Blogg

RSS

BILLIGA SOMMARDÄCK - BÄST I TEST

29 Mar 2023

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bythjul.com och Skruvat.se.

Det börjar bli hög tid att tänka på sommardäcken. Den 15 april är sista dagen du får köra med dubbdäck om det inte är vinterväglag och även om vintern håller kvar sitt grepp så är det snart vår.

Fattiglappen har tips på billiga sommardäck som ger dig säkerhet utan att tumma på kvaliteten. Tänk på att det är direkt livsfarligt att köra runt på dina dubbfria vinterdäck på sommaren! Det finns inga allrounddäck som fungerar i vårt nordiska klimat! Friktionsdäcken är vinterdäck vars gummi är anpassade efter kallare temperaturer. På sommaren blir gummit för mjukt, bromssträckan blir längre och vägegenskaperna farliga med risk för vattenplaning.

Tänk också på att ett gammalt sommardäck som du kört på flera säsonger kan få avsevärt sämre vägegenskaper långt innan mönsterdjupet hamnat på 1,6 mm, redan vid 3-4 mm försämras däckets egenskaper vid vått väglag.

LÄS MER OM TEST AV BILLIGA SOMMARDÄCK PÅ FATTIGLAPPEN

BÄSTA BILLIGA SOMMARDÄCKET 2022

FATTIGLAPPENS VAL:

MICHELIN PRIMACY 4

I år väljer Fattiglappen ett Michelin-däck som bästa billiga premiumdäck. Ett pålitligt, säkert däck med mycket bra bromsegenskaper och utmärkta vägegenskaper vid vått väglag. Däcket får bäst betyg vid vattenplaning hos Vi Bilägare och är lättrullat vilket sparar bensin.

Att Fattiglappen väljer MICHELIN PRIMACY 4 beror på att däcket fått bäst betyg i vattenplaningstestet hos Vi Bilägare och att däcket ger mycket kvalitet för pengarna. Däcket har ett lågt rullmotstånd vilket ger låg bränsleförbrukning och mycket bra komfort.

Pris från 953 kronor på Bythjul.com

Pris från 1 007 SEK hos Skruvat.se

 

BÄSTA BILLIGA PRESTANDADÄCKET 2023

Goodyear Efficient Grip Performance 2

Enligt Teknikens Värld 2020 ett däck helt utan svagheter och ett "grymt bra presterande däck". Det nya Goodyeardäcket har ökad livslängd och ska enligt tillverkaren hålla för upp till 50 % längre körsträcka än föregångaren. Det nya däcket har förbättrad prestanda på vått och torrt väglag och kortare bromssträcka på vått underlag. Tillverkaren har också satsat på förbättrad stabilitet och väghållning vid undanmanövrar. Däcket agerar lite sämre när det är mycket vatten på vägbanan så det gäller, som alltid vid risk för vattenplaning, att köra lite extra försiktigt. Goodyear Efficient Grip Performance 2 är ett mycket bra val där priset ligger snäppet under de bästa premiumdäcken.

Pris från 785 kr/st på BYTHJUL.COM - hemkörning direkt till dörren!

Pris från 808 kr/st på Skruvat.se - hemkörning direkt till dörren!

 

BÄSTA BILLIGA BUDGETDÄCKET 2023

Bästa Kina-däcket i Aftonbladets sommardäckstest 2023. Linglong Sport Master.

LINGLONG SPORT MASTER

Ett billigt sommardäck som får godkända vägegenskaper vid vått väglag. Däcket agerar kontrollerat vid vattenplaning även om det blir lite svårare att stya. Även vid torrt väglag är greppet lite sämre än de bästa däcken men däcket styr bra utan obehagliga överaskningar. Däcket rullar lite trögt och det innebär att bilen drar mer bensin/diesel. Viktigt att tänka på med dagens priser.

Pris från 587 kr/st på BYTHJUL.COM - hemkörning direkt till dörren!

Pris från 808 kr/st på Skruvat.se - hemkörning direkt till dörren!

 

BÄSTA BILLIGA BUDGETDÄCKET 2021

LANDSAIL SENTURY QIRIN 990

2021 lyfte Fattiglappen fram ett Landsail-däck som bästa billiga budgetdäcket. Landsail Sentury Qirin 990 matchar de bästa däcken när det gäller bromsegenskaper på både torrt och vått underlag. Däcket är tyst, bullermärkningen är bland de lägsta (66 dB) och däcket har bra komfort. Däcket får nedslag på köregenskaperna; på torrt blir däcket lite svårstyrt och vid väta vattenplanar däcket relativt tidigt. Det positiva vid vattenplaning är att däcket blir understyrt vilket ger en stabil bakvagn utan risk för sladd. Vi Bilägare menar att Qirin 990 ger godkänd säkerhet för pengarna. Fattiglappen menar att det är bättre att välja ett billigare Landsail-däck än att köra runt med friktionsdäck på sommaren eller slitna sommardäck.

Pris från 553 kr/st på Bythjul.se

Pris från 658 SEK hos Skruvat.se

 

BÄSTA BILLIGA SOMMARDÄCKET 2020

FATTIGLAPPENS VAL:

GOODYEAR EFFICIENT GRIP PERFORMANCE

2019 valde Fattiglappen att lägga på Goodyear Efficient Grip Performance på vår gamla Volvo V50 vars däck blivit så gamla att gummit blivit dåligt. Efter att ha testat däcket under flera säsonger kan Fattiglappen intyga att däcket är ett av de skönaste däck vi har kört på med mycket bra vägegenskaper. Ett mycket prisvärt premiumdäck!

Goodyear Efficient Grip Performance är ett sommardäck som under många år har lovordats för sitt utmärkta våtgrepp och extremt låga rullmotstånd som medför lägre bensinförbrukning. Ett tyst och komfortabelt däck med lågt rullmotstånd och fina egenskaper vid vattenplaning. Bromssträckan på asfalt är bra, däcket har lite sämre sidogrepp vid kurvor men däcket agerar ändå lugnt och logiskt utan större överaskningar.

Pris från 748 sek hos Bythjul.com - hemkörning direkt till dörren!

Pris från 715 SEK hos Skruvat.se - hemkörning direkt till dörren!

 

BÄSTA BUDGETDÄCKET 2020

LANDSAIL LS288 OCH LS 388

Ett mycket prisvärt standarddäck som fick mycket högt betyg i Aftonbladets test 2014 och som blivit ett populärt alternativ till de dyrare premiumdäcken.

LANDSAIL LS388 - ett klassiskt touringdäck

Ett touringdäck har lägre profil och speciella slitbanor för att öka däckets stabilitet. Landsail LS388 är ett mycket tyst däck som däremot har sämre rullmotstånd än exempelvis premiumdäcken. Däcket går lite stötigt och hårt vid ojämt väglag.

Pris från 564 kronor hos Bythjul.se - hemkörning direkt till dörren

LANDSAIL LS288

Har högre hastighetsindex och har därför utmärkt stabilitet också vid motorvägskörning.

Pris från 722 kronor hos Bythjul.se - hemkörning direkt till dörren

Årets Fattigaste dag

24 Jan 2023

SPARTIPS NUMMER 24 FÖR JANUARI 2023

För många är idag årets fattigaste dag. Scones är faktiskt ett billigt alternativ när man vill lyxa till tillvaron lite för en billig peng. Fattiglappen bjuder här på ett mjölkfritt recept:

Mjölkfria scones

7–8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
100 g margarin
3 dl vatten

Sätt på ugnen på 225 grader, blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Skär margarinet i bitar och blanda ner i bunken, finfördela till en grynig massa. Tillsätt vattnet och rör snabbt ihop till en kladdig deg.

Dela degen i fyra lika delar och platta till runda kakor på ett bakplåtspapper. Ha lite mjöl på händerna så blir det lättare att forma kakorna.

Skär ett kryss i kakorna med en vass kniv, även här kan det hjälpa att ha lite mjöl på kniven. Ta en gaffel och gör prickar i kakorna. Grädda mitt i ugnen 12–15 minuter. Servera scones nygräddade med ost eller marmelad.

Vill du har mer tips på billiga recept, läs mer på Fattiglappen

 

BUDGET

Att göra en budget kan vara ett bra sätt att få kontroll på sin ekonomi, det finns många gratis appar på nätet där du får du hjälp att lägga upp en hushållsbudget och hålla koll på dina utgifter, inkomster och sparande.

SPARA PENGAR PÅ MATKOSTNADER

Matkostnaden är en utgiftspost som kan variera otroligt mycket och det springer lätt iväg pengar om man inte ser upp. Konsumentverket har gjort beräkningar för hur mycket maten kan kosta per månad men det går att leva mycket, mycket billigare än så utan att äta havregrynsgröt eller nudlar varje måltid. Står du i affären utan att ha en aning om vad ni ska äta till middag? Du sparar mycket pengar på planering.

        PLANERA INKÖPEN

  • Gör en veckomatsedel med inköpslista där du kan planera dina inköp och undvik att småhandla. 
  • Genom att planera slänger vi förhoppningsvis mindre mat, en halv lök en dag kan användas nästa dag. Släng inte rester, använd dem istället.

        SPARA PENGAR PÅ MATKOSTNADERNA

  • Dra ner på köttkonsumtionen, laga gärna vegetariskt några gånger i veckan. Fattiglappens bästa tips är att använda mindre andel kött i de ordinarie recepten och dryga ut med bönor, kikärtor och linser.
  • Handla efter säsong, välj billiga rotfrukter istället för tomater på vintern.
  • Laga fler portioner och gör matlådor till jobbet samt extra mat i frysen.

        RABATTER OCH EXTRAPRIS

  • Håll utkik efter billigt kött och frys in i portioner. Använd inte mer än du tänkt annars blir inte vitsen med rabatten så stor om du ändå använder mer än tänkt eller om de billiga apelsinerna ligger och ruttnar...
  • Var flexibel med recepten och byt ut till billigare grönsaker när du handlar.

BILLIGA VINTERDÄCK - BÄST I TEST

1 Mar 2021

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bythjul.com och Skruvat.se.

VILKA VINTERDÄCK ÄR BÄST 2020?

Fattiglappen har läst några av de bästa och största vinterdäckstesterna och här presenteras vinnarna och Fattiglappens bästa val. Valet av däck beror mycket på vilket underlag du kör mest på. Fattiglappen lyfter fram tre dubbdäck som bästa val av dubbdäck 2020 och två odubbade vinterdäck (friktionsdäck) som bästa val för billiga vinterdäck 2020.

LÄS MER OM BILLIGA VINTERDÄCK PÅ FATTIGLAPPEN

 

BÄSTA DUBBADE VINTERDÄCKEN 2020

MICHELIN X-ICE NORTH 4

Testvinnare 2020 med toppegenskaper på både vinterväglag och torr asfalt. Däcket har enastående vägegenskaper på is. Michelin X-Ice North 4 får sämre betyg vid vattenplaning och lite sämre betyg för bromsgrepp på våt asfalt men det samlade betyget är att Ice North 4 är ett av de bästa dubbdäcken du kan köra på just nu. 

Testvinnaren bland vinterdäcken 2020, överlägsna vägegenskaper på is

Michelin X-Ice North 4 från 922 kr/st på BYTHJUL.COM

 

NOKIAN HAKKAPELIITTA 9

Otroligt lättkört på is och snö och speciellt isgreppet är mycket bra. Däcket har fått förbättrade köregenskaper på barmark än Hakka 8 men fortfarande är däcket bäst på vinterväglag.

Däcket för dig som kör mycket på is och snö, mindre på barmark

Pris från 831 kr/st på BYTHJUL.COM

 

CONTINENTAL ICE CONTACT 2

Ett däck i topp hos alla testare och på alla underlag. Utmärkt grepp på is, otroligt bra bromsgrepp på snö, ett däck med mycket bra egenskaper även i extrema situationer. 

Däcket för dig som inte vill kompromissa på något underlag

Pris från 869 kr/st på BYTHJUL.COM

 

BÄSTA BILLIGA DUBBDÄCKEN 2020

NOKIAN HAKKAPELIITTA 8

Nokian Hakkapelitta 8 har varit ledande på vinterväglag år efter år och det är bättre att köpa detta däck om du inte har råd med den allra nyaste tekniken. Se bara upp så att gummit inte är för gammalt.

Ett dubbdäck med enastående vägegenskaper på snö och is 

Från 673 kr/st på BYTHJUL.COM

 

HANKOOK IPIKE RS2 W429

Prestation strax under de bästa dubbdäcken med mycket bra vägegenskaper på snö och is. Däcket placerar sig strax efter de bästa dubbdäcken och är ett bra och billigt alternativ för dig som inte har råd med premiumdäcken. Lite sämre bromssträcka och lite högre bullernivå. 

Ett billigare, prisvärt alternativ till de dyraste dubbdäcken

Pris från 563 kr/st på BYTHJUL.COM  

 

BÄSTA ODUBBADE VINTERDÄCKEN 2020

NOKIAN HAKKAPELIITTA R3

Nokian-däcket är i absoluta toppen bland odubbade däck för sina köregenskaper på både is och snö samt korta bromssträckor. Nackdelen är att ett bra grepp på is utan dubb kräver mjukt gummi och många mönsterklackar vilket leder till dåligt grepp och långsam styrning på asfalt. 

Bästa friktionsdäcket för körning på snö och is sämre på våt asfalt

Pris från 771 kr/st på BYTHJUL.COM

 

GOODYEAR ULTRA GRIP ICE 2

Ett lättkört och harmoniskt däck för alla underlag med otroligt bra bromsgrepp och driv på is. Lite långsam styrning på torr asfalt men däcket agerar tryggt och säkert. 

Ett odubbat däck i toppklass på alla underlag! Otroligt bra bromsgrepp

Pris från 700 kr/st på BYTHJUL.COM

Bli minimalist - inför köpstopp

23 Jan 2021

SPARTIPS NUMMER 23 FÖR JANUARI 2021

Nu under Corona-pandemin är det många som passat på att rensa lite i garderoberna. Har du inte det kan det vara ett bra tips så här i slutet av januari. På något vis lyckas hemmet översvämmas med saker och inte blir du lyckligare för det. Fattiglappens tips är att börja förbereda för våren. Gå genom dina saker. Var ärlig, hur ofta använder du den där mojängen du trodde var oumbärlig? Blir du lycklig eller skulle du bli gladare av mer plats, luft i livet?

Ett roligt sätt att utmana dig själv är att införa köpstopp en månad. Använd de kläder och prylar du redan har, spara favoriterna och gör dig av med det som bara tar plats. Sälj på Facebook, Tradera, Blocket eller ge bort till loppis. Bli lite minimalist, i längden sparar du pengar och ditt val gagnar både miljön och din plånbok.

Koka soppa på en spik

22 Jan 2021

SPARTIPS NUMMER 22 FÖR JANUARI 2021

Nu är det bara några få dagar kvar innan årets fattigaste dag 2021 infinner sig för de flesta. Kylskåpet gapar tomt och fantasin tryter…

Soppa är ett billigt sätt att laga något gott på nästan ingenting; lite buljong, överblivna rester, ledsna grönsaker, kanske lite fryst majs (eller frusen majs som jag brukar säga) och lite linser eller bönor. Helt enkelt sådant som du glömt bort att du har hemma.

Här kommer några billiga och goda recept på soppa:
(skicka gärna dina favoritrecept till Fattiglappen)

 

Krämig linssoppa med morötter och ingefära

150-200 g morötter
1/2 gul lök
20 g ingefära
3,5 dl vatten
1 dl röda linser (torkade)
2 krm svartpeppar
1 krm salt

Hacka lök och ingefäran. Skär morötterna i mindre bitar. Fräs lök och ingefära i en kastrull med lite olja. Tillsätt morötterna, vatten och linser och koka i 15 minuter. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Vill du ha mer ingefära kan du pressa den i soppan med hjälp av en vitlökspress.

 

Grön ärtsoppa (4 portioner)

1 1/2 gul lök
2 msk olja
1 kg gröna ärtor
2 grönsaksbuljongtärningar
1–1,5 liter vatten
1/2 citron
salt, peppar

Tillbehör: Hembakat bröd

Hacka löken. Hetta upp olja i en kastrull. Fräs löken mjuk, men inte så mycket att den får färg. Häll på 1 liter vatten, smula ned 2 grönsaksbuljongtärningar. Tillsätt saft av en halv pressad citron. Låt allt koka upp. Häll över 1 kg gröna ärtor. Låt ärtorna tina i vattnet, utan att koka. Mixa ärtsoppan slät med mixerstav. Späd med mer vatten om det behövs, soppan ska däremot vara fyllig inte tunn. Smaka av med kryddor.

 

Mexikansk majssoppa (4 portioner)

Gör gärna fler portioner av soppan, som smakar ännu bättre efter en dag i kylen. Perfekt för matlådor.

3 msk rapsolja
450 g fryst majs (1 paket)
1 dl matlagningsgrädde alt. Havregrädde
1 röd paprika
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljongtärning
300 g färdigkokta svarta bönor (billigare om du använder torkade bönor som du kokar själv)
6 dl vatten
1 msk spiskummin
1 tsk paprikapulver

Hacka löken fint. Dela paprikan, gröp ur den och hacka fint. Hetta upp oljan i en stor, vid kastrull på medelvärme. Fräs spiskummin och paprikapulver i oljan. Lägg i paprika och gul lök i ett par minuter, och fräs försiktigt tills löken är blank. Pressa i vitlöksklyftan. Lägg i de frysta majskornen. Rör om och värm upp i 5 minuter. Häll på vatten och lägg i buljongtärningen. Låt koka på medelvärme under lock i cirka 15 min. Mixa soppan slät och häll sedan i matlagningsgrädde eller havregrädde. Värm upp igen och späd sedan till en medeltjock konsistens. Skölj de svarta bönorna och lägg i soppan som sedan ska värmas upp en sista gång. För att få mer sting på soppan kan du servera den med ett par droppar tabasco. Ät gärna knäckebröd och ost till. 

Få mer recept på Fattiglappen.com

Spara pengar på klädbibliotek

21 Jan 2021

SPARTIPS NUMMER 21 FÖR JANUARI 2021

Det finns en folkrörelse som växer sig allt starkare mot vår masskonsumtion och ett mycket intressant tips att spara pengar på är klädbibliotek. Konceptet är häftigt, miljövänligt och klimatsmart på alla sätt. Ett klädbibliotek eller lånegarderob fungerar som ett bibliotek där du lånar kläder istället för böcker. Idén bygger på att du ska kunna förnya din garderob utan att bidra till den ökade konsumtionen. Du kanske har din basgarderob men vill ha roliga kläder till en fest eller bara vill förnya eller förändra klädstilen lite.

Lånegarderober poppar upp och stängs ner; bäst är att googla på klädotek, lånegarderob, klädbibliotek för att se om det finns en livkraftig rörelse hos just dig. Eller varför inte starta en! Ett häftigt koncept som är här för att stanna är Klädoteket som fått internationell uppmärksamhet. Här finns en mängd modekläder med edge som du kan låna mot en avgift.

Klädoteket i Göteborg: häftigt klädbibliotek med modekläder från Henry Rude, Stitch N Stones, Onokimono, Usee Studio, Whip Appeal of Sweden, EYESEEi, ​Flying​ ​Hips, i & KK, Filippa Strand Berg, Noumenon, Jarga Designs. Hitta vad du vill och beställ online, behåll mellan 2 veckor och kanske tre månader. Designkläder till ett billigare pris utan ökad konsumtion. 

Kul idé tycker Fattiglappen!

Se över dina abonnemang

20 Jan 2021

SPARTIPS NUMMER 20 FÖR JANUARI 2021

Dagens spartips är att se över dina abonnemang, speciellt dina tidningsabonnemang. Ofta lockar tidningarna med billiga provprenumerationer med fina presenter. De räknar med att du kommer att missa att säga upp tidningen och plötsligt blir det en ganska dyr historia. Tipset är att bara köpa en tidsbestämd tidningsprenumeration då blir det billigare och du får bättre koll.

Det kan också vara en bra tid på året att se över ditt elavtal
- läs mer på Fattiglappen här

Spara pengar på tänder

19 Jan 2021

SPARTIPS NUMMER 19 FÖR JANUARI 2021

Dagens spartips handlar om tänder, hår och elevbehandlingar. Att laga tänder är dyrt och det är inget problem som blir direkt bättre av att du väntar. Ett sätt att spara pengar är att få billigare behandling på tandläkarskolorna. Tänk på att studenterna arbetar långsammare än en färdigutbildad tandläkare, att du kanske behöver komma tillbaka flera gånger om det är ett svårare ingrepp och stanna flera timmar. 

Ett annat sätt att spara pengar är att klippa sig på frisörsalonger. Lite tålamod och möjlighet att komma dagtid är allt som krävs för att bli fin för en billig peng. Du kan även få mycket billigare massage och spabehandlingar, eller varför inte en trerätters lunch på en restaurangskola...

Under Corona-pandemin finns det naturligtvis restriktioner men det kan vara roligt för dig att veta att det finns

LÄS MER PÅ FATTIGLAPPEN OM ELEVBEHANDLINGAR

 

WWOOFA GRATIS SEMESTER

18 Jan 2021

SPARTIPS NUMMER 18 FÖR JANUARI 2021

Så här mitt i vintern kan det vara mysigt att planera sommarsemestern och drömma om en verklighet förbi Corona-pandemin när det går att semestra som vanligt. Ett roligt och annorlunda sätt att semestra på är att Wwoofa.

Att Wwoofa kan vara ett underbart sätt att lära känna ett land, lära sig mer om till exempel ekologiskt odlande och få vänner för livet. Du bor som volontär och tar del av arbetet på gården, det kan vara allt från arbete med jordbruk till att laga staket och hus samt jobba med café eller sälja grönsaker på marknad. Du ger din tid och arbete och får gratis husrum, mat och förhoppningsvis en underbart annorlunda semester. Något att tänka på inför sommaren kanske?

 

Läs mer:

wwoofa i Sverige

wwoofa utomlands

 

Vill du få fler idéer till gratis och billig semester
LÄS MER PÅ FATTIGLAPPEN BO OCH RES GRATIS

Lycka till

Önskar Fattiglappen

 

 

Släng inte maten

17 Jan 2021

SPARTIPS NUMMER 17 FÖR JANUARI 2021

2018 slängdes cirka 1,3 miljoner ton matavfall i Sverige och trots att vi idag mer och mer tar hand om matavfallet och behandlar det för att återvinna energin blir det en stor miljömässig och ekonomisk belastning.

Visste du att ett ägg har bäst före-datum på 28 dagar från värpdagen men ett ägg som förvaras i kylskåp med den spetsiga delen nedåt har en hållbarhetstid på mellan två och tre månader. Vi är många som slänger mjölken när bäst-före-datum passerats men mjölken är oftast inte dålig bara för att den passerat angivet datum.

Maten blir med några undantag inte farlig att äta efter bäst-före-datum om den har förvarats rätt. Om maten verkar okej går den oftast bra att äta. Ett bäst-före-datum handlar inte om hur länge ett livsmedel går att äta utan vilket datum du kan förvänta att livsmedlet behåller kvaliteten, dvs krispighet, färg, tuggmotstånd, smak, lite mindre vitaminer mm men maten kan fortfarande vara fullt ätbar.

Tipset är att använda sunt förnuft; lukta, titta och smaka på maten.

För vissa personer som är känsliga för bakterien listeria, dvs äldre, personer med nedsatt imunförsvar och gravida finns det särskilda råd när det gäller vissa livsmedel. För dig kan det vara bra att veta att bakterien dör om maten värms till minst 70 ℃.  Läs mer här

Fattiglappen tips är att ha en restdag i veckan, varje måltid måste inte vara perfekt, blanda lite och ha kul. Använd den slokande grönsaken i en soppa.

Fattiglappen har planerat för Fattiga riddare den 24 januari men vi har lite torrt bröd över så vi gör den rätten redan idag:

Fattiga riddare (2 portioner)

4 skivor vitt bröd, gärna torrt och några dagar gammalt, det går också med torrt vetebröd
1 dl mjölk eller pannkakssmet, se nedan
smör till stekning
socker och kanel och eventuellt lite äpplemos
Andra alternativ: lönnsirap, grädde med sylt eller bär eller både och…

Pannkakssmet:

3 msk vetemjöl
1 dl mjölk
1 krm salt
1 ägg
eventuellt lite vaniljsocker (0,25 tsk till 2 portioner)

Vispa ägget med hälften av mjölken. Blanda i mjölet och vispa smeten klumpfri. Tillsätt resten av mjölken och eventuellt vaniljsocker, vispa lite till. Vänd en brödskiva i smeten, hetta upp en klick smör i en stekpanna. Stek sedan bröden ca 1-2 min på varje sida på medelvärme, de ska få en fin brun färg.  Blanda kanel och socker, vänd bröden i blandningen eller behåll dem neutrala. Servera med sylt, grädde, sirap eller bär. Vill du göra dem extra festliga kan du pudra på lite florsocker vid servering.

Spara pengar på din hyra

16 Jan 2021

SPARTIPS NUMMER 16 FÖR JANUARI 2021

Som student var jag ständigt pank och blev expert på att leva billigt men ibland gick det helt enkelt inte ihop. Jag lyckades komma ikapp med min ekonomi genom att hyra ut mitt studentrum då och då till någon bostadsbehövande student och bodde hos snälla kompisar istället. En win-win situation som det så populärt kallas; jag räddade någon som inte hade bostad än och vips var jag på grön kvist igen.

Oavsett var du bor kan uthyrning vara ett sätt att rädda ekonomin eller få lite extra pengar. Bor du i en studentstad är det ofta stor brist på bostäder i början på terminen. Testa hur du trivs att ha en inneboende i några månader och tjäna lite pengar samtidigt.

Om du hyr ut en del av din lägenhet räknas det som att du har en inneboende och du behöver inte fråga din hyresvård om lov.

Läs mer om att tjäna pengar på att hyra ut en del av din bostad

Tänk bara på att just nu under Corona-pandemin kan det vara smart att inte hyra ut just nu under den värsta tiden, men förhoppningsvis ska pandemin lägga sig någon gång...

Lycka till önskar Fattiglappen!

Dela bil med grannen

15 Jan 2021

SPARTIPS NUMMER 15 FÖR JANUARI 2021

Att äga bil är dyrt: försäkring, vägskatt, reparationer, bensin, olja mm mm. Om du inte måste köra bil till jobbet kan det vara smart att dela bil med grannen eller en vän. Du kan också hyra ut din bil på snappcar.se (f.d. flexidrive.se) eller Ridebite.com, två bokningstjänster där privatpersoner kan hyra bilar ut bilar till varandra. En separat försäkring tecknas och därför påverkas inte bonusen vid en eventuell skada.

sambil.se kan du låna ut din bil genom en bildelarförening, här är det din egen försäkring som följer bilen men självrisken reduceras till 500 kronor.

Du kan hitta mer information om bilpooler och föreningar på Gröna bilister.se

FATTIGLAPPENS CV TIPS

14 Jan 2021

 

FATTIGLAPPENS TIPS NUMMER 14 FÖR JANUARI 2021

Dagens tips är inte ett spartips men med tanke på den situation vi har med Corona-pandemin så är det tyvärr fler som blir arbetslösa. Det kan kännas tröstlöst att söka jobb efter jobb och aldrig få napp; Kanske har du aldrig jobbat förut eller är allmänt osäker på vad du ska skriva i ditt CV.

Det finns massor med tips på nätet men vad fungerar egentligen?

Fattiglappen har samlat ihop sina bästa tips på sidan:

CV-TIPS - LÄR MER PÅ DENNA LÄNK 

Här får du läsa mer om hur du skriver ett vinnande CV och hittar en balans mellan att sticka ut i mängden och bli tagen på allvar.

 

Lycka till med jobbsökande!

Fattiglappen

LADDA NED KONSTVERK GRATIS

13 Jan 2021

SPARTIPS NUMMER 13 FÖR JANUARI 2021

Så här i vintermörkret kan det vara roligt att vara lite kreativ eller inspireras av konstverk. Konst berikar och på Riksmuseet i Amsterdam kan du ladda ner bilder alldeles gratis och det spelar ingen roll om du vill trycka upp dem på t-shirts, tallrikar eller toapapper eller om du vill skapa egna konstverk. Du får förändra och skapa ny konst.

Taco Dibbits, chef över museets samling, menar att eftersom museet är en offentlig institution så kan konstobjekten ses som allmänhetens egendom. Dessutom är det trevligare att fina högupplösta bilder sprids på nätet än dåliga kopior. Länk till bilderna på Riksmuseet

Trevligt, tycker Fattiglappen och tycker att även om det här var en nyhet 2018 så kan det vara tillfälle nu under Corona-pandemin att hitta lite roliga och kreativa utmaningar.

sk-a-3137.jpg

TJÄNA PENGAR SOM FÖRSÖKSPERSON

12 Jan 2021

SPARTIPS NUMMER TOLV FÖR JANUARI 2021

Spartips nummer tolv för januari är ett sätt att dryga ut kassan lite....

 

TJÄNA PENGAR SOM FÖRSÖKSPERSON

Vem minns inte Fru Nilsson i Madicken som sålde sin kropp till läkarvetenskapen men som senare fick tillbaka sin kropp. Riktigt så illa är det oftast inte för en Fattiglapp idag, även om jag då och då när jag varit riktigt pank faktiskt övervägt att sälja min ena njure.

Hur det skulle gå till var jag inte riktigt klar över... idag är jag klokare och har förstått att det finns bättre lösningar att spara och tjäna pengar.

För dig som är nyfiken på hur det går att tjäna pengar som försöksperson finns det några intressanta sajter där du kan lära dig mer. Du kan tjäna allt mellan några hundra kronor och flera tusentals kronor på att delta i olika psykologiska studier och medicinsk forskning. Ersättningen beror på vilken typ av studie du deltar i och hur lång tid den tar. 

 

JUST NU SÖKES FÖLJANDE FÖRSÖKSPERSONER:

STOCKHOLM

Vältränade och icke-tränade kvinnliga försökspersoner (35-50år)

Hur påverkas våra muskler och fettvävnaden av regelbunden träning under många år jämfört med den som inte tränar.
-Kvinna
-Ålder: 35-50 år
-Passa in i EN av följande grupper:
Individ med över 15 års regelbunden uthållighetsträning på hög nivå
Individ med över 15 års styrketräning på hög nivå
Individ med mycket begränsad/ingen tidigare träningserfarenhet
-Ej ingå i mer än en av ovan nämnda grupper
-Ej vara överviktig
-Ej röka/snusa
-Ej använda eller ha använt prestationshöjande hormonpreparat
-Frisk (ej ha pågående infektion eller kronisk sjukdom)

Kompensation 4000 SEK

Läs mer om studien här

 

NYTT PREVENTIVMEDEL FÖR MÄN

Bli en pionjär i en studie om manligt preventivmedel.

Ålderskrav:

- mannen 18-50 år

- kvinnan 18-34 år 

Allmänt friska och lever i ett sexuellt aktivt förhållande sedan minst ett år.

Kompensation: 7000 SEK

Läs mer om studien här

 

HITTA FLER FÖRSÖKSSTUDIER PÅ FÖLJANDE SAJTER:

StudentKaninen.se
På Studentkaninen.se kan du hitta många intressanta studier som ger dig ersättning på över 4000 kronor. De flesta studierna utgår från Stockholm eller Göteborg.

Karolinska Trial Alliance (KTA)
Karolinska söker försökspersoner till olika forskningsstudier. En stor fördel för dig som försöksperson är att du får en grundlig hälsoundersökning innan studien startar och att du får betalt för de flesta försök.

FoU-centrum Skåne
Du som bor i Skåne kan delta i en klinisk prövning, dvs en undersökning av ett läkemedels olika effekter och säkerhet eller en utvärdering av medicinteknisk utrustning. Söker för tillfället fler försökspersoner.

Clinicaltrials.gov
Här kan du göra en sökning över vilka studier som söker försökspersoner i över 180 länder.

← Äldre inlägg