Blogg

BILLIGA DÄCK- DUBB ELLER ODUBBAT

20 nov 2017

Nu kommer den förädiska ishalkan i stora delar av landet och det är hög tid att skifta till vinterdäck. Fattiglappen ger dig tips på billiga vinterdäck som ger dig säkerhet utan att tumma på kvaliteten. Frågan om du skall välja ett dubbat eller dubbfritt friktionsdäck kan vara svår att svara på.

Generellt menar många att dubbat är säkrast i ett svenskt klimat samtidigt som det ger fördelar miljömässigt att inte köra med dubbar eftersom dubben river upp små partiklar. 2013 ställdes högre krav på dubbdäcken för att minska vägslitaget och utvecklingen går ständigt framåt.

Fördelningen mellan den som kör dubbat respektive odubbat är 40-60 i södra Sverige och 80-20 i norra Sverige och många menar att dubbdäck inte behövs i de södra delarna och Stockholmsregionen. Samtidigt menar Robert Collin på Aftonbladet att det tvärtom är vid temperaturerna kring noll som vägbanan blir mest förädisk. Då kan däcket betyda skillnad mellan liv och död.

Oavsett om du köper dubbat eller odubbat bör du undvika de billigaste däcken som i många tester visar sig vara direkt livsfarliga. Köp hellre billigare kvalitetsdäck online till samma pris som dåliga däck hos lokala försäljare. 

LÄS MER PÅ FATTIGLAPPEN - BILLIGA VINTERDÄCK

 

DUBBADE VINTERDÄCK- BÄST I TEST 2017

Två däck ligger i topp år efter år och valet mellan Continental och Nokian 
beror på vilken typ av underlag du kör mest på.

 

CONTINENTAL ICE CONTACT 2

ETT DÄCK I TOPP HOS ALLA TESTARE OCH PÅ ALLA UNDERLAG! 

Ett av få däck som ligger bland de bästa på både is, snö och asfalt! Lugnt och lättstyrt däck med med mycket bra grepp på is och otroligt bra bromsgrepp på snö, aningen sämre grepp på våt asfalt och lite yxig styrning på torr asfalt.

För dig som inte vill kompromissa på något underlag. Continental Ice Contact har unika hybriddubb med längre greppkanter som ger dubben ett bra isgrepp och gummiblandningen behåller sina egenskaper under hela livslängden. 

Pris från 706 kr/st på BYTHJUL.COM  

 

NOKIAS NYA TEKNIK I DÄCKET HAKKA 9

NOKIAN HAKKAPELITTA 9

ENASTÅENDE ISGREPP - FÖRBÄTTRADE EGENSKAPER PÅ BARMARK

Nya Nokian Hakkapelitta 9 är ett mycket bra vinterdäck på alla vinterväglag, otroligt lättkört på is och snö; speciellt is-greppet är enastående bra jämfört med andra däck. Däcket blir lite för mjukt på torrt underlag med sämre bromsgrepp och långsam styrning samt medelmåttligt betyg på våt asfalt. Däcket för dig som kör mycket på vinterväglag men vill ha förbättrade egenskaper på barmark jämfört med Nokian Hakkapelitta 8.

Pris från 800 kr/st på BYTHJUL.COM  

 

NOKIAN/HAKKAPELITTA 8  

ENASTÅENDE VÄGEGENSKAPER PÅ SNÖ OCH IS 

Däcket har utvecklats för nordiska vinterförhållanden med enastående grepp på is och snö men lite för mjukt på asfalt och däcket styr långsamt med bara medelmåttligt grepp, trots detta ställer inte Nokian till några obehagliga överaskningar utan kör lugnt och logiskt enligt Aftonbladet. Nokian Hakkapeliitta 8 är överlägset bäst däck på is och på absolut topp på snö. Gummiblandningen har utformats speciellt för de nordiska förhållandena med många lameller som bromsförstärkare. 

Från 666 kr/st på BYTHJUL.COM

 

BÄSTA BILLIGASTE DUBBDÄCKET 2017

HANKOOK WINTER iPIKE RS

PRISVÄRT DÄCK STRAX UNDER ELITEN 

Ett mycket prisvärt dubbdäck som bara ligger strax under de bästa däcken i test. Däcket är utmärkt på is och snö och väl utvecklat för nordiska vinterförhållanden. Sämre på våt och torr asfalt.

Greppet på är i toppklass både när det gäller driv, bromsning och sidogrepp. Även på snö är greppet mycket bra och däcket svarar med bra styrning vid undanmanöver. Däcket får minus för köregenskaper på torr och våt asfalt.

Pris från 484 kr/st på  BYTHJUL.COM


ODUBBADE DÄCK- BÄST I TEST 2017 

CONTINENTAL CONTIVIKINGCONTACT 6

TESTVINNARE - I TOPP PÅ ALLA UNDERLAG BÄTTRE ÄN MÅNGA DUBBADE

Bästa odubbade däcket enligt Aftonbladet med mycket bra isgrepp, bättre än många dubbade däck. Broms- och sidogrepp är också mycket bra vilket gör däcket lättkört utan överraskningar vid en undanmanöver. Mycket fina egenskaper på snö, lättkört och med kort bromssträcka.

Eftersom ett bra grepp på is utan dubb kräver mjukt gummi agerar odubbade däck ofta sämre på asfalt men även om Continentaldäcket styr långsamt på våt och torr asfalt agerar däcket lugnt och bakdäcken behåller sitt grepp.  

Pris från 679 kr/st på BYTHJUL.COM  

GOODYEAR ULTRA GRIP ICE 2

FÖR DIG SOM KÖR MYCKET PÅ BARMARK - OUTSTANDING PÅ VÅT ASFALT

Ett lugnt och lättkört däck med bra bromsgrepp och driv på snö och is, däcket har däremot problem med sidogreppet och vid oväntade situationer finns det små marginaler för förarfel. Däcket kommer till sin absoluta rätt på våt asfalt, bra grepp och styrning vid undanmanövrar.  Trots lite långsam styrning på torr asfalt agerar däcket tryggt utan överaskningar.

Pris från 593 kr/st på BYTHJUL.COM  


NOKIAN HAKKAPELIITTA R2

ODUBBAT FÖR DIG SOM KÖR MYCKET PÅ VINTERVÄGLAG

År efter år hamnar Nokian-däcket i absoluta toppen bland odubbade däck för sin prestanda på både is och snö men 2017 halkar däcket ner en aning i Aftonbladets stora test, de anser att is- och snögreppet är aningen sämre än de bästa odubbade däcken men att däcket styr mycket bra vid undanmanöver och oväntade situationer.  Det odubbade Nokian-däcket har lång bromssträcka på våt asfalt och däcket förlorar ofta greppet fram vid undanmanöver. På torr asfalt blir däcket mjukt och stryningen långsam. 

Pris från 626 kr/st på BYTHJUL.COM  

 

BILLIGA VINTERDÄCK - BÄST I TEST

13 nov 2017

VILKA VINTERDÄCK ÄR BÄST 2017?

Fattiglappen har läst några av de bästa och största vinterdäckstesterna och här presenteras vinnarna och Fattiglappens bästa val. Valet av däck beror mycket på vilket underlag du kör mest på. 
Läs mer om däcktesterna på Fattiglappen- Länk till billiga vinterdäck

 

FATTIGLAPPENS VAL: BÄSTA DUBBADE VINTERDÄCKET 2017

CONTINENTAL ICE CONTACT 2

Ett däck i topp hos alla testare och på alla underlag. Utmärkt grepp på is, otroligt bra bromsgrepp på snö, ett däck med mycket bra egenskaper även i extrema situationer. 

DÄCKET FÖR DIG SOM INTE VILL KOMPROMISSA PÅ NÅGOT UNDERLAG

Pris från 712 kr/st på BYTHJUL.COM

 

BÄSTA DUBBADE VINTERDÄCKET FÖR VINTERVÄGLAG 2017

NOKIAN HAKKAPELITTA 9

Otroligt lättkört på is och snö och speciellt isgreppet är enastående bra jämfört med andra däck. Däcket har fått förbättrade köregenskaper på barmark än Hakka 8 men fortfarande är däcket bäst på vinterväglag.

DÄCKET FÖR DIG SOM KÖR MYCKET PÅ IS OCH SNÖ OCH VILL HA FÖRBÄTTRADE EGENSKAPER PÅ BARMARK

Pris från 801 kr/st på BYTHJUL.COM

 

BÄSTA BILLIGA DUBBDÄCKET FÖR KÖRNING PÅ SNÖ OCH IS

NOKIAN HAKKAPELITTA 8

Nokian Hakkapelitta 8 har varit ledande på vinterväglag år efter år och det är bättre att köpa detta däck om du inte har råd med den allra nyaste tekniken.

ETT DÄCK MED ENASTÅENDE VÄGEGENSKAPER PÅ SNÖ OCH IS

Från 636 kr/st på BYTHJUL.COM

FATTIGLAPPENS VAL- BÄSTA ODUBBADE VINTERDÄCKET

CONTINENTAL CONTIVIKINGCONTACT 6

Odubbat vinterdäck med bra isgrepp för att vara ett odubbat däck och mycket bra köregenskaper på is, snö och asfalt. Bättre broms och sidogrepp än många dubbade däck! Sladdarna är små och lätta att kontrollera.

TOPPDÄCK SOM PRESTERAR PÅ ALLA UNDERLAG

Pris från 679 kr/st på BYTHJUL.COM

 

BÄSTA ODUBBADE DÄCKET FÖR KÖRNING PÅ SNÖ OCH IS

NOKIAN HAKKAPELIITTA R2

Nokian-däcket är i absoluta toppen bland odubbade däck för sina köregenskaper på både is och snö samt korta bromssträckor. Nackdelen är att ett bra grepp på is utan dubb kräver mjukt gummi och många mönsterklackar vilket leder till dåligt grepp och långsam styrning på asfalt. 

ETT DÄCK I TOPPEN MED MYCKET BRA VÄGEGENSKAPER PÅ SNÖ OCH IS

Pris från 626 kr/st på BYTHJUL.COM

 

BÄSTA BILLIGA ODUBBADE VINTERDÄCKET ALLA UNDERLAG

GOODYEAR ULTRA GRIP ICE 2

Ett lättkört och harmoniskt däck för alla underlag med otroligt bra bromsgrepp och driv på is. Lite långsam styrning på torr asfalt men däcket agerar tryckt och säkert. 

ODUBBAT VINTERDÄCK SOM FUNGERAR PÅ ALLA UNDERLAG. BROMSGREPP I TOPPKLASS

Pris från 593 kr/st på BYTHJUL.COM

WWOOFA SPÄNNANDE OCH GRATIS SEMESTER

12 aug 2017

Att Wwoofa kan vara ett underbart sätt att lära känna ett land, lära sig mer om till exempel ekologiskt odlande och få vänner för livet. Du bor som volontär och tar del av arbetet på gården, det kan vara allt från arbete med jordbruk till att laga staket och hus samt jobba med café eller sälja grönsaker på marknad. Du ger din tid och arbete och får gratis husrum, mat och förhoppningsvis en underbart annorlunda semester. Något att tänka på inför sommaren kanske?

 

Läs mer:

wwoofa i Sverige

wwoofa utomlands

 

Vill du få fler idéer till gratis och billig semester LÄS MER PÅ FATTIGLAPPEN BO OCH RES GRATIS

Lycka till och ha en skön semester!

Önskar Fattiglappen

 

 

BILLIGA SOMMARDÄCK

3 maj 2017

Den 15 april är sista dagen du får köra med dubbdäck om det inte är vinterväglag men det finns många som har kvar sina friktionsdäck (odubbade vinterdäck) längre än så. Tänk på att det är lika farligt att köra med vinterdäck på sommaren som det är att köra med sommardäck på vintern...

För dig som funderar på att köpa nya sommardäck har Fattiglappen några tips på billiga sommardäck som ger dig säkerhet utan att tumma på kvaliteten. 

LÄS MER OM TEST AV BILLIGA SOMMARDÄCK PÅ FATTIGLAPPEN

 

BÄSTA VALET FÖR BILLIGA SOMMARDÄCK 2017

Fattiglappen har valt ut några mycket bra och billiga sommardäck som fått högst eller höga betyg i testerna. Två bäst i testdäck som är vinnare år efter år och ett mycket prisvärt standarddäck från 344 kronor/däcket.

CONTINENTAL CONTI PREMIUM CONTACT 5

Ständigt i topp år efter år gör detta däck till Fattigkappens val av billiga sommardäck 2017.

Continental Conti Premium Contact 5 har mycket bra grepp, är körsäkert och lättkört både i vått och torrt men fungerar lite sämre när temperaturen kryper under 10 grader. Däcket får toppbetyg för sina köregenskaper på vått underlag men får ett litet minus i flera tester för medelmåttliga agerande vid vattenplaning. På torrt väglag är däcket mycket lättkört och fungerar utmärkt i alla situationer. Lågt buller och rullmotstånd. År efter år visar testerna att däcket beter sig lugnt i alla situationer.

PRIS FRÅN 487 KRONOR HOS BYTHJUL.COM

 

GOODYEAR EFFICIENT GRIP PERFORMANCE

Goodyear Efficient Grip Performance är ett sommardäck som har lovordats av många för sitt utmärkta våtgrepp och extremt låga rullmotstånd som medför lägre bensinförbrukning. I år fick däcket sämre betyg för bromssträckan på vått och torrt underlag av både Aftonbladet och Vi Bilägare. 

Däcket har mycket bra kurvgrepp samt fina köregenskaper både på vått och torrt underlag. På torr asfalt är däcket lättkört och rappt i reaktionerna utan att sladda eller tappa greppet. Tyst, komfortabelt med en bullernivå under de flesta och ett lågt rullmotstånd gör däcket till ett utmärkt val för dig som sätter komforten i centrum.

PRIS FRÅN 477 KRONOR HOS BYTHJUL.COM

 

BÄSTA BILLIGASTE SOMMARDÄCKET?

LANDSAIL LS288 OCH LS 388

Ett mycket prisvärt standarddäck som fick mycket högt betyg i Aftonbladets test 2014 och som blivit ett populärt alternativ till de dyrare premiumdäcken. Fattiglappen har valt att lägga på Landsaildäck i år, ska bli spännande att utvärdera hur de fungerar och om de är prisvärda.
Pris från 344 kronor hos Bythjul.se

LÄS MER OM DE OLIKA DÄCKTESTERNA PÅ FATTIGLAPPEN

Internationella morotsdagen idag med underbara recept

4 apr 2017

Idag är det morotens dag och Fattiglappens recept går i morotens tecken...

Morötter är underbart goda, nyttiga och framförallt billiga; perfekt som ingrediens i maten för en Fattiglapp.
Morötter är också goda som snacks; förr hade vi alltid färdigskalade morötter i en skål i kylen. 

Hitta fler billiga recept på Fattiglappen

 

HÄR ÄR NÅGRA MOROTSRECEPT MED MOROT PÅ MOROTENS DAG

Morotssoppa med apelsin (4 portioner)

1 stor gul lök, hackad
1 tsk olivolja
700 g morötter, skalade och skurna i bitar
300 g potatis, skalad och skuren i bitar
rivet skal och pressad saft av en apelsin
6 dl vatten
salt och nymald svartpeppar Till garnering:
1 apelsin, skuren i klyftor
1 msk persilja eller koriander (färsk i kruka)

Fräs löken i oljan i en stor kastrull 3-4 min. Lägg i morötter och potatis och låt dem fräsa med några minuter. Tillsätt apelsinskalet, salta och peppra. Späd med vattnet och låt soppan koka på svag värme under lock tills morötter och potais är mjuka, cirka 15-20 min. Blanda i apelsinsaften. Finfördela soppan i matberedaren. Smaksätt mer om det behövs och servera soppan garnerad med apelsinklyftor och persilja eller koriander.

 

Morotsplättar (4 portioner)

4 morötter
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 dl mjölk
4 ägg
2 msk margarin

Skala och riv morötterna fint. Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet. Vispa sedan i resten av mjölken och äggen. Smält margarin och blanda ner det tillsammans med de rivna morötterna i mjölk- och äggblandningen. Grädda som plättar i en plättlagg eller pannkakor i en stekpanna. Servera gärna med en sallad.

 

Morot- och purjolöksgratäng (4 portioner)

10 morötter
2 purjolökar
1 msk margarin
1 msk dill eller persilja
2 dl riven medelstark ost
Salt, peppar, muskot

Sätt ugnen på 225 grader.

Ansa morötterna och skär dem i sneda skivor. Koka i 5 minuter och slå av spadet.
Snitta, skölj och skär purjolöjen i 1/2 cm stora skivor. Koka i 3 minuter, slå av spadet.
Smörj en ugnssäker form. Lägg i grönsakerna i rader och krydda. Strö över riven ost. Grädda i 30 minuter. Klipp över dill eller persilja. Servera eventuellt med smörgås.

 

Kyckling i apelsinsås med morots & koriandersallad (4 portioner)

4 st kycklingfiléer
2 msk smör
2 krm salt
1 krm peppar
4 tsk maizena majsstärkelse
Sallad:
6 st morötter
4 st apelsiner
1 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 krm kanel, mald
Koriander eller persilja
Tillbehör:pasta

Tillagning Skala och skär morötterna i stavar. Tvätta apelsinen väl och riv skalet på den fina sidan på rivjärnet. Pressa saften ur alla apelsinerna. Lägg allt till salladen utom koriandern i en kastrull. Låt sjuda ca 10 minuter eller tills morötterna känns mjuka men har tuggmotstånd. Sila av skyn och spara den. Strimla kycklingen och bryn den i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Häll på apelsinskyn från morötterna och låt sjuda ca 5 minuter. Red av skyn med majsstärkelse utrört i lite vatten. Hacka koriandern eller persiljan och vänd ner i de ljumma morötterna. Servera morotssalladen och kycklingen i apelsinsås tillsammans med pasta.

 

Morotskaka till efterrätt eller eftermiddagsfika

Trots morötterna är den här kakan inte så nyttig men den är underbart god och härligt kladdig.

Kaka
2 1/2 dl matolja
3 1/2 dl strösocker
4 dl fint rivna morötter
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1/2 tsk salt
172 tsk nyriven muskot

Glasyr
salt och skal av en halv citron
1 burk (250 gram) Kesella
1/2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, cirka 21 cm i diameter. Rör ihop olja och socker. Tillsätt de rivna morötterna och därefter äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader, cirka 40 minuter. Kakan ska vara fast, men gärna lite kladdig i mitten. Låt svalna medan du förbereder glasyren.
Riv citronskalet fint och pressa saften ur citronen. Blanda alla ingredienser och vispa till en luftig smet. Bred glasyren över kakan och låt stå kallt tills den stelnat.

Njut!

Ha en trevlig vecka!
Önskar Fattiglappen

LOPPIS SOM HJÄLPER

1 apr 2017

Fattiglappen fick ett mail… Ett mail med frågan om vi kunde skriva om en loppis… En loppis med det fina namnet ”Loppis som hjälper”.

Så här berättar Daniel Sonesson som driver ”Loppis som hjälper” på Industrigatan 1 i Höör:

Efter att ha besökt Ghana, där min fru kommer från, och sett alla de barn som springer runt och säljer allt möjligt. Detta gör de så fort det blir en kö, ibland mitt på en motorväg.

Men det som gjorde mig ledsen och det som fick mig att bestämma mig att göra något osvenskt var när jag såg en 9-årig kille som håller sina två systrar i knät, i handen håller han ett basebollträ.

Det var som sagt då jag och min fru bestämde oss för att man inte alltid kan sätta upp ett klistermärke på bilen och sen blunda. Vi började att bygga ett hem för dessa gatubarn.

Sen startade vi ”Loppis om hjälper”. Vi hjälper gatubarn I Ghana genom att ge dem en andra chans i deras liv och barn som har blivit utnyttjade på alla hemska sätt. Vi ger dem en skola och vi ger dem en framtid som är säker på alla sätt.

Vi har fått mycket mark av lokala hövdingar. Där ska vi bygga ett hem, en skola för barn och yrkesskola. Vi höjer även standarden på skolor som ligger ute på landsbygden.

 

Fattiglappen tycker det här är ett jättefint initiativ och önskar Daniel och hans fru varmt lycka till med ”Loppis som hjälper” och deras planer på att hjälpa gatubarn och barn som farit illa i Ghana.

 

Loppis som hjälper.

Finns på industrigatan 1 I Höör

Öppettider 10 - 16 hela veckan.

Här kan du också lämna in gåvor till loppisen.

El och Elsklingar

26 feb 2017

Vinter och lite kallt- det känns naturligt att många funderar på sitt el-pris.

Vi har flyttat flera gånger de senaste åren och upptäckt att det verkligen gäller att ha koll på sitt elavtal direkt från början. När vi flyttade till en mindre lägenhet för några år sedan fick vi automatiskt ett nytt tillsvidareavtal med ett alldeles för högt elpris. Dessa avtal är sällan fördelaktiga så det är viktigt att kolla upp priserna så snart flyttdammet lagt sig och nerverna hamnat på plats. Du kan ofta spara flera tusenlappar på att vara aktiv i ditt val.

För 2,5 år sedan flyttade vi till vårt drömhus och i ett tidigt skede satte vi in en luft-luftvärmepump för att hålla värmekostnaden nere. Den kommer att ha betalt sig inom några år och vi har nästan ingen annan värmekälla om det inte är riktigt, riktigt kallt. Vi har element i badrummet och så eldar vi extra med ved när det är kallt.
Nu är det dags att se över vårt elavtal igen och Fattiglappen vill ge några tips.

 

UNDVIK RÖRLIGT PRIS MED BINDNINGSTID

Historiskt sett är det billigast att ha ett rörligt elavtal - Läs mer om detta på Fattiglappen
Enligt Villaägarna är det viktigt att undvika ett rörligt avtal med bindningstid, du sparar mest pengar på att kunna lämna avtalet när du hittar ett bättre avtal. Risken är att du får ett sämre avtal när bindningstiden gått ut.

PRISJÄMFÖRELSESAJTER

För flera år sedan blev Elskling.se älskling med svenska folket. Nackdelen med Elskling.se är att de flesta av de billigare avtalen är rörliga avtal med ett års bindningstid. Om du inte är nöjd eller hittar ett bättre avtal blir du skadeståndsskyldig om du lämnar avtalet. Ett mindre bra val alltså.

Fattiglappen skulle vilja lyfta två mycket intressanta prisjämförelsesajter:

 • Elpriskollen.se - oberoende prisjämförelsesajt från Energimarknadsinspektionen

När Fattiglappen ser över sitt avtal just idag är det Compricer.se som ger överlägset bästa pris.

Det bästa sättet är att använda sig av flera prisjämförelsesajter för att komma fram till det elavtal som passar dig bäst. Tänk på att du kan spara mycket pengar genom att se över ditt el-beteende. Läs mer på Fattiglappen

Nu skall jag ut i köket för att släcka lampan och kolla om några apparater står på Stand-by... Jag läste precis att en handdukstorkare kostar cirka 800 kronor om året och är glad att vi inte har någon sådan längre...
Ha en bra dag önskar Fattiglappen!

Årets fattigaste dag 2017

16 jan 2017

Januari är en tuff månad, långt till nästa lön och de flesta har haft stora kostnader för december. För många barnfamiljer är årets fattigaste dag den 19 januari, innan barnbidraget kommer, men för andra dröjer det till den 27 januari innan det kommer pengar på kontot. Att länsa kyl, frys och skafferi kan vara ett bra sätt att spara pengar på. Linser, kikärtor och bönor är ett billigt sätt att dryga ut maträtterna, vitkål i långa banor är ett annat sätt.

Nedan hittar du andra bra tips att spara pengar på.

BUDGET

Att göra en budget kan vara ett bra sätt att få kontroll på sin ekonomi, med Smartbudget får du hjälp att lägga upp en hushållsbudget och hålla koll på dina utgifter, inkomster och sparande.
Se över din ekonomi med Smartbudget.se - Helt gratis!

 

SPARA PENGAR PÅ MATKOSTNADER

Matkostnaden är en utgiftspost som kan variera otroligt mycket och det springer lätt iväg pengar om man inte ser upp. Konsumentverket har gjort beräkningar för hur mycket maten kan kosta per månad men det går att leva mycket, mycket billigare än så utan att äta havregrynsgröt eller nudlar varje måltid.

Står du i affären utan att ha en aning om vad ni ska äta till middag? Du sparar mycket pengar på planering.

          PLANERA INKÖPEN

 • Gör en veckomatsedel med inköpslista där du kan planera dina inköp och undvik att småhandla. 
 • Genom att planera slänger vi förhoppningsvis mindre mat, en halv lök en dag kan användas nästa dag. Släng inte rester, använd dem istället.

         SPARA PENGAR PÅ MATKOSTNADERNA

 • Dra ner på köttkonsumtionen, laga gärna vegetariskt några gånger i veckan. Fattiglappens bästa tips är att använda mindre andel kött i de ordinarie recepten och dryga ut med bönor, kikärtor och linser.
 • Handla efter säsong, välj billiga rotfrukter istället för tomater på vintern.
 • Laga fler portioner och gör matlådor till jobbet samt extra mat i frysen.

           RABATTER OCH EXTRAPRIS

 • Håll utkik efter billigt kött och frys in i portioner. Använd inte mer än du tänkt annars blir inte vitsen med rabatten så stor om du ändå använder mer än tänkt eller om de billiga apelsinerna ligger och ruttnar...
 • Var flexibel med recepten och byt ut till billigare grönsaker när du handlar.

BILLIGA SISTA MINUTEN JULKLAPPAR

24 dec 2016

Nu börjar det brinna i knutarna med julklapparna, för dig som vill handla på nätet kan en upplevelse vara en uppskattad present. Om du beställer ditt presentkort elektroniskt får du det direkt via mail och kan skriva ut det eller skicka om du hellre vill det. Eller... varför inte ge bort en tidningsprenumeration.

BILLIGA UPPLEVELSER TILL DEN SOM HAR ALLT

För den som har allt kan det vara kul att få en upplevelse och det behöver inte kosta skjortan att ge bort som present. Fattiglappen har hittat flera spännande, sköna, roliga, miljövänliga för under 400 kronor.

 • Greatdays.se Testa dina gränser och öppna dina sinnen. 
 • PresentKortTorget.se 100-tals presentkort och upplevelser till de största kedjorna i Skandinavien. 
 • Zuperbox.se med över 500 handplockade upplevelser - bara för dig!

 
Dressindag på ÖsterlenDressindag på Österlen (4 timmar)
Njut av vackra Österlen från dressincykel, från Tomelilla genom underbara Fyledalen eller S:t Olof till Gyllebosjön där ni kan ta ett svalkande dopp. 
160 KRONOR på UPPLEVELSEPRESENT.SE


Fiskmanikyr Fiskmanikyr (15 - 30 min)
Perfekt för den som behöver fräscha upp torra och nariga händer, en kittlande härlig och annorlunda upplevelse! 
PRIS 350 KRONOR på UPPLEVELSEPRESENT.SE

 

Bo i kolarkoja - en upplevelse och present. Upplevelsepresenter passar som julklapp, bröllopspresent, examenspresent Bo i kolarkoja (Två vuxna och ett barn)
Djupt inne i skogen, precis vid kanten av en sjö, somnar du till vindens sus i tallarnas trädkronor medan den sista glöden falnar i den öppna eldstaden.
PRIS 399 KRONOR på GREATDAYS.SE  

 

Upplev en körupplevelse i en Ferrari

Kör Ferrari 8 km
Lacken blänker men du är upptagen med att känna motorns kraft. Det här är att känna livet i kropp och själ...
PRIS 395 KRONOR PÅ ZUPERBOX.SE

 

Hyr Stand Up Paddle Board

Tur på Stand Up Paddle Board
Den färska sporten från vågornas land Hawaii är här för att stanna! Stand Up Paddle Board är precis vad det låter som - du står upp på en bräda och paddlar. Antingen som motion, transportmedel eller för att fånga alla slags vågor - stora som små! Det finns ett stort användningsområde för Stand Up Paddle Board som passar alla åldrar. Allt som krävs för att komma igång med denna nyfödda sport är lite teknik. Varaktighet 1,5 - 2 timmar
299 kr PRIS/PERSON PÅ UPPLEVELSE.COM    

 

Downhill Cars för två
Ny utmaning!? I specialbyggda bilar med störtbågar och utan motor tar du dig ner för den snirkliga banan. Du bestämmer när det är dags att bromsa... 
380 KRONOR PÅ GREATDAYS.SE

 

 

DET ÄR INTE BARA TOMTEN SOM KÖPER EN TIDNING

Tiden rinner iväg och du har ingen julklapp, Fattiglappen kan tipsa dig om en bra sista-minuten present. Köp en tidning och beställ en prenumeration på nätet, packa in och gläd någon med en härlig tidning.

Att ge bort en prenumeration som inspirerar någon att ta hand om sin hälsa kan vara startskottet till ett hälsosammare och längre liv. Det ska vara kul att förändra sina vanor...

Wellness ger ett helt nytt sätt att se på sin hälsa. Att uppnå balans i livet samt att hitta och upprätthålla en kombination av både inre och yttre välmående som är perfekt för just en själv 3 nr 69 kr

Bicycling Experter ger dig tips och råd, från nybörjare till proffs, läsningen för alla cyklister. Tips och råd om träning, teknik och nya prylar 3 nr av Bicycling (svenska) för 99 kr

Runners World Sveriges största löpartidning vänder sig till alla som känt joggingrundans plåga och plikt långsamt övergå i behag och beroende. Det handlar om löpning som ett kall. 5 nr 199 kr + present

Illustrerad Vetenskap  Illustrerad Vetenskap tar dig in i en fascinerande värld av upptäckter och nya rön. Rikt illustrerade artiklar berättade i ett levande språk, som både fängslar och underhåller.   9 nr 395 kr

 

Fler tidningar på TIDNINGSKUNGEN

tidningsnamn

Illustrerad Vetenskap omslag

SISTA DAGEN BILLIGA JULKLAPPAR

20 dec 2016

Idag kl 23.59 är sista dagen att beställa dina billiga julklappar om du vill ha leverens före jul. Vissa sajter går det även den 21, men då kan det bli lite nervöst. 

Läs mer om billiga julklappar på Fattiglappen

ROLIGA PRESENTER

28 nov 2016

ROLIGA PRESENTER TILL DEN SOM HAR ALLT!

Jag älskar Coolstuff jag kan inte hjälpa det, ibland går jag in på deras sida bara för att få ett gott skratt alldeles gratis. I år fantiserar jag vilka jag skulle kunna ge julklappar från just Coolstuff... 

LÄS MER OM ROLIGA OCH BILIIGA JULKLAPPAR PÅ FATTIGLAPPEN

 

Zombie Trädgårdstomte

ZOMBIE TRÄDGÅRDSTOMTE
Trädgårdstomten är nästan helig i Storbritannien, men det börjar bli dags att även svenska trädgårdar tar emot fler av våra vänner. Nu när vi väntar oss en zombieapokalyps vad kan då passa bättre än en Zombie Trädgårdstomte? Är ett "måste" för varje humoristiskt lagd trädgårdsälskare, drar bort ögonen från ogräset...
149 KRONOR PÅ COOLSTUFF.SE 

 

 

Rökfri Kolgrill

RÖKFRI KOLGRILL TILL ICKE-GRILLMÄSTAREN
Fattiglappen erkänner, grillning är inte av familjens starka sidor. Antingen tar det så lång tid för grillen att bli varm att vi hunnit äta upp korven och majskolvarna kalla eller så har vi satt fart på grillen så att allt får en svart kolyta och maten smakar tändvätska...  Nu finns räddningen, grilla snabbt utan rök på 4 minuter.
399 KRONOR PÅ COOLSTUFF

 

Magnetic Spot Scrubber

MAGNETIC SPOT SCRUBBER
En sak tänkte man inte på när man uppfann flaskan eller andra smalhalsade föremål: att det skulle bli ett litet helsike att diska dem. Eller så var uppfinningen en del av en diabolisk plan att stressa livet ur alla stackare som försöker pilla ner en diskborste i alla dessa flaskor och vaser. Ibland brukar Fattiglappen hälla i lite diskmedel, skaka och låta blandningen stå några veckor med ganska klent resultat. Som tur är kan du få hjälp... 
149 KRONOR PÅ COOLSTUFF.SE

 

 

TILL DEN SKÄMTSAMME

Underbart roliga T-shirts på DUNKEN.SE 119-169 KRONOR

Så länge min chef låtsas att jag har hög lön, låtsas jag som om jag har mycket att göra!

Jag lider inte av dåligt minne jag njuter av detVar är jag

 

 

 

 

 

 

Veckans matsedel

13 nov 2016

Nu har vintern kommit även till Skåne och rimfrosten ligger vackert över nejden när vi går ut i hagen på morgonen. Inne sprakar elden i spisen och ger både värme och trivsel. Vi har faktiskt bara två element på i hela huset trots att det var minus 7 i natt. Två luftvärmepumpar och eldning i spisen med spiskassett ger behaglig värme i hela huset.

Nästa vecka har Fattiglappen tagit med några favoritrecept: Köttfärssås, älskad av de flesta, går att variera med både morötter, champinjoner, kikärtor, linser, selleri, rotfrukter - det är nästan bara fantasin som sätter gränser och plånboken blir definitivt glad.

Ha en riktigt fin vecka!

Önskar Fattiglappen

Veckans matsedel hittar du här:

www.fattiglappen.com/billig-mat

14 000 SPARAT I MATPENGAR

15 okt 2016

Vi har ett konto som vi bara använder till mat och varje månad sätter vi in 1840 kr per person, d.v.s den summa konsumentverket rekommenderar till matkostnader på sin hemsida. När vi startade det separata kontot upptäckte vi efter nio månader att vi SPARAT 14000 KRONOR, pengar vi totalt glömt bort att vi hade!

Det ska vara roligt att spara... att ha ett mål för sparandet gör det mycket roligare. Sambon och jag har länge drömt om ett hus på landet, nu är det verklighet sedan ett år tillbaka och det känns alldeles otroligt. Vi behöver fortfarande spara, nya drömmar och mål samtidigt som vi njuter av närheten till naturen och förhoppningen att kunna odla lite egna grönsaker. Årets fattigaste vecka är över för i år och vi hoppas att det gått bra.

Fattiglappen önskar dig lycka till med dina drömmar!

 

Nästan varje vecka lägger Fattiglappen ut matrecept för att du ska få lite inspiration.

HÄR KOMMER EN LÄNK TILL NÄSTA VECKAS MATSEDEL

NJUT AV LIVET MED 100.000 KRONOR EXTRA PÅ KONTOT! TA CHANSEN OCH VINN

 

SPARA PENGAR PÅ MATKOSTNADER

Matkostnaden är en utgiftspost som kan variera otroligt mycket och det springer lätt iväg pengar om man inte ser upp. Konsumentverket har gjort beräkningar för hur mycket maten kan kosta per månad men det går att leva mycket, mycket billigare än så utan att äta havregrynsgröt eller nudlar varje måltid.

Står du i affären utan att ha en aning om vad ni ska äta till middag? Du sparar mycket pengar på planering.

      PLANERA INKÖPEN

 • Gör en veckomatsedel med inköpslista där du kan planera dina inköp och undvik att småhandla.
 • Genom att planera slänger vi förhoppningsvis mindre mat, en halv lök en dag kan användas nästa dag. Släng inte rester, använd dem istället.

      SPARA PENGAR PÅ MATKOSTNADERNA

 • Dra ner på köttkonsumtionen, laga gärna vegetariskt några gånger i veckan. Fattiglappens bästa tips är att använda mindre andel kött i de ordinarie recepten och dryga ut med bönor, kikärtor och linser.
 • Handla efter säsong, välj billiga rotfrukter istället för tomater på vintern.
 • Laga fler portioner och gör matlådor till jobbet samt extra mat i frysen.

      RABATTER OCH EXTRAPRIS

 • Håll utkik efter billigt kött och frys in i portioner. Använd inte mer än du tänkt annars blir inte vitsen med rabatten så stor om du ändå använder mer än tänkt eller om de billiga apelsinerna ligger och ruttnar...
 • Var flexibel med recepten och byt ut till billigare grönsaker när du handlar.

NYÅRSRECEPT FÖR 2015

30 dec 2015

Till detta nyår får Fattiglappen inspiration av de många inredningstidningarna som brukar ha en exklusiv och en budgetvariant. Förrätten går i gröna tecken och Fattiglappen bjuder på en grön ärtsoppa till förrätt. Crème Ninon är en exklusiv soppa på frysta ärtor, lite vitt vin och eventuellt lite champagne. Vill du ha en riktig budgetvariant väljer du det andra receptet. Till huvudrätt väljer Fattiglappen inbakad vitlökskyckling, frasigt gott, med potatisgratäng. Även till efterrätt finns det två alternativ, saffranspannacotta är den lite lyxigare varianten, de ugnsbakade päron en härligt billigare variant med varm kryddoft.

Nyårsdagen är pizzadagen nummer ett – spara pengar och baka din egen pizza

Gott Nytt År 2016
önskar Fattiglappen som lägger ut recept för vecka 1 på nyårsdagen

 

Förrätt

Lite lyxig Grön ärtpurésoppa - Crème Ninon (6 portioner)

Ingredienser
7,5 dl frysta ärtor, gröna
1,5 dl vitt vin
1,5 st Schalottenlökar
0,75 st vitlöksklyfta
4,5 dl vispgrädde
4,5 dl hönsbuljong
salt och peppar

Tillagning
Koka upp vinet med den hackade löken tills den blir mjuk. Tillsätt grädde, buljong och frysta gröna ärtor. Koka upp. Mixa och passera soppan genom en sil. Smaka av med salt och peppar. Häll upp soppan i heta tallrikar och häll i champagne om så önskas.

 

Fattiglappens superbilliga Nyårsalternativ:
Grön ärtsoppa (6 portioner)

Ingredienser
1 1/2 gul lök
2 msk olja
1 kg gröna ärtor
2 grönsaksbuljongtärningar
1-1,5 liter vatten
1/2 citron
salt, peppar

Hacka löken. Hetta upp olja i en kastrull. Fräs löken mjuk, men inte så mycket att den får färg.

Häll på 1 liter vatten, smula ned 2 grönsaksbuljongtärningar. Tillsätt saft av en halv pressad citron. Låt allt koka upp. Häll över 1 kg gröna ärtor. Låt ärtorna tina i vattnet, utan att koka. Mixa ärtsoppan slät med mixerstav. Späd med mer vatten om det behövs, soppan ska däremot vara fyllig inte tunn. Smaka av med kryddor.

 

Huvudrätt

Vitlökskyckling i frasigt paket (6 port)

Ingredienser:

4.5 st stora kycklingfiléer
300 gram Färskost, vitlök och örter
6 st färska champinjoner
3 st Smördegsplattor på rulle
basilika

Skär kycklingen i mindre bitar. Skär svampen i skivor och stek i smör tills den fått fin färg. Ta ur och lägg åt sidan. Fräs basilika i lite smör. Tillsätt kycklingen. Stek tills den blivit gyllenbrun runt om. Dela smördegen på mitten och lägg upp den fyra plattorna på en plåt med smörpapper. Fördela svamp och kyckling på de fyra plattorna. Klicka på färskost på varje platta. Vik över kanterna och forma till ett paket. Ringla över lite flytande smör eller riven ost. Låt stå i ugn 200 grader ca 15 minuter eller gyllenbrun. Servera med potatisgratäng.

Potatisgratäng (6 portioner)

Ingredienser
12 medelstora potatisar av mjölig sort
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 dl mjölk
3 dl vispgrädde
3 tsk salt
2 krm malen peppar
3 dl riven ost

Sätt ugnen på 225°. Skala potatis och skär i skivor. Hacka lök och pressa vitlök. Häll mjölk och vispgrädde, salt och peppar i en stor kastrull och lägg i potatis och lök. Låt koka upp och koka på svag värme ca 5 minuter. Häll allt i en ugnsfastform. Strö över riven ost.
Gratinera i mitten av ugnen i 20-30 minuter.

 

Efterrätt

Fattiglappens superbilliga Nyårsalternativ:
Ugnsbakade päron med härlig kryddoft (cirka 4 portioner)

2 mogna päron
1 msk rörsocker
2 krm kardemumma
1 krm kanel
4 små skivor hyvlat smör
1/2 dl vatten
Servera med turkisk yoghurt, kesella eller vaniljglass.

Förbered: Skala päronen och gröp ur kärnhuset. Lägg dem i kallt vatten så håller de sig fina. Blanda sockret och kryddorna i en skål. Så här långt kan du förbereda.

Tillagning:
Lägg päronen i en ugnsform med urgröpta sidan upp. Häll vattnet runt om i formen. Hyvla en liten skiva smör (med osthyveln) och lägg på päronen. Strö över sockerblandningen på päronen men även lite i vattnet. Sätt in i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter. Ös gärna då och då. Låt päronen svalna till servering. Lägg upp en päronhalva på varje fat, klicka upp yoghurt eller glass och ringla över skyn. Yoghurt passar kanske allra bäst!

 

Lite lyxigare Saffranspannacotta med blåbär (6 portioner)

Ingredienser

5 dl vispgrädde (går att byta ut mot havregrädde)
1 pkt saffran (à 0,5 g)
1 dl Dansukker Gelésocker Multi

Garnering

4 msk blåbärssylt (eller någon liknande t ex björnbärs/hallon)

Blåbär eller björnbär till garnering

Tillagning:

Blanda samman vispgrädde, saffran och gelésocker i en kastrull och koka upp. Låt svalna något. Lägg en klick sylt i botten på portionsglas. Häll försiktigt gräddblandningen över. Låt stelna i kylen minst 4 timmar. Garnera med blåbär. Njut!

 

 

 

BLACK FRIDAY

27 nov 2015

Black Friday är över för den här gången - läs istället om billiga julklappar på Fattiglappen:

LÄS MER OM BILLIGA JULKLAPPSTIPS PÅ FATTIGLAPPEN

← Äldre inlägg