. Testvinnare hos Aftonbladet, Teknikens Värld och Vi Bilägare!

Ett däck som har mycket fina vägegenskaper på snö, is och barmark. På snö är däcket lättkört, och bromsgreppet mycket bra. Lite sämre bromsegenskaper på våt asfalt och vid vattenplaning får däcket bara 2 av 10 från Teknikens Värld. För dig som vill köra odubbat i vinter.

Det bästa odubbade vinterdäcket 

Continental VikingContact 7 från 1032 kr/st på Bythjul.com

Continental VikingContact 7 från 1001 kr/st på Skruvat.se

 

GOODYEAR ULTRAGRIP ICE 3

Testtvå hos Aftonbladet, Teknikens Värld och Vi Bilägare 2023!

Det bästa odubbade däcket på våt asfalt! Mycket bra egenskaper vid vattenplaning, bromsgreppert utmärkt, stoppsträckan kort. Däcket är inte bäst på vinterväglag men isgreppet är ändå bra och däcket kör mycket bra på snö.

Ett komplett däck för dig som kör mycket på barmark men vill ha bra is- och snögrepp.

Goodyear-däcket från 1146 kr/st på Bythjul.com

 

BÄSTA BILLIGA ODUBBADE DÄCKET 2023/2024

GOODYEAR ULTRA GRIP ICE 2

Ett lättkört och harmoniskt däck för alla underlag med otroligt bra bromsgrepp och driv på is. Lite långsam styrning på torr asfalt men däcket agerar tryggt och säkert. Däcket passar bäst för dig oftast kör på våt asfalt och barmark och mer sällan på is och snö. Sidogreppet på snö är lite sämre men kör du kontrollerat blir överaskningarna färre. Mönstret i däcket är gjort för att trycka undan vatten och på våt asfalt och vid vattenplaning fungerar däcket mycket bra.

Ett odubbat däck som fungerar på alla underlag! Otroligt bra bromsgrepp

Pris från 980 kr/st på BYTHJUL.COM

Årets Fattigaste dag

24 Jan 2023

SPARTIPS NUMMER 24 FÖR JANUARI 2023

För många är idag årets fattigaste dag. Scones är faktiskt ett billigt alternativ när man vill lyxa till tillvaron lite för en billig peng. Fattiglappen bjuder här på ett mjölkfritt recept:

Mjölkfria scones

7–8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
100 g margarin
3 dl vatten

Sätt på ugnen på 225 grader, blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Skär margarinet i bitar och blanda ner i bunken, finfördela till en grynig massa. Tillsätt vattnet och rör snabbt ihop till en kladdig deg.

Dela degen i fyra lika delar och platta till runda kakor på ett bakplåtspapper. Ha lite mjöl på händerna så blir det lättare att forma kakorna.

Skär ett kryss i kakorna med en vass kniv, även här kan det hjälpa att ha lite mjöl på kniven. Ta en gaffel och gör prickar i kakorna. Grädda mitt i ugnen 12–15 minuter. Servera scones nygräddade med ost eller marmelad.

Vill du har mer tips på billiga recept, läs mer på Fattiglappen

 

BUDGET

Att göra en budget kan vara ett bra sätt att få kontroll på sin ekonomi, det finns många gratis appar på nätet där du får du hjälp att lägga upp en hushållsbudget och hålla koll på dina utgifter, inkomster och sparande.

SPARA PENGAR PÅ MATKOSTNADER

Matkostnaden är en utgiftspost som kan variera otroligt mycket och det springer lätt iväg pengar om man inte ser upp. Konsumentverket har gjort beräkningar för hur mycket maten kan kosta per månad men det går att leva mycket, mycket billigare än så utan att äta havregrynsgröt eller nudlar varje måltid. Står du i affären utan att ha en aning om vad ni ska äta till middag? Du sparar mycket pengar på planering.

        PLANERA INKÖPEN

  • Gör en veckomatsedel med inköpslista där du kan planera dina inköp och undvik att småhandla. 
  • Genom att planera slänger vi förhoppningsvis mindre mat, en halv lök en dag kan användas nästa dag. Släng inte rester, använd dem istället.

        SPARA PENGAR PÅ MATKOSTNADERNA

  • Dra ner på köttkonsumtionen, laga gärna vegetariskt några gånger i veckan. Fattiglappens bästa tips är att använda mindre andel kött i de ordinarie recepten och dryga ut med bönor, kikärtor och linser.
  • Handla efter säsong, välj billiga rotfrukter istället för tomater på vintern.
  • Laga fler portioner och gör matlådor till jobbet samt extra mat i frysen.

        RABATTER OCH EXTRAPRIS

  • Håll utkik efter billigt kött och frys in i portioner. Använd inte mer än du tänkt annars blir inte vitsen med rabatten så stor om du ändå använder mer än tänkt eller om de billiga apelsinerna ligger och ruttnar...
  • Var flexibel med recepten och byt ut till billigare grönsaker när du handlar.

Bli minimalist - inför köpstopp

23 Jan 2021

SPARTIPS NUMMER 23 FÖR JANUARI 2021

Nu under Corona-pandemin är det många som passat på att rensa lite i garderoberna. Har du inte det kan det vara ett bra tips så här i slutet av januari. På något vis lyckas hemmet översvämmas med saker och inte blir du lyckligare för det. Fattiglappens tips är att börja förbereda för våren. Gå genom dina saker. Var ärlig, hur ofta använder du den där mojängen du trodde var oumbärlig? Blir du lycklig eller skulle du bli gladare av mer plats, luft i livet?

Ett roligt sätt att utmana dig själv är att införa köpstopp en månad. Använd de kläder och prylar du redan har, spara favoriterna och gör dig av med det som bara tar plats. Sälj på Facebook, Tradera, Blocket eller ge bort till loppis. Bli lite minimalist, i längden sparar du pengar och ditt val gagnar både miljön och din plånbok.

Koka soppa på en spik

22 Jan 2021

SPARTIPS NUMMER 22 FÖR JANUARI 2021

Nu är det bara några få dagar kvar innan årets fattigaste dag 2021 infinner sig för de flesta. Kylskåpet gapar tomt och fantasin tryter…

Soppa är ett billigt sätt att laga något gott på nästan ingenting; lite buljong, överblivna rester, ledsna grönsaker, kanske lite fryst majs (eller frusen majs som jag brukar säga) och lite linser eller bönor. Helt enkelt sådant som du glömt bort att du har hemma.

Här kommer några billiga och goda recept på soppa:
(skicka gärna dina favoritrecept till Fattiglappen)

 

Krämig linssoppa med morötter och ingefära

150-200 g morötter
1/2 gul lök
20 g ingefära
3,5 dl vatten
1 dl röda linser (torkade)
2 krm svartpeppar
1 krm salt

Hacka lök och ingefäran. Skär morötterna i mindre bitar. Fräs lök och ingefära i en kastrull med lite olja. Tillsätt morötterna, vatten och linser och koka i 15 minuter. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Vill du ha mer ingefära kan du pressa den i soppan med hjälp av en vitlökspress.

 

Grön ärtsoppa (4 portioner)

1 1/2 gul lök
2 msk olja
1 kg gröna ärtor
2 grönsaksbuljongtärningar
1–1,5 liter vatten
1/2 citron
salt, peppar

Tillbehör: Hembakat bröd

Hacka löken. Hetta upp olja i en kastrull. Fräs löken mjuk, men inte så mycket att den får färg. Häll på 1 liter vatten, smula ned 2 grönsaksbuljongtärningar. Tillsätt saft av en halv pressad citron. Låt allt koka upp. Häll över 1 kg gröna ärtor. Låt ärtorna tina i vattnet, utan att koka. Mixa ärtsoppan slät med mixerstav. Späd med mer vatten om det behövs, soppan ska däremot vara fyllig inte tunn. Smaka av med kryddor.

 

Mexikansk majssoppa (4 portioner)

Gör gärna fler portioner av soppan, som smakar ännu bättre efter en dag i kylen. Perfekt för matlådor.

3 msk rapsolja
450 g fryst majs (1 paket)
1 dl matlagningsgrädde alt. Havregrädde
1 röd paprika
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljongtärning
300 g färdigkokta svarta bönor (billigare om du använder torkade bönor som du kokar själv)
6 dl vatten
1 msk spiskummin
1 tsk paprikapulver

Hacka löken fint. Dela paprikan, gröp ur den och hacka fint. Hetta upp oljan i en stor, vid kastrull på medelvärme. Fräs spiskummin och paprikapulver i oljan. Lägg i paprika och gul lök i ett par minuter, och fräs försiktigt tills löken är blank. Pressa i vitlöksklyftan. Lägg i de frysta majskornen. Rör om och värm upp i 5 minuter. Häll på vatten och lägg i buljongtärningen. Låt koka på medelvärme under lock i cirka 15 min. Mixa soppan slät och häll sedan i matlagningsgrädde eller havregrädde. Värm upp igen och späd sedan till en medeltjock konsistens. Skölj de svarta bönorna och lägg i soppan som sedan ska värmas upp en sista gång. För att få mer sting på soppan kan du servera den med ett par droppar tabasco. Ät gärna knäckebröd och ost till. 

Få mer recept på Fattiglappen.com

Spara pengar på klädbibliotek

21 Jan 2021

SPARTIPS NUMMER 21 FÖR JANUARI 2021

Det finns en folkrörelse som växer sig allt starkare mot vår masskonsumtion och ett mycket intressant tips att spara pengar på är klädbibliotek. Konceptet är häftigt, miljövänligt och klimatsmart på alla sätt. Ett klädbibliotek eller lånegarderob fungerar som ett bibliotek där du lånar kläder istället för böcker. Idén bygger på att du ska kunna förnya din garderob utan att bidra till den ökade konsumtionen. Du kanske har din basgarderob men vill ha roliga kläder till en fest eller bara vill förnya eller förändra klädstilen lite.

Lånegarderober poppar upp och stängs ner; bäst är att googla på klädotek, lånegarderob, klädbibliotek för att se om det finns en livkraftig rörelse hos just dig. Eller varför inte starta en! Ett häftigt koncept som är här för att stanna är Klädoteket som fått internationell uppmärksamhet. Här finns en mängd modekläder med edge som du kan låna mot en avgift.

Klädoteket i Göteborg: häftigt klädbibliotek med modekläder från Henry Rude, Stitch N Stones, Onokimono, Usee Studio, Whip Appeal of Sweden, EYESEEi, ​Flying​ ​Hips, i & KK, Filippa Strand Berg, Noumenon, Jarga Designs. Hitta vad du vill och beställ online, behåll mellan 2 veckor och kanske tre månader. Designkläder till ett billigare pris utan ökad konsumtion. 

Kul idé tycker Fattiglappen!

Se över dina abonnemang

20 Jan 2021

SPARTIPS NUMMER 20 FÖR JANUARI 2021

Dagens spartips är att se över dina abonnemang, speciellt dina tidningsabonnemang. Ofta lockar tidningarna med billiga provprenumerationer med fina presenter. De räknar med att du kommer att missa att säga upp tidningen och plötsligt blir det en ganska dyr historia. Tipset är att bara köpa en tidsbestämd tidningsprenumeration då blir det billigare och du får bättre koll.

Det kan också vara en bra tid på året att se över ditt elavtal
- läs mer på Fattiglappen här

Spara pengar på tänder

19 Jan 2021

SPARTIPS NUMMER 19 FÖR JANUARI 2021

Dagens spartips handlar om tänder, hår och elevbehandlingar. Att laga tänder är dyrt och det är inget problem som blir direkt bättre av att du väntar. Ett sätt att spara pengar är att få billigare behandling på tandläkarskolorna. Tänk på att studenterna arbetar långsammare än en färdigutbildad tandläkare, att du kanske behöver komma tillbaka flera gånger om det är ett svårare ingrepp och stanna flera timmar. 

Ett annat sätt att spara pengar är att klippa sig på frisörsalonger. Lite tålamod och möjlighet att komma dagtid är allt som krävs för att bli fin för en billig peng. Du kan även få mycket billigare massage och spabehandlingar, eller varför inte en trerätters lunch på en restaurangskola...

Under Corona-pandemin finns det naturligtvis restriktioner men det kan vara roligt för dig att veta att det finns

LÄS MER PÅ FATTIGLAPPEN OM ELEVBEHANDLINGAR

 

WWOOFA GRATIS SEMESTER

18 Jan 2021

SPARTIPS NUMMER 18 FÖR JANUARI 2021

Så här mitt i vintern kan det vara mysigt att planera sommarsemestern och drömma om en verklighet förbi Corona-pandemin när det går att semestra som vanligt. Ett roligt och annorlunda sätt att semestra på är att Wwoofa.

Att Wwoofa kan vara ett underbart sätt att lära känna ett land, lära sig mer om till exempel ekologiskt odlande och få vänner för livet. Du bor som volontär och tar del av arbetet på gården, det kan vara allt från arbete med jordbruk till att laga staket och hus samt jobba med café eller sälja grönsaker på marknad. Du ger din tid och arbete och får gratis husrum, mat och förhoppningsvis en underbart annorlunda semester. Något att tänka på inför sommaren kanske?

 

Läs mer:

wwoofa i Sverige

wwoofa utomlands

 

Vill du få fler idéer till gratis och billig semester
LÄS MER PÅ FATTIGLAPPEN BO OCH RES GRATIS

Lycka till

Önskar Fattiglappen

 

 

Släng inte maten

17 Jan 2021

SPARTIPS NUMMER 17 FÖR JANUARI 2021

2018 slängdes cirka 1,3 miljoner ton matavfall i Sverige och trots att vi idag mer och mer tar hand om matavfallet och behandlar det för att återvinna energin blir det en stor miljömässig och ekonomisk belastning.

Visste du att ett ägg har bäst före-datum på 28 dagar från värpdagen men ett ägg som förvaras i kylskåp med den spetsiga delen nedåt har en hållbarhetstid på mellan två och tre månader. Vi är många som slänger mjölken när bäst-före-datum passerats men mjölken är oftast inte dålig bara för att den passerat angivet datum.

Maten blir med några undantag inte farlig att äta efter bäst-före-datum om den har förvarats rätt. Om maten verkar okej går den oftast bra att äta. Ett bäst-före-datum handlar inte om hur länge ett livsmedel går att äta utan vilket datum du kan förvänta att livsmedlet behåller kvaliteten, dvs krispighet, färg, tuggmotstånd, smak, lite mindre vitaminer mm men maten kan fortfarande vara fullt ätbar.

Tipset är att använda sunt förnuft; lukta, titta och smaka på maten.

För vissa personer som är känsliga för bakterien listeria, dvs äldre, personer med nedsatt imunförsvar och gravida finns det särskilda råd när det gäller vissa livsmedel. För dig kan det vara bra att veta att bakterien dör om maten värms till minst 70 ℃.  Läs mer här

Fattiglappen tips är att ha en restdag i veckan, varje måltid måste inte vara perfekt, blanda lite och ha kul. Använd den slokande grönsaken i en soppa.

Fattiglappen har planerat för Fattiga riddare den 24 januari men vi har lite torrt bröd över så vi gör den rätten redan idag:

Fattiga riddare (2 portioner)

4 skivor vitt bröd, gärna torrt och några dagar gammalt, det går också med torrt vetebröd
1 dl mjölk eller pannkakssmet, se nedan
smör till stekning
socker och kanel och eventuellt lite äpplemos
Andra alternativ: lönnsirap, grädde med sylt eller bär eller både och…

Pannkakssmet:

3 msk vetemjöl
1 dl mjölk
1 krm salt
1 ägg
eventuellt lite vaniljsocker (0,25 tsk till 2 portioner)

Vispa ägget med hälften av mjölken. Blanda i mjölet och vispa smeten klumpfri. Tillsätt resten av mjölken och eventuellt vaniljsocker, vispa lite till. Vänd en brödskiva i smeten, hetta upp en klick smör i en stekpanna. Stek sedan bröden ca 1-2 min på varje sida på medelvärme, de ska få en fin brun färg.  Blanda kanel och socker, vänd bröden i blandningen eller behåll dem neutrala. Servera med sylt, grädde, sirap eller bär. Vill du göra dem extra festliga kan du pudra på lite florsocker vid servering.

Spara pengar på din hyra

16 Jan 2021

SPARTIPS NUMMER 16 FÖR JANUARI 2021

Som student var jag ständigt pank och blev expert på att leva billigt men ibland gick det helt enkelt inte ihop. Jag lyckades komma ikapp med min ekonomi genom att hyra ut mitt studentrum då och då till någon bostadsbehövande student och bodde hos snälla kompisar istället. En win-win situation som det så populärt kallas; jag räddade någon som inte hade bostad än och vips var jag på grön kvist igen.

Oavsett var du bor kan uthyrning vara ett sätt att rädda ekonomin eller få lite extra pengar. Bor du i en studentstad är det ofta stor brist på bostäder i början på terminen. Testa hur du trivs att ha en inneboende i några månader och tjäna lite pengar samtidigt.

Om du hyr ut en del av din lägenhet räknas det som att du har en inneboende och du behöver inte fråga din hyresvård om lov.

Läs mer om att tjäna pengar på att hyra ut en del av din bostad

Tänk bara på att just nu under Corona-pandemin kan det vara smart att inte hyra ut just nu under den värsta tiden, men förhoppningsvis ska pandemin lägga sig någon gång...

Lycka till önskar Fattiglappen!

Dela bil med grannen

15 Jan 2021

SPARTIPS NUMMER 15 FÖR JANUARI 2021

Att äga bil är dyrt: försäkring, vägskatt, reparationer, bensin, olja mm mm. Om du inte måste köra bil till jobbet kan det vara smart att dela bil med grannen eller en vän. Du kan också hyra ut din bil på snappcar.se (f.d. flexidrive.se) eller Ridebite.com, två bokningstjänster där privatpersoner kan hyra bilar ut bilar till varandra. En separat försäkring tecknas och därför påverkas inte bonusen vid en eventuell skada.

sambil.se kan du låna ut din bil genom en bildelarförening, här är det din egen försäkring som följer bilen men självrisken reduceras till 500 kronor.

Du kan hitta mer information om bilpooler och föreningar på Gröna bilister.se

FATTIGLAPPENS CV TIPS

14 Jan 2021

 

FATTIGLAPPENS TIPS NUMMER 14 FÖR JANUARI 2021

Dagens tips är inte ett spartips men med tanke på den situation vi har med Corona-pandemin så är det tyvärr fler som blir arbetslösa. Det kan kännas tröstlöst att söka jobb efter jobb och aldrig få napp; Kanske har du aldrig jobbat förut eller är allmänt osäker på vad du ska skriva i ditt CV.

Det finns massor med tips på nätet men vad fungerar egentligen?

Fattiglappen har samlat ihop sina bästa tips på sidan:

CV-TIPS - LÄR MER PÅ DENNA LÄNK 

Här får du läsa mer om hur du skriver ett vinnande CV och hittar en balans mellan att sticka ut i mängden och bli tagen på allvar.

 

Lycka till med jobbsökande!

Fattiglappen

LADDA NED KONSTVERK GRATIS

13 Jan 2021

SPARTIPS NUMMER 13 FÖR JANUARI 2021

Så här i vintermörkret kan det vara roligt att vara lite kreativ eller inspireras av konstverk. Konst berikar och på Riksmuseet i Amsterdam kan du ladda ner bilder alldeles gratis och det spelar ingen roll om du vill trycka upp dem på t-shirts, tallrikar eller toapapper eller om du vill skapa egna konstverk. Du får förändra och skapa ny konst.

Taco Dibbits, chef över museets samling, menar att eftersom museet är en offentlig institution så kan konstobjekten ses som allmänhetens egendom. Dessutom är det trevligare att fina högupplösta bilder sprids på nätet än dåliga kopior. Länk till bilderna på Riksmuseet

Trevligt, tycker Fattiglappen och tycker att även om det här var en nyhet 2018 så kan det vara tillfälle nu under Corona-pandemin att hitta lite roliga och kreativa utmaningar.

sk-a-3137.jpg

TJÄNA PENGAR SOM FÖRSÖKSPERSON

12 Jan 2021

SPARTIPS NUMMER TOLV FÖR JANUARI 2021

Spartips nummer tolv för januari är ett sätt att dryga ut kassan lite....

 

TJÄNA PENGAR SOM FÖRSÖKSPERSON

Vem minns inte Fru Nilsson i Madicken som sålde sin kropp till läkarvetenskapen men som senare fick tillbaka sin kropp. Riktigt så illa är det oftast inte för en Fattiglapp idag, även om jag då och då när jag varit riktigt pank faktiskt övervägt att sälja min ena njure.

Hur det skulle gå till var jag inte riktigt klar över... idag är jag klokare och har förstått att det finns bättre lösningar att spara och tjäna pengar.

För dig som är nyfiken på hur det går att tjäna pengar som försöksperson finns det några intressanta sajter där du kan lära dig mer. Du kan tjäna allt mellan några hundra kronor och flera tusentals kronor på att delta i olika psykologiska studier och medicinsk forskning. Ersättningen beror på vilken typ av studie du deltar i och hur lång tid den tar. 

 

JUST NU SÖKES FÖLJANDE FÖRSÖKSPERSONER:

STOCKHOLM

Vältränade och icke-tränade kvinnliga försökspersoner (35-50år)

Hur påverkas våra muskler och fettvävnaden av regelbunden träning under många år jämfört med den som inte tränar.
-Kvinna
-Ålder: 35-50 år
-Passa in i EN av följande grupper:
Individ med över 15 års regelbunden uthållighetsträning på hög nivå
Individ med över 15 års styrketräning på hög nivå
Individ med mycket begränsad/ingen tidigare träningserfarenhet
-Ej ingå i mer än en av ovan nämnda grupper
-Ej vara överviktig
-Ej röka/snusa
-Ej använda eller ha använt prestationshöjande hormonpreparat
-Frisk (ej ha pågående infektion eller kronisk sjukdom)

Kompensation 4000 SEK

Läs mer om studien här

 

NYTT PREVENTIVMEDEL FÖR MÄN

Bli en pionjär i en studie om manligt preventivmedel.

Ålderskrav:

- mannen 18-50 år

- kvinnan 18-34 år 

Allmänt friska och lever i ett sexuellt aktivt förhållande sedan minst ett år.

Kompensation: 7000 SEK

Läs mer om studien här

 

HITTA FLER FÖRSÖKSSTUDIER PÅ FÖLJANDE SAJTER:

StudentKaninen.se
På Studentkaninen.se kan du hitta många intressanta studier som ger dig ersättning på över 4000 kronor. De flesta studierna utgår från Stockholm eller Göteborg.

Karolinska Trial Alliance (KTA)
Karolinska söker försökspersoner till olika forskningsstudier. En stor fördel för dig som försöksperson är att du får en grundlig hälsoundersökning innan studien startar och att du får betalt för de flesta försök.

FoU-centrum Skåne
Du som bor i Skåne kan delta i en klinisk prövning, dvs en undersökning av ett läkemedels olika effekter och säkerhet eller en utvärdering av medicinteknisk utrustning. Söker för tillfället fler försökspersoner.

Clinicaltrials.gov
Här kan du göra en sökning över vilka studier som söker försökspersoner i över 180 länder.

← Äldre inlägg